tisdag 3 juni 2008

Lär känna Johan Mattsson och Andreas Brännström

Alltid lika fullmatade Siriusfotboll.se har en lång, och alldeles utomordentligt djuplodande intervju med IK Sirius nya tränarpar Johan "Jocke" Mattson och Andreas "Brännan" Brännström. I intervjun får vi veta bl.a. att Brännström är mer av en analytiker och att Mattsson mer är en pang-på-rödbetan-typ men att man hoppas att denna olikhet ska bli till en styrka för klubben. Under den inledande tiden som ansvariga för a-laget har man arbetat en del med att effektivisera lagets träningar genom att låta spelarna träna mer på de moment som de utför i samband med match:

- De som ska avsluta kanske ska träna det fyra gånger på en vecka, medan de som inte kommer i såna lägen så ofta kanske ska göra det en gång per vecka bara för stimulansens skull.

Detta har bl.a. inneburit att Mattsson tagit hand om att försöka utveckla det uddlösa anfallsspelet medan Brännström koncentrerat sig mer på att försöka reda upp ett så här långt riktigt risigt försvarsspel. De båda herrarna har dock en klar prioriteringsordning:

- Först måste vi sätta fokus på försvarsspelet. Vi kan inte släppa in så mycket mål som vi gjort under det senaste året. Förra våren hade man råd att släppa in två bollar, då vann man med 3-2 ändå, men man kan inte förlita sig på att producera så mycket i match efter match. Så att få ordning på försvarsspelet är grunden, och ett bra försvarsspel brukar också mynna ut i ett bra anfallsspel.

ADVVOS måste bara få kommentera detta uttalande från Johan Mattsson; skapligt hård kritik mot Pär Millqvist och Gary Sundgrens fullt-ös-medvetlös-sätt att tänka och spela fotboll. En kritik som även känns igen från förre Siriusspelaren Olle Kullinger. I fallet med Mattsson och Brännström verkar det till en början handla mer om hängslen, livrem och kyskhetsbälte än en kraftig offensiv.

Intervjun avslöjar vidare att Mattson och Brännström har en relativt likartad syn på hur fotboll ska spelas, vilka ytor som är intressant och hur man ska uppträda i försvarsspelet även om Mattson säger sig föredra högre press och ett mer aggressivt försvarsspel på motståndarnas planhalva än vad Brännström gör.

Målsättningen för säsongen är att hänga kvar i Superettan samtidigt som man säger sig vilja utveckla och bygga för framtiden genom att låta unga talanger få mer speltid. Som exempel nämns Siriuspublikens nya gullegris 19-årige mittbacken Daniel Fernberg som spelat samtliga matcher från start sedan Mattsson och Brännström tog över. Mattsson menar att det är viktigt att fylla på med fler unga spelare vilket gör att han finner det realistiskt att sikta mot en 6:e-10:e plats i tabellen.

ADVVOS finner en sak i intervjun något oroande och det är när Mattsons och Brännström svarar på frågan om hur det kändes att få frågan att ta över ansvaret för a-laget och de bägge herrarna svarar att att det kändes overkligt. Brännström går till och med så långt som att erkänna att han kanske inte är riktigt redo för uppdraget och att han kanske tycker att erbjudandet kom något tidigare än vad han hade förväntat sig. De bägge tränarnas svar måste rimligen uppfattas som att de inte ens i sin vildaste fantasi kunde föreställa sig att de säsongen 2008 skulle träna och coacha Sirius a-lag. Att Mattsson och Brännström så öppet erkänner att det kanske är lite för tidigt för dem att leda ett Superettanlag skulle i alla fall göra ADVVOS lite oroliga. För visst måste ändå sådana uttalande säga något essentiellt om hur Mattsson och Brännström ser på sig själv som tränare? Betyder det att Mattsson och Brännström innerst inne känner att de inte är riktigt redo för uppgiften? Knappast va, det skulle väl vara lite för mycket och samtidigt så ska det sägas att Mattsson och Brännström i intervjun även avslöjar att de inte tvekade en sekund när erbjudandet väl kom. Det måste väl ändå säga något om tilltron till den egna förmågan. Eller...

Ni hittar intervjun i sin helhet här.



Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Inga kommentarer: