torsdag 17 april 2008

Andra raka för BoIS

Landskrona BoIS tog ikväll sin andra raka seger när Brommapojkarna besegrades med 3-2. I en match som till stor del präglades av ett trögt Brommapojkarna och ett kvickt och spelsuget Landskrona blev BoIS:s ytterback Mikael Dahlgren matchhjälte och tvåmålsskytt. I Brommapojkarna stod inhopparen Philip Haglund för två mål.

Så fort domare Antti Kanerva satte pipan till munnen för att blåsa igång den första halvleken satte BoIS fart på fötterna. ADVVOS antar att laget ville fortsätta i samma speed som man hade i vinstmatchen mot Enköping. BP-spelarna fick till stor del agera rundningsmärken åt ett spelsuget och rörligt BoIS under den första halvleken. BoIS styrde och ställde lite som de ville framförallt genom ett fint ytterbacksspel och genom mittfältarna Johan Persson och Jörgen Pettersson. På topp slet Pär Cederqvist, tillsammans med Calle Genberg som tyvärr blev utbytt efter en smäll mot huvudet i den tjugofjärde minuten, förtjänstfullt på varje boll som närmade sig BP:s straffområde.

Matchens första riktiga målchans stod dock BP för efter att BoIS-målvakten Sebastian Karlsson plockat upp en hemåtpass/glidtackling från en BoIS-spelare (det råder delade meningar mellan Kanerva och Linderoth om vad BoIS-spelaren faktiskt syftade till med sitt ingripande). Domare Kanerva tvekar inte utan blåser indirekt frispark för BP, kanske en fem-sex meter från BoIS:s mållinje. BoIS-spelarna radar upp sig längs med mållinjen medan BP-spelarna sprider ut sig likt en solfjäder längs med straffområdesgränsen. Petningen går till Joakim Runnemo som får en relativt bra träff på bollen men skottet täcks undan av BoIS-försvaret.

I övrigt är det mest BoIS för hela slanten under den första halvleken. I den tjugosjunde minuten får Johan Persson två chanser i tät följd efter BoIS-hörnor. I det första läget gör Kristoffer Nordfeldt i BP-målet en bra räddning och i det andra läget går bollen i mål men döms bort på grund av en offsidestående Persson. I den trettiofemte minuten får Jörgen Pettersson ett drömläge efter att Nordfeldt, i duell med Pär Cederqvist, boxat en boll rakt ut i banan. Pettersson, en man med split vision, uppfattar givetvis att, nu djäklar, nu är Nordfeldt i problem och lyfter bollen över backarna, över Nordfeldt, mot mål. På mållinjen dykar dock BP:s lagkapten Jon Persson upp som en räddande ängel och nickar undan bollen till hörna. Under resten av halvleken ligger sedan BoIS på och skapar en och annan halvchans.

På stopptid av den första halvleken ligger BoIS på ordentligt för ett ledningsmål och som vanligt är Jörgen Pettersson inblandad i härligheterna. I det här fallet får Pettersson bollen i höjd med mittlinjen, avancerar ett par meter, stannar upp och håller i för att invänta sin medspelare, och då i synnerhet Ivo Pekalski som slickar sidlinjen i hög fart och blåser förbi Rickard Henriksson i precis det ögonblick som Pettersson släpper bollen i djupet. Pekalskis lyftning mot den bortre stolpen tvingar Kristoffer Nordfeldt att tippa bollen över ribba till en BoIS-hörna. BoIS är som sagt på hugget nu och BP-spelarna ser mest ut som att de vill gå till halvtidsvila. Det här utnyttjar Mikael Dahlgren som tar hörnan snabbt, innan BP-försvaret har samlat sig, och skruvar in hörnan direkt i mål. Någon halvminut senare blåser domaren för halvtidsvila.

I den andra halvleken vaknade plötsligt BP till. Laget fick fart under fötterna och man började att sätta emot i närkamperna och spelet blev lite rakare. Framförallt var det BP:s vänsterkant, genom Henriksson och Odelius, som fick upp ångan. Gång på gång kom Henriksson och Odelius till bra inläggslägen efter frejdiga löpningar längs vänsterkanten. Det var även en av dessa löpningar som ledde fram till BP:s kvittering. Efter ett fint samspel med Christer Youssef når Odelius inlägg Philip Haglund på den bortre stolpen. Haglunds första avslut räddar Sebastian Karlsson i BoIS-målet men när Haglund även håller sig framme på returen kapitulerar Karlsson och BP har kvitterat. Efter kvitteringen är det BP som tar kommandot i matchen och BoIS:arna uppträder oroligt och nervöst. Under denna period skapar BP en hel del farligheter, bl.a. har Sinan Ayranci en bra lyftning över Karlsson i BoIS-målet och ett försök till cykelspark.

