torsdag 10 april 2008

Inför Superettan: BK Häcken

Målsättning: Det är inget att snacka om. Häcken ska upp, och det ska ske i år! Laget har värvat hårt och satsar helt klart på att bli årets seriesuverän a la IFK Norrköping 2007. ADVVOS tror att Häcken har en stor chans att uppfylla sin målsättning. Superettan i år är tunn, kanske alldeles för tunn, kanske den tunnaste någonsin. Visst, det finns ett antal lag som kan utmana om platserna där upp men det finns bara ett lag som har material nog att dominera, och det är Häcken. Det är nästan så att det är lite skrämmande att ha ett lag i Superettan med så många bra och/eller lovande spelare; eller vad sägs om Janne Saarinen, Paulinho, Daniel Forsell, Jonas Henriksson, Mattias Östberg, Daniel Larsson och Christoffer Källqvist. Häckens startelva och bänk är på pappret bättre än vad exempelvis Degerfors, Väsby, Falkenberg, Jönköping och Qviding skulle få ihop om de slog sina påsar ihop.

Spelidé: Häcken spelar ett klassiskt 4-4-2 där bollen ska spelas från backlinjen via ett mycket spelskickligt mittfält som i sin tur ska förse ett speedigt anfallspar med öppnande passningar. Om inte den modellen fungerar så förfogar Häcken över yttrar som kan komma runt på kanterna och leverera bollar in i straffområdet. Det mest intressant med årets upplaga av Häcken är att man förfogar över spelare som klarar av att spela konstruktivt och tekniskt samtidigt som man kan kötta och spela tight om matchbilden kräver det.

Laget ser överhuvudtaget välbalanserat ut, om än något ungt. Backlinjen har en fin bredd och Daniel Forsell och Mattias Östberg känns som ett givet mittbackspar under säsongen. I år är Häcken verkligen starka centralt och om seriekonkurrenterna vill ta poäng på Häcken så krävs ett alldeles ypperligt kantspel. Enligt ADVVOS är det i dagsläget enbart ÖIS som besitter ett tillräckligt bra kantspel för att utmana Häcken.

Inför säsongen har Häcken dessutom sett till att korrigera det längdunderläge som laget hade under förra säsongen. Häcken har inte bara värvat rutin utan man har även letat efter lite längre spelare som är bra på huvudet så att man inte ska förlora riktigt lika mycket i luftspelet. Under fjolårssäsongen släppte Häcken in mycket mål på hörnor och fasta situationer.

På topp har Häcken spelare så att det räcker och blir över. Inledningsvis kommer laget att spela med vindsnabbe Daniel Larsson och nye brassen Vinicius. När Paulinho kommer tillbaka från skada kommer man att ha ännu fler alternativ. Tom Söderberg och Jacob Johansson kommer att få finna sig i att sitta på bänken, åtminstone fram till höstsäsongen när ett hittills obesegrat Häcken har säkrat uppflyttningsplatsen.

Se upp med: Paulinho

Paulinho har helt klart näsa för mål. Säsongen 2007 gjorde Paulinho 13 mål på 17 matcher och det råder inget tvivel om att ”superbrassen” besitter en enorm potential. Frågan är bara hur länge som Häcken får behålla honom. Under försäsongen var dock oturen framme och nu kommer Paulinho att missa en stor del av vårsäsongen. A word of advice är att passa på att se Paulinho när han kommer tillbaka från skada för han är årets stora underhållning och fan vet om han blir kvar i ”ettan” så länge.

Nyförvärv: Alfonso Rippa (Cuernavaca), Vinicius (Cruzeiro), Peter Nilsson (Jonsered), Janne Saarinen (FC Honka), Mattias Östberg (Gais), Peter Nyström (Sogndal), Everton (Villanova)

Värvningen av Janne Saarinen är riktigt tung, och kommer att skänka stabilitet och trygghet åt Häckens mittfält. I ADVVOS:s bok är det här en av de smartare värningarna under årets Silly Season. Saarinen har bl.a. rutin från IFK Göteborg, Rosenborg, 1860 München och FC Köpenhamn vilket kommer att betyda oerhört mycket för hårdsatsande Häcken. Visst, Saarinen är kanske till åren kommen och frågan är hur mycket som finns kvar av den spelare som gjorde två säsonger i Champions League med Rosenborg? Rapporterna från försäsongen talar dock för att det finns rätt mycket kvar av den gamla Saarinen. Placeringsspelet sitter där. Passningsspelet sitter där. Och låt oss inte börja prata om inställningen och engagemanget! Bara en sådan sak att Saarinen, som nyförvärv, går in och tar hand om kaptensbindeln. Näe, vi är rätt säkra på vår sak, Saarinen är en klockren värvning!

