torsdag 10 april 2008

Inför Superettan: Ängelholms FF

Målsättning: Ängelholms FF ambition för årets säsong är lika enkel som klar; laget ska etablera sig i Superettan utan att bli indragen i nedflyttningsstriden. Klubben siktar helt enkelt mot en position i mitten av tabellen. Med tanke på att samtliga spelare i truppen har hel- eller deltidsarbeten vid sidan av fotbollen så är nog det en rimlig ambition. För att ambition ska bli verklighet krävs det dock att Björn Westerholm, Emil Salomonsson, Jacob Augustsson, Henrik Fribrock, Mattias Adelstam och Antonio Rojas är precis så bra som Ängelholmsfansen tror att de kan vara. ADVVOS tippar att Ängelholm går en tung säsong till mötes.

Spelidé:
Grunduppställningen för Ängelholm är 4-4-2 där laget vill ha mycket boll och hålla den inom laget med ett kvickt och rörligt passningsspel. Det är åtminstone så det ser ut på pappret; frågan är om den idén även håller i Superettan eller om laget kommer att få förlita sig på traditionell nykomlingslångbollsfotboll. Försvarsmässigt sägs Ängelholm spela ett mer avvaktande spel med låg press. Spelupplägget mot seriens lite bättre lag kommer helt klart att bli kontringsfotboll där man försöker vänta ut motståndarens misstag och när man väl får ett läge så ska man hugga som kobror och slå om med snabba kontringar.

Backlinjen, som för tillfället lider av skadebekymmer, ser annars lovande ut men för att Ängelholm ska lyckas så krävs det att Jacob Augustsson och Max Mölder får vara hela under säsongen. Ängelholm är ett helt annat lag utan dessa tunga pjäser. Oroande är att just Augustsson och Mölder för tillfället dras med skador.

Ängelholms mittfält består mer av lirare än av hårda och tacklingsbenägna killers. Problemet är att ett av Superettans mest tydliga karaktärsdrag är att det inte är så mycket lir utan mer slit och kamp. Det är bara att titta på ett lag som ÖIS som under fjolåret försökte lira sig åter till Allsvenskan - det slutade på en tionde plats efter att laget allt för ofta vikt ner sig i just mittfältskampen mot tyngre och mer kämpande lag som GIF Sundsvall, Ljungskile SK, BK Häcken och Jönköping Södra. Om Ängelholm ska klara av superettanspelet måste spelare som Åström, Fribrock, Salomonsson och Rojas stå upp i närkamperna så att Ängelholm har en möjlighet att vinna boll högt upp i banan och därifrån slå om i kvicka kontringar. Ängelholm står och faller dess värre med hur mittfältet klarar av denna uppgift.

I Salomonsson har annars Ängelholm en av seriens största talanger. Salomonsson är en snabb och målfarlig spelare som kan utnyttjas både som yttermittfältare och som anfallare. Nu kommer förmodligen superettanpubliken bara att få njuta av Salomonsson fram till sommaren eftersom Salomonsson skrivit kontrakt med Halmstad BK. Det finns dock en chans att Salomonsson kommer att spela kvar i Ängelholm på lån under hela säsongen 2008.

Ängelholms mål ska göras av Björn Westerblad och Mattias Adelstam. Westerblad, som har erfarenhet från Superettan och Allsvenskan från sin tid i Trelleborg, kommer att bli oerhört viktig. Dess värre är väl inte Westerblad den där notoriske målskytten som man kan önska sig, under de två senaste säsongerna har Westerblad endast mäktat med 8 mål. En notorisk målskytt är däremot Mattias Adelstam som förra året vann skytteligan i Söderettan. 23 mål hann Adelstam, som under Silly Season varit aktuell för diverse andra lag men som valt att stanna i ÄFF, under 2007. Om Westerblad kan nå upp till 10-12 mål och Adelstam, är så bra som vi hoppas/tror att han är, stänker in lika många så tror vi här på ADVVOS att Ängelholm klarar av att hänga kvar.

Se upp med: Max Mölder

Mölder sägs vara en riktig rolig typ. Vänsterbacken, som dess värre är skadad för tillfället, gillar att bjuda upp till dans, både spelmässigt och verbalt och har helt klart potential att bli en av seriens största profiler. ADVVOS ser framförallt fram mot Ängelholms bortamatch mot ÖIS. De ende personer som hittills klarat av att sätta ÖIS-klackens verbala spydigheter på plats har varit Bosse Petersson (ESK) och Stefan Thordarson (IFK Norrköping). Med Mölder i Superettan gissar vi på att ÖIS-klacken får en värdig motståndare.

Nyförvärv: Björn Westerblad (Trelleborg), Henrik Fribrock (Helsingborg, lån), Patrik Åström (Helsingborg, lån), Pär Hansson (Helsingborg, lån), David Svanberg (Sandviken), Igor Krulj (Halmstad), Anton Hjalmarsson (Västra Karup), Patrik Larsson (Varbergs BoIS)

På nyförvärvssidan har Ängelholm inte gjort så mycket väsen av sig. Björn Westerblad från Trelleborg är väl den allra mest lysande stjärnan. Westerblad kommer att få dra ett tungt lass på topp och om laget ska lyckas uppnå sin ambition att bli ett stabilt superettanlag krävs det att Westerblad leverar, och det dagligen.

Igor Krulj, som klubben hittat i Halmstad BK:s u-trupp, är en lovande vänsterback med stor potential. ADVVOS är dock något tveksamma till om han räcker till redan i år. Detsamma kan egentligen sägas om David Svanberg som lämnat Sandviken för Ängelholm. Svanberg är en mittback med en sjuhelvetes inställning som om allt vill sig väl kan bli ett nyttigt tillskott till Ängelholms backlinje.

Ängelholm har även lånat målvakten Pär Hansson, mittfältaren Henrik Fribrock och anfallaren från Patrik Åström från Helsingborgs IF. Tre unga spelare som säkert kommer att må bra av att matchas i Superettan. Hansson, Fribrock och Åström borde kunna gå direkt in i Ängelhoms premiärelva.

Förluster:
Calle Genberg (Landskrona), Sebastian Hansson (slutar), Anders Friberg (Lunds BK), Dennis Borup (Helsingör), Markus Ring (Vegeholm)

Förlusten av Calle Genberg till lokal- och seriekonkurrenten Landskrona svider nog lite extra. Genberg svarade förra säsongen för 11 mål och 3 assist. I övrigt har Ängelholm fått behålla det lag som kom tvåa i förra årets söderetta.

Försäsongsmatcher:

ÄFF – Helsingsborgs IF (all.) 1-3
ÄFF – Mjällby AIF 1-3
ÄFF – Husqvarna (div. 1) 2-0
ÄFF – Västra Frölund (div. 1) 1-1
ÄFF – Landskrona Bois 4-2
ÄFF - IF Limhamn Bunkeflo 1-1
ÄFF - Trelleborgs FF (all.) 1-1
ÄFF – IS Halmia (div. 3) 3-2
ÄFF – Falkenbergs FF 2-2
ÄFF – IFK Värnamo (div. 1) 3-0
ÄFF - Östers IF (div. 1) 2-1

ADVVOS tippar Ängelholm på 12:e plats (men det ska sägas att vi tror att ÄFF kan bli en av årets stora överraskningar).


Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Inga kommentarer: