onsdag 16 april 2008

5 saker vi tar med oss från den första omgången till en öde ö

1. Mittfältarna

Årets upplaga av Superettan är fylld av riktigt bra mittfältare. I första omgången fick vi ett bra bevis på det när spelare som Kristian Bergström (ÅFF), Janne Saarinen (BKH), Martin Åslund (ASS), Daniel Sliper (LB07),Pavel Zavadil (ÖIS), Andreas Eriksson (IKS), Ricardo Penella (FFF), Dalil Benyahia (BP), Mirza Jelecak (BoIS), Johan Persson (BoIS), Pierre Gallo (IKS), Christoffer Karlsson (ÅFF), Peter Nyström (BKH), Joakim Runnemo (BP), Fredrik Olsson (IKS), Haris Radetinac (ÅFF) visade upp sig från sin allra mest soliga sida.

Ett helt gäng lirare som när de vill och är på rätt humör kan bjuda upp till en sjuhelvetes dans. Om serien fortsätter på det här viset så kommer den här säsongen att bli som en söndagspromenad i bästa gåbortstassen.

2. Favoriterna som höll och favoriterna som föll

Inför den första omgången fanns det ett antal favoriter till seriesegern. Listan toppades av BK Häcken, ÖIS och Landskrona BoIS, tätt följda av IK Sirius, Mjällby AIF och IF Brommapojkarna.

När den första omgången är klar kan vi väl säga som så att vissa av favoriterna höll medan andra föll. Med sin 5-1-vinst mot Degerfors visade Sirius att man definitivt blir ett lag att räkna med i år. Häcken som vann mot nykomlingen Ängelholm visade att man kommer vara med hela vägen in i kaklet även i år. Och Landskrona BoIS, som vann sin första premiärmatch sedan 2003, såg riktigt lovande ut i sin öppningsmatch mot Enköping. Mjällby, med Marcus Ekenberg och Erton Fejzullahu i spetsen, visade Väsby United att det är skillnad på ettan och Superettan.

Favoriten på allas läppar, åtminstone sedan det blivit klart att Marcus Allbäck flyttar hem till Göteborg, visade inte upp sig från sin bästa sida i matchen mot LB07. ÖIS såg inte ut som ett lag och den totala avsaknaden av öppnande löpningar och rörelser skvallrar om att ÖIS har en bra bit till toppformen. Frågan är hur många poäng efter ÖIS kan ligga när vändningen börjar den sjätte juli.

Det absoluta magplasket stod ändå Brommapojkarna för när de blev utspelade på bortaplan av Falkenberg, 2-0 men det var bud på mer. Visst, BP dras med skador och fick ställa upp med många unga spelare i startelvan men om laget ska leva upp till favoritskapet så måste man upp på tårna på ett helt annat sätt. Om så inte sker finns det en risk för att BP blir ett nytt Öster. Glädjande nog blir de i sådana fall det med ett gäng 16-, 17- och 18-åringar och inte med ett gäng överbetalda latmaskar.

3. Tvåmålsskyttarna

Jonas Henriksson. Ricardo Santos. Joel Johansson. Premiäromgången bjöd på tre stycken tvåmålsskyttar. Av dessa såg Joel Johansson klart hetast ut när han hängde in två på BP. Med den speed och explosivitet som Johansson visade kan Jay-Jay helt klart utmana om skytteligatiteln. I matchen mot BP hade Johansson definitivt bud på både ett och två mål till.

Ricardo Santos, som hann med att bli matchhjälte och utvisad i samma match, visade upp en skalpellvass precision när han, frispelade av Kristian Bergström, kom ensam med Jönköping Södras målvakt Mikael Axelsson. Chippen över den utrusande målvakten var mumma för själen. I den andra halvleken visade Santos återigen upp kyla och stänkte distinkt in sitt andra mål för kvällen.

Jonas Henriksson fick ett mål till skänks av domaren; straffen, som nog egentligen inte var en straff. Å andra sidan, om Henriksson bemödat sig att stå upp så hade han nog satt bollen. Henrikssons andra mål för kvällen var då bra mycket snyggare då han mötte upp Evertons inlägg efter en lång, lång löpning längs med högerkanten.

4. Mr Mjällby

En annan som kan vinna skytteligan är Marcus Ekenberg. Efter matchen mellan Mjällby och Väsby undrade Väsbys tränare, Mikael Stahre vad Ekenberg, eller Mr Mjällby som han numera kallas, egentligen gör i Superettan.

– Jag fattar inte vad han gör här. Han är alldeles för bra. All respekt för Mjällby, men jag kan inte förstå vad han gör här.

Och vi här på ADVVOS kan inte göra annat än att hålla med Väsbytränaren i hans undran. Marcus Ekenberg är helt enkelt för bra för att spela i Superettan?

5. Assyriskas superbrassar

Marcos Ferreira, also known as Dinho, och Alessandro Silva Perreira, i folkmun kallad Alex, har orsakat karnevalstämning i Södertälje. Brassarna gjorde toksuccé i sin debutmatch för klubben. Hetast var Alex som assisterade till ett mål och smekte in den matchavgörande frisparken. Enligt rykten som ADVVOS har snappat upp så har AIK, genom tränare Nebojsa Novakovic, redan hört sig för hos Assyriska om Alex och Dinho. Vi här på ADVVOS väntar med spänning på fortsättningen.


Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Inga kommentarer: