måndag 2 juni 2008

BoIS hänger på i toppen

Det såg länge ut som att Assyriska skulle tillåtas göra ett litet ryck i toppen av Superettan men efter lite om och mycket men så tog Landskrona BoIS chansen att haka på i toppen. BoIS låg länge under mot Åtvidabergs FF men lyckades med lite tur och en hel del skicklighet hämta upp och vända underläge 0-1 till vinst med 1-2.

Inledningen av matchen präglades av relativt dåligt spel där båda lagen slarvade allt för mycket med passningarna i de avgörande lägena. BoIS hade inledningvis mest boll och skapade någon halvchans men inget farligare än att Henrik Gustavsson i ÅFF-målet enkelt kunde klara upp situationerna. Efter hand tog sig sedan ÅFF undan för undan in i matchen och i den 15:e minuten, efter en frispark signerade Kristian Bergström, dimper bollen ner framför fötterna på Johan Nicklasson som retligt enkelt tåpajar in 1-0 bakom en svagt placerad Sebastian Karlsson. Ett riktigt oförtjänt slumpmål där BoIS har både en och två chanser att få undan bollen innan den når fram till Niklassson.

ADVVOS gissning är att BoIS-spelarna fick sig en rejäl skrapa av Anders Linderoth angående inställning och satsning i eget straffområde i paus. För andra matchen i rad släpper BoIS till enkla chanser i eget straffområde på grund av oförmåga att rensa undan bollen. Mot ÖIS kostade det tre poäng medan man kom lindrigare undan mot ÅFF.

I och med målet jämnade matchen ut sig och ÅFF tog allt mer över spel och taktpinne men första halvlek skulle inte bjuda på några mer målchanser utan spelet förlades nästan helt till mittplan och när lagen väl närmade sig varandras straffområden så blev spelet som förgjort. Spelarna fick klumpfot eller så hade de sömarna på dojorna utåt för när lägena väl uppstod så gick avsluten utanför eller över mål. Som tur var så värmde försommarsolen publiken gott när spelet lämnade en hel del att önska.

BoIS kommer ut taggade till den andra halvleken och i den 51:a minuten får laget en riktig slumpchans i samband med en snabb omställning från mittplan. Calle Genberg utnyttjar ett missförstånd i ÅFF-försvaret och strax utanför straffområdet laddar Genberg stora kanonen, får felträff och skottet blir till ett perfekt instick på Mirza Jelecak som hittat position mellan ÅFF:s ytter- och mittback. Jelecak avslutar med en kylig yttersida invid den bortre stolpen och BoIS har kvitterat.

Målet verkar ha en uppiggande effekt på båda lagen. BoIS fortsätter att ha mycket boll men utan att skapa en enda riktig målchans. Istället utvecklar sig mitten av halvleken till en kamp mellan Ricardo Santos och Sebastian Karlsson i Landskronas mål.

Två gånger om kommer Santos helt fri med BoIS-målvakten utan att lyckas gör mål. Santos första friläge kommer efter att Kristian Bergström krigat till sig bollen i kamp med Joakim persson på egen planhalva. Bergström som uppfattar att BoIS precis är i färd med att flytta upp laget utnyttjar givetvis situationen och sätter iväg mot BoIS-målet och skapar ett två-mot-två-läge. Efter att ha drivit bollen en 20-25 meter släpper Bergström en magnifikt tajmad djupledspassning på en framforsande Ricardo Santos. Inne i straffområdet väljer Santos att gå på direktavslut vilket visar sig vara en felbedömning eftersom Sebastian Karlsson uppfattat faran och kommer farande mot Santos. Skottet är hårt och välplacerat men det spelar ingen roll eftersom Karlsson har stängt av alla ytor mellan Santos och målet och kan limma bollen tämligen enkelt.

Santos andra chans kommer på en kontring efter en överlång BoIS-hörna. ÅFF sätter snabbt igång en motattack på högerkanten genom Haris Radetinac som slår en lång svepande diagonalpass precis på läppen på Kristian Bergström som letat sig upp på vänsterkanten. Bergström tar ner bollen och skaffar sig kontroll på läget, avancerar en 2-3 meter och utmanar Ivo Pekalski och precis när Pekalski stöter släpper Bergström bollen retligt enkelt in i luckan bakom Pekalski där Santos dyker upp. Den här gången bestämmer sig Santos för att försöka lägga bollen mellan benen på Sebastian Karlsson men BoIS-målvakten är kylig och väntar ut Santos och täpper till luckan mellan benen. Att bränna två så pass högklassiga lägen håller inte.

När det borde stått 3-1 till hemmalaget gör BoIS istället 1-2 på ytterligare en riktig skitchans i den 79:e minuten. Målet kommer efter en hörna slagen av den för kvällen mycket duktige Robin Wikman och i kalabaliken framför mål lyckas Johan Persson stöta in bollen i ÅFF-målet. Inte ett dugg välförtjänt men ganska så typiskt för en match där bägge lagen brände de chanser som kom efter fint och vältajmat spel och istället satte slump- och skitchanser.


Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

4 kommentarer:

MickeP sa...

Nu är jag iofs jävig och såg inte matchen själv utan går på de rapporter jag läst. Men är det "mycket tur och lite skicklighet" av BoIS att vinna, när man dels släpper in ett skitmål för ÅFF, sätter själv ett kyligt mål, har en målvakt som gör två högkvalitativa räddningar och sedan lyckas pressa in ytterligare en boll i deras mål mot slutet? Att dessutom hämta upp sig från ett underläge på bortaplan i ett toppmöte, plus att Linderoth gjorde schackmotdraget till 4-5-1 när Swärdh drog till med 3-4-3, tycker jag nog är "mycket skicklighet och lite tur" istället ;-) Men så är jag kanske lite jävig, som sagt...

Allt du vill veta om Superettan sa...

Fan vad du är på hugget då! :-) Kanske har du rätt, kanske inte, svårt att avgöra. Om man ska vara helt ärlig så hade BoIS svårt att skapa några riktiga lägen. Båda målen är ju faktiskt rena slumpmål där man får chans att sätta bollen utan att egentligen förtjäna det. Sedan kan Jelecaks avslutning vara hur kall och precis som helst, det spelar liksom ingen roll. Oavgjort hade varit mest rättvist och utan Sebastian Karlsson i målet hade det blivit förlust för BoIS.

Vi gör en liten uppställning för att se om vi behöver ändra i texten:

Tur:
1) Att Genberg får felträff och frispelar Jelecak vid 1-1
2) Att bollen dimper ner framför fötterna på Johan Persson vid 1-2
3) Sebastian Karlssons andra räddning på Ricardo Santos andra friläge (svårt att avgöra om denna var tur eller skicklighet) vid ställningen 1-1

Skicklighet:
1) Jelecaks avslutning
2) Sebastian Karlssons första räddning på Ricardo Santos första friläge vid ställningen 1-1
3) Sebastian Karlssons andra räddning på Ricardo Santos andra friläge (svårt att avgöra om denna var tur eller skicklighet) vid ställningen 1-1
4) Linderoths taktikdrag att gå över till 4-5-1 mot slutet av matchen när ÅFF lägger om till 3-4-3.

Tur - Skicklighet 3-4

OK, du har rätt. Vi ändrar texten till lite tur och en hel del skicklighet. Nöjd?

MickeP sa...

*skratt* - mycket nöjd. Dessutom hade f.ö. BoIS dessutom ytterligare en boll i mål som blev felaktigt bortdömd, enligt de källor jag hört från? Och på BoIS officiella sida, lika jävig som jag förvisso, skriver man "Det var Calle Genberg som hittade Mirza Jelecák med en genomskärare och Mirza gjorde inget misstag." - d.v.s där tyckte man inte Genbergs var ett turligt misslyckat skottförsök som råkade leta sig fram till Mirza?

Men i övrigt gillar jag resonemanget du för med dig själv i att ställa upp för- och emot, hahaha! :-)

Allt du vill veta om Superettan sa...

Den där ytterligare bollen som var i mål är svårbedömd. Vem knuffar vem. I 9 fall av 10 blåser domaren för det försvarande laget i det fallet så det är väl egentligen inte så mycket att tjafsa om. Domaren hade ju dessutom varit framme och sagt till spelarna att ta det lugnt (hörnan fick slås om) så att han då blåser när två BoIS-spelare helt plötsligt ligger på Henrik Gustavsson känns inte lustigt. Sedan om det var rätt eller inte är jag inte man nog att avgöra. Stod dessvärre lite för långt från det målet för att se vad som hände.

Om man ska få Genbergs "skott" till en genomskärare måste man bära väldigt svart-vita glasögon. Jag stod precis i höjd med det straffområdet och jag har svårt att beskriva det som något annat än en felträff som lyckligtvis går fram.