tisdag 22 april 2008

Oavgjort när Sirius mötte Mjällby

IK Sirius borde ha avgjort den här matchen efter tjugofem minuter. Då hade laget gjort ett mål och haft ett skott i stolpen och en nick i ribban. Oturligt nog för Sirius kom Mjällby tillbaka från en svag inledning, repade mod och kvitterade. Matchen slutade 1-1.

Sirius inledde som sagt matchen oerhört starkt. Det såg ut som att laget ville visa publiken, och sig själva, att det fina spelet och målsinnet från Degerforsmatchen inte var en engångsföreteelse. Inom loppet av tjugofem minuter skapade uppsalaiterna tillräckligt många hundraprocentschanser för att avgöra matchen. Men bollen ville bara inte in i målet, åtminstone inte mer än en gång. Det hela började i den tredje minuten när Andreas Eriksson, efter en fin passning från Pierre Gallo, skär igenom Mjällbys försvar och kommer till skottläge. Strax utanför straffområdet drar Eriksson iväg ett skott men avslutning går precis utanför Mattias Aspers högra stolpe. Knappt tre minuter spelade.

Några minuter senare kommer Sirius ledningsmål och det är återigen dags för Eriksson att visa vad han går för. Martin Ekström slår ett inlägg från högerkanten som Alexander Gerndt försöker ta ner på bröstet. Med en Mjällbyförsvarare i ryggen blir Gerndt av med bollen men Eriksson lyckas kriga till sig bollen i närkamp med en av Mjällbys mittbackar och smeker sedan fram den till en fristående Gerndt som inte gör något misstag. Helt ren med Asper placerar han bollen i målvaktens vänstra hörn. Otagbart! Knappt sju minuter spelade.

Målet ger Sirius råg i ryggen och då särskilt Andreas Eriksson som är på ett fantastiskt spelhumör. Bara en kort stund efter Sirius ledningsmål tar Eriksson emot en boll knappt tio meter utanför Mjällbys straffområde, återigen är det Gallo som står för framspelningen. Med ryggen mot mål och en försvarare precis bakom sig gör Eriksson det enda rätta; en enkel kroppsfint som får backen att lägga tyngden på fel fot. Eriksson drar sedan bollen bakom sitt eget stödjeben och rycker sig loss, laddar stora kanonen. Asper är chanslös men bollen vill som sagt inte in utan går i stolpen och rensas undan av en Mjällbyförsvarare. Knappt tretton minuter spelade.

Sirius tredje riktigt vassa chans under den första halvleken kommer efter ett fint anfall längs med vänsterkanten. Mani Tourang får en boll i djupled som han tar med sig och rycker ner mot hörnflaggan. Strax innan han når sin slutdestination stannar Tourang upp och vänder hemåt, spelar enkelt in i mitten till Fredrik Olsson som får till en fin lyftning in i straffområdet där Gerndt möter och sätter till pannan. Asper i Mjällbymålet är överspelade och det fullkomligt sjunger i ribban när bollen träffar den och går ut till inspark. Frågan är om man kan komma så mycket närmare mål än så. Knappt tjugofem minuter spelade.

Två minuter efter att Gerndt och Sirius haft en boll i ribban får Mjällby en hörna från vänster. Marcelo Sarvas hörna är bra slagen och dimper ner i högen av spelare framför Siriusmålet. Bollen går till Patrick Osiako som får iväg ett skott som Milan Barjaktarevic räddar. Retur går ur straffområdet där Erton Fejzullahu väntar. Fejzullahus skott borrar sig ner mot Barjaktarevics högra stolprot. Barjaktarevic dyker mot stolpen, når bollen men skottet är för hårt och bollen slinker in precis vid stolproten. Kvitterat för Mjällby.

I och med Mjällbys kvitteringsmål står matchen och väger lite och inget av de två lagen klarar av att ta tag i spelet och skapa ett övertag. I den trettiofemte minuten jobbar Alexander Gerndt till sig ett läge genom att pressa Robin Cederberg till ett enkelt misstag. Gerndt tar med sig bollen mot straffområdet och precis på gränsen drar han iväg ett skott som går mitt på Mattias Asper.

I slutet av halvleken har sedan Mjällby två riktigt bra chanser. I det första läget är det Sarvas som på egen hand skapar ett bra läge för Fejzullahu. En bit in på Sirius planhalva joxar Sarvas lite med trasan och två Siriusförsvarare blir helt plötsligt vrålsugna på varmkorv och drar iväg till korvmojjen bakom Västra sidan. Sarvas utnyttjar situationen och skickar in en perfekt lyftning på Fejzullahu som med en back i ryggen tvingar sig in i straffområdet. Fejzullahus avslut går precis utanför mål. Direkt efter att Barjaktarevic sparkat ut bollen vinner Fejzullahu bollen ungefär vid mittlinjen och sätter in en passning på Marcus Ekenberg bakom Sirius backlinje men Ekenberg som inte var på något strålande spelhumör under kvällen får inte till avslutet trots att han är helt ren med Barjaktarevic

Lagom till att domaren blåser av för halvtid går solen ner bakom Akademiska Sjukhuset. När lagen kom ut för spel till den andra halvleken var det som att solen hade tagit med sig all spelglädje och kreativitet. Andra halvlek var en rätt sömnig historia, åtminstone för den som gillar lika alert, påhittig och chansrik fotboll som publiken bjöds på i den första halvleken.

Bara en sådan sak att halvlekens bästa chans kom efter att Mjällbys mittback Juan Robledo träbensrensat undan en boll på egen planhalv. En träbensrensning som rinner rakt igenom hela Sirius mittfält och backlinje, utan att någon över huvudtaget reagerar(!), in i straffområdet där Erton Fejzullahu dyker upp och petar bollen vid sidan om en utrusande Milan Barjaktarevic. I långsamt majestät rullar sedan bollen mot mållinjen. Fejzullahu har i stort sett lyft armarna. Samtliga Mjällbyspelare har ändrat riktning mot Fejzullahu för att gratulera honom. De tre tillresta Mjällbyfansen har precis rest sig ur sina stolar, lyft armarna över huvudet och man kan riktigt se hur deras lungor fylls med luft för snart, snart ska de ge ifrån sig det där härliga segerskriket. Då tar bollen i stolpen.

I slutet av matchen får Mjällby sedan en hörna från höger. Högst når reslige mittbacken Robledo men bollen slinker precis utanför stolpen. 1-1 står sig sedan matchen ut och mot slutet av matchen ser det ut som att både Sirius och Mjällby är nöjda med resultatet.

Sett över hela matchen måste Sirius självklart vara missnöjd med en poäng. Laget behärskade matchen totalt under inledningen och man hade som sagt två stycken bollar i trävirket. I Sirius var det framförallt två spelare som utmärkte sig; Andreas Eriksson, vem annars, och Alexander Gerndt. Eriksson var som vanligt i en klass för sig och styrde och ställde och gjorde lite som han ville på mittfältet. Passningarna satt perfekt. En ny liten detalj i Erikssons är att han numera sätter åt mycket hårdare i närkampsspelet och vinner därför fler bollar. Det ser ut som att Eriksson lagt lite tid på att "pump iron" för så här kraftfull har vi inte sett honom sedan han spelade i AIK. I inledningen av matchen hade Eriksson en helt fri roll på ett femmannamittfält och kunde då ströva runt och hitta de där perfekta ytorna där han kan ta emot bollen, lyfta blicken, vända upp och utmana för att sedan släppa sina finkänsliga passningar på fristående lagkamrater. Även Alexander Gerndt gjorde en mycket bra match i Sirius. Skapade på egen hand och efter eget slit en fyra-fem riktigt vassa målchanser. Tyvärr ser det ut som att Gerndt skulle må bra av lite extra skotträning under den närmaste tiden för när han väl tog sig i lägen var det inte direkt löd eller någon större placeringsförmåga i dojan. Å andra sidan får man väl kanske vara nöjd när man gjort ett mål och haft en boll i ribban. Synd att gnälla; killen har trots allt gjort mål två matchern i rad.

I Mjällby var det två lirare och ett gäng träben som försökte samsas på planen. Erton Fejzullahu och Marcelo Sarvas var idag tämligen ensamma om att vara på spelhumör i Mjällby. Fejzullahu hade ett par riktigt bländande aktioner under kvällen då han med speed och en funktionell teknik hela tiden utmanade sin motspelare. Det var inte heller något fel på spelsinnet och passningsförmågan; passningen med yttersidan in bakom Sirius backlinje till Marcus Ekenberg var pricken över i:et, förutom målet. För Sarvas del så var det mer av blanda och ge. Ena stunden helt briljanta dribblingar och passningar för att i nästa stund sprida bollar över hela banan.