Bredvid sig på mittfältet är det mycket troligt att Saarinen får Peter Nyström som lämnat tvångsnedflyttade Sogndal i Norge för Sverige och Häcken. Tillsammans kommer Nyström och Saarinen att göra livet surt för många lag. Vi snackar förmodligen seriens spelintelligentaste mittfält (lägg där till, Mr. Smartness himself, Jonas Henriksson och man får ett halvt nobelpris i mittfältsspel). I år är det helt enkelt fingertoppskänsla i Häckens mittfältsvärvningar.

Nyförvärvet från GAIS, Mattias Östberg, är även det en riktigt smart värvning. En mittback med stor erfarenhet som, tillsammans med Daniel Forsell, kommer att hålla ihop Häckens försvar. För tillfället befinner sig Östberg på skadelistan men så snart han är tillbaka i spel kommer han att bli en nyckelspelare för Häcken.

Alfonso Rippa är en tjugotvå årig mexikansk mittback. En värvning som känns som ett litet experiment, förvisso ett experiment som ADVVOS kommer att följa med stort intresse. Enligt rapporter till ADVVOS har Häcken här hittat en spelare med huvudet på skaft, både vad det gäller nickförmåga och inställning på plan. De matcher Rippa gjort under försäsongen skvallrar dock om att han kommer få det svårt att ta en plats i startelvan. Under försäsongen har Rippa haft svårigheter både i positions- och huvudspelet samt i en-mot-en-situationer.

Häcken har även passat på att värva en ung och lovande ytterback från Ghana, Ghandy Kassanu. Ghananen har imponerat under försäsongen men ADVVOS har svårt att tro att han, pga sin unga ålder, kommer att få mycket speltid i hårdsatsande Häcken. Det skulle inte förvåna oss om Kassanu lånas ut till seriekonkurrenten Qviding eller Falkenberg under säsongen.

Häcken har även passat på att värva två nya brassar; Vinicius och Everton. Av dessa två verkar Vinicius varit den som funnit sig till rätta först i Häcken. Ögonvittnen gör gällande att Vinicius är snabb och teknisk, till skillnad från många andra brassar är han dessutom väldigt stark i luftspelet. Everton dos Santos Costa har haft det lite tyngre under försäsongen. Det kan i och för sig bero på positionen han spelar. Det kan inte vara helt enkelt att komma hit från Brasilien och anpassa sig till det svenska mittfältsspelet; så fort du får bollen så smäller det. Enligt rapporter till ADVVOS har Everton en fantastisk förstatouch och magnifikt spelsinne. Det enda problemet ska tydligen vara att killen måste ha mycket, och då menar vi verkligen mycket boll för att vara funktionell. Vårt tips är att Everton spenderar långa stunder på bänken.

Förluster: Ole Söderberg (Newcastle), Teddy Lucic (Elfsborg), Robert Mambo-Mumba (GIF Sundsvall), Ari Skulason (GIF Sundsvall), Jesper Ljung (slutar), Mats Hedén (klubb ej klar), Peter Olofsson (slutar med elitfotboll)

Att förlora Teddy Lucic, Robert Mambo-Mumba, Ari Skulason, Jesper Ljung, Mats Hedén och Peter Olofsson kan inte vara lätt. Häcken har dock löst det hela på ett mycket klokt sätt genom att värva erfarenhet, lugn och stabilitet kryddat med en och annan chansning. ADVVOS tror inte att förlusterna kommer få stora konsekvenser för Häcken

Försäsongsmatcher:
BKH – Torslanda IK (div. 1) 3-2
BKH – IF Elfsborg (all.) 1-4
BKH – GAIS (all.) 2-0
BKH – Västra Frölunda (div. 1) 0-2
BKH – ÖIS 1-0
BKH - IK Skärhamn (div. 1) 3-1
BKH – Nafta (div. 1, Vitryssland) 3-0
BKH – Malmö FF (all.) 3-2
BKH – Carlstad United (div. 1) 3-0
BKH – Trollhättan FC (div. 1) 1-0

ADVVOS tippar BK Häcken på 1:a plats.

3 kommentarer:

Unknown sa...

Vem är Christoffer Larsson? Annars väldigt bra skrivet!

Allt du vill veta om Superettan sa...

Bra fråga, det är helt enkelt tryckfelsnisse som har varit framme. Vi ber så mycket om ursäkt.

Diego M. sa...

Vilken grym blogg! Stenkoll på allt! Tack. Ride on! Forza Häcken!