Vid ställningen 1-1 var alla, åtminstone på BoIS-delen av läktaren där ADVVOS befann sig, säkra på att nu blir det inte några fler mål i den här matchen. ADVVOS hade ungefär samma känsla, men i den åttionde minuten tänder matchen till igen. Det är inhopparen Alvedin Nezirovac som helt plötsligt känner ett sug för att lira lite boll och snurrar upp Henriksson och Markus Karlsson på högerkanten och får till ett perfekt inlägg till en sopren Johan Persson. Två meter från mål får Persson på en kanonnick men Kristoffer Nordfelt gör en riktig Buster-räddning. I momentet efter får BoIS sedan en frispark, tio-femton meter utanför BP-straffområde. En för dagen stekhet Mikael Dahlgren stegar upp ansatsen, sätter fart, klipper till. Lyftningen går mot den bortre stolpen, över alla spelare inne i straffområdet, över Kristoffer Nordfelt i BP-målet, i mål. 1-2!

BoIS:s sena ledningsmål tvingar givetvis BP att ligga på extra hårt för en kvittering. Då öppnas även ytor för BoIS. I den åttionionde minuten punkteras matchen när Nezirovac sliter sig loss och utnyttjar en av dessa ytor och kyligt lyfter bollen över en feltajmad Nordfeldt. På övertid lyckas sedan Philip Haglund göra sitt andra mål för kvällen. Inte för att det spelar så stor roll. Eller som de säger på tv, målet var endast av akademisk betydelse.

I BoIS stod ytterbackarna Mikael Dahlgren och Robin Wikman för fina insatser. Dahlgrens och Wikmans hörnor och frisparkar var hela matchen igenom ett starkt anfallsvapen som ställde till en ordentlig oreda i BP:s försvar. Johan Persson var återigen en gigant på det defensiva mittfältet. ADVVOS minns särskilt ett ögonblick i den första halvleken där Persson bara låg och lurade på Joakim Runnemo för att i precis rätt läge gå in och flytta på Runnemo och plocka upp BP:s försök till speluppbyggnad. Detta upprepade sig gång på gång under matchen. Med Persson i laget har BoIS en stabilitet som lovar gott inför framtiden. Jörgen Pettersson gör återigen en stark insats även om det såg ut som att han tappade suget ett tag under den andra halvleken när BP tog över allt mer och BoIS:s backlinje inte behöll kylan under uppspelsfasen utan mer började spela långt på Pär Cederqvist och Alvedin Nezirovac.

Vad ska man då säga om BP? Två matcher, två förluster. Två matcher, fem insläppta mål. Någonting måste nog hända. BP gick nämligen återigen i fällan att spela allt för mycket långa bollar upp på en mycket ensam Sinan Ayranci. Det är nog dags för tränare Kim Bergstrand att inse att det inte håller att spela 4-2-3-1 med Ayranci på topp eftersom BP inte klarar av att få fast bollarna på motståndarnas planhalva. Igår förlorade Ayranci gång på gång luftdueller mot BoIS:s mittbackar, Joakim Persson och Linus Malmqvist. När Ayranci väl fick tag i bollen var inte bollbehandlingen den bästa utan BoIS:s spelarna kunde lätt övermanna Ayranci och sno åt sig bollen. Om inte Bergstrand kommer till insikt om detta till matchen mot Assyriska så finns det stora risk för att BP:s två pinnar i förlustkolumnen blir till tre.

Startuppställningar:

Kristoffer Nordfeldt

Jon Persson Per Asp Markus Karlsson Rickard Henriksson

Anders Bååth-Sjöblom Stefan Bergtoft

Dalil Benyahia Joakim Runnemo Kim Odelius

Sinan Ayranci
--------------------------------------------------------------------------------------
Calle Genberg Pär Cederqvist

Jörgen Pettersson

Christoffer Carlsson Ivo Pekalski

Johan Persson

Robin Wikman Joakim Persson Robin Malmqvist Mikael Dahlgren

Sebastian Karlsson

Mål: 46 min. 0-1 Mikael Dahlgren, 51 min. 1-1 Philip Haglund, 81 min. 1-2 Mikael Dahlgren, 89 min. 1-3 Alvedin Nezirovac, 92 min. 2-3 Philip Haglund