söndag 20 april 2008

Oavgjort bottenmöte

När den andra omgången av Superettan startade låg Degerfors FF på sista plats och Jönköpings Södra på näst sista plats i tabellen. Igår spelade de två lagen oavgjort, 1-1, på Stadsparksvallen i Jönköping.

Inför matchen tvingades Degerfors att göra en hel del förändringar i laget då Mano Garcia inte kunde spela på grund av en lårskada. Degerfors valde därför att ställa upp med en ensam Shpetim Hasani på topp och med ett femmannamittfält. På mittfältet gjorde Yankuba Ceesay debut som defensiv mittfältare. Även Jönköpings Södra hade gjort en hel del förändringar jämfört med matchen mot Åtvidabergs FF. Bl.a. valde tränare Thomas Ek att starta matchen med sin kanske vassaste anfallskombination; Tommy Thelin och Kristen Viikmäe, mot ÅFF satt Thelin på bänken. Även Johan Karlefjärd och Fredrik Fendrich var nya i startelvan jämfört med matchen mot ÅFF.

Enligt de rapporter som ADVVOS har fått så inledde Jönköpings Södra matchen bäst och laget skapade en hel del farligheter under de inledande tjugo minuterna. Allra närmst var Johan Karlefjärd vars skott tvingade Simon Nurme i Degerforsmålet till en härlig parad. Revansch för de fem insläppta i premiären? Enligt Degerfors tränare Janne Stahre gjorde Nurme en riktigt bra match och spelade upp sig ordentligt jämfört med Siriusmatchen.

Efter en dryg halvtimmes spel jämnar matchen ut sig och i den trettioåttonde minuten tar Degerfors ledningen efter att Dejan Godars frispark nickats in mål av Magnus Tappert. Efter målet ligger Degerfors på bra och lyckas skapa en del halvchanser men laget får nöja sig med att gå till halvtidsvila med ledning 0-1.

Degerfors var även taggade i inledningen av den andra halvleken och ett kvitteringsjagande J-Södra hade inledningsvis svårt att skapa några riktiga farligheter. Bästa chansen hade Tommy Thelin som två gånger om kom helt ren med Simon Nurme men lyckas schabbla bort avsluten. Vid det andra läget valde Thelin att lägga sig i straffområdet efter kontakt med en Degerforsspelare, men domaren genomskådade Thelin och delade ut en varning för filming.

Strax därefter kommer Tomas Backman fri men lyckas inte få skottet på mål. Jönköpings Södra ska dock få sin kvittering. I den sjuttioåttonde minuten kastar Fredrik Söderbring ett långt inkast som Erik Skrödåker når högst på och skarvar till Tomas Backman som lyckas få en tå på bollen och peta in den till 1-1.

Från Degerfors håll är man mycket nöjd med matchen och resultatet. Tränare Janne Stahre berömmer särskilt Yankuba Ceesay.

- Yankuba gjorde en bra premiär. Närkampsmässigt är han en sådan spelare som vi behöver. Han har en bra attityd och smälter in bra liksom de andra nya killarna, säger Stahre till Degerfors officiella hemsida.

I Jönköpings Södralägret var humöret efter matchen inte på topp. Med de chanser som laget lyckades skapa under framförallt den inledande halvtimmen och under avslutningen av matchen borde man tagit hem tre poäng.

- Klart man är missnöjd med 1-1 på hemmaplan. Det är sådana här matcher man ska vinna. Jag tycker inte det speglar matchen. Vi skulle ha vunnit med ett eller flera mål, suckar Tomas Backman till Jnytt.se.