onsdag 9 april 2008

The brains trust

Den s.k. superettanexpertisen har nu sagt sitt om hur superettan anno 2008 slutar. Så sätt dig ner, häll upp ett glas av din favoritdryck och ta ett par djupa andetag, och för guds skull håll i hatten, för här kommer facit till årets serie!

Nedanstående topp 5-lista baseras på vilka lag som den s.k. superettanexpertisen har tippat som etta respektive tvåa i superettan 2008.

1. BK Häcken 76 %
2. Örgryte IS 47 %
3. Landskrona 24 %
4. Brommapojkarna 19 %
5. Sirius 16 %

Vi har sett det förr och vi kommer säkert att se det igen. BK Häcken är klar favorit till årets serieseger. Det verkar inte spela någon roll vem du frågar, och egentligen, det är väl inte så mycket att snacka om. I ADVVOS:s ögon är det verkligen inget dumt tips då Häcken värvat smart. Laget har dessutom imponerat under försäsongen med sju vinster på nio försäsongsmatcher; den enda plumpen i protokollet, en 2-0-förlust mot Västra Frölunda.

Det är däremot något förvånande att se att så många s.k. experter tippar ÖIS så högt upp i tabellen. Det är inte alls lika självklart. Laget har en oprövad tränare och ett stort antal nya spelare som ska slussas in i truppen och spelas ihop till ett lag. Pavel Zavadil tillkom till truppen så sent som i förra veckan och gör sin första match med ÖIS idag, 5 dagar innan premiärmatchen mot LB07. Frågan är om det räcker. Men fine, Marcus Allbäck kommer hem till ÖIS i sommar och det kommer givetvis att betyda oerhört mycket för ÖIS. Saken är bara den att innan Allbäck spelar sin första superettanmatch i karriären ska ÖIS spela tretton omgångar. Under den perioden kommer laget att vara tvungen att på egen hand besegra Åtvidaberg (borta), Mjällby (borta), Landskrona (borta), Häcken (borta) och Brommapojkarna. Men det är klart om ÖIS klarar av att placera sig topp sex fram tills dess att Allbäck kommer tillbaka så kan laget alldeles säkert utmana om toppositionerna.

Att Landskrona tippas före Brommapojkarna känns även det rätt oväntat. BP har ändå kvar ett antal spelare från den ettåriga sejouren i högsta serien. Om allt vill sig väl så kommer Olof Guterstam hem och förstärker laget. Så vitt ADVVOS förstår det så står och faller däremot Landskrona med fyra spelare. Allt för mycket tycks hänga på om Jörgen Pettersson och Joakim Persson orkar att dominera mittfältet och leverera fram till Pär Cederqvist och Mattias Eklund. Men det är klart ett lag som tränas av Anders Linderoth ska man aldrig räkna bort.

Sirius som ett tippat topplag kunde väl inte komma mer olägligt. Igår förlorade det tippade "topplaget" med 0-6 mot Vasalunds IF. Starkt jobbat grabbar! Det förr så stabila Siriusförsvaret ser nu ut att läcka som ett såll. 20 insläppta mål på 8 matcher ser inte så där överdrivet bra ut. Lägg där till skador på nyckelspelare som Daniel Hoch (gjorde förvisso , Andreas Eriksson, Patrik S:t Cyr och Antou Jallow och Sirius kan få en tung start på säsongen. Sirius ser inte heller helt stabila ut på målvaktssidan.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Inga kommentarer: