måndag 28 april 2008

Oavgjort i nykomlingsmöte

När Qviding tog emot Ängelholm hemma på Valhalla IP hade lagen varsin halvlek. I slutet av matchen undkom Qviding med blotta förskräckelsen. Slutresultatet skrevs till 1-1 efter mål av Ängelholms Marcus Holgersson och Qvidings Josef Karlsson.

Den tog ungefär femton minuter av den första halvleken för Ängelholms FF att lista ut hur Qvidings mittfältsspel fungerade. Och när skåningarna väl hade gjort det så fanns det i stort sett bara ett lag på banan. Ängelholm borde ha avgjort matchen under den första halvleken men laget saknade den riktiga skärpan i avslutningar. Efter en inledning där Qviding dominerade och förde matchen så radade ÄFF upp riktigt bra chanser.

Först ut var Marcus Holgersson som efter en galen passning av Qvidings målvakt Tommy Naurin vinner bollen av David Wiklander och tar sig på egen hand ända in i straffområdet. Avslutningen blir dock inte så precis som man kan önska i det läget utan bollen smiter utanför Naurins vänstra stolpe. Bara några minuter senare är det dags för Ängelholm att återigen rulla upp Qvidingförsvaret. Den här gången kommer attacken på högersidan genom Emil Salomonsson och Antonio Rojas som sågar sig igenom de yttre försvarslinjerna med hjälp av en serie kvicka väggspel. Väl inne i straffområdet fintar Rojas skott så att Qvidings Jon Stockhaus går bort sig totalt, men istället för att ta eget avslut släpper Rojas bollen in mot straffpunkten där Mattias Adelstam egentligen bara har att bredsida in bollen i öppet mål. Adelstam får dock ingen riktig skjuts i sitt direktskott utan Naurin kan göra en fin räddning.

När Marcus Holgersson frispelar Björn Westerblad i den tjugofemte minuten kommer Ängelholms kanske bästa chans i halvleken. Kanske får Westerblad för lång tid på sig under sin tjugometers rusch för när anfallaren väl kommer till läge är avslutet på tok för lamt. Bollen går mitt på Naurin som enkelt kan rädda.

Det är som att Ängelholm nu börjar få vittring på ett ledningsmål för laget ligger på ännu hårdare och pressar Qviding hårt på offensiv planhalva. Och Qviding har nu svårt att få igång något eget spel och det egna tremannamittfältet får mest ägna sig åt att jaga boll. Stundtals ser det ut som det kan göra på skolgårdar runt om i Sverige när några äldre barn snor ett yngre barns mössa och kastar runt den mellan sig medan den yngre stackaren jagar runtrunt för att få tillbaka sin mössa.

På grund av den höga pressen får Qviding oftast alldeles för kort om tid på sig i speluppbyggnadsfasen vilket gör att passningsspelet blir stressat och ofta kan Ängelholm vinna boll redan på offensiv planhalva. Ett exempel på detta är när Mattias Adelstam i den fyrtionde minuten vinner boll av Mauricio Lopez ungefär vid mittlinjen. Adelstam uppfattar direkt att Marcus Holgersson tagit position inne i mitten, i ytan mellan Qvidings mittfält och försvar. Passningen sitter perfekt och med en enkel kroppsfint, som får Joakim Jensen och Jon Stockhaus att gå åt var sig håll, tar Holgersson med sig bollen in i straffområdet med fart. Avslutningen, i form av ett hårt lågt skott, är bra men Naurin i Qvidingmålet gör en alldeles utmärkt benparad.

I den fyrtiotredje matchminuten kommer så det oundvikliga. Efter en längre period av Ängelholmspress dribblar sig Antonio Rojas på egen hand igenom Qvidingförsvaret. Tommy Naurin gör en bra räddning på Rojas avslutning men är fullständigt chanslös när Qvidingförsvaret inte är med på returen utan Marcus Holgersson kan slå in bollen i öppet mål. Ledning för bortalaget är så långt helt rättvist och strax efter målet blåser domare Magnus Ahlsén av för halvtidsvila.

ADVVOS vet inte vad Zoran Lukic sa till sitt lag i paus men vi är väldigt säkra på att det inte var några snälla ord. I vilket fall som helst så verkar det ha gjort susen för Qviding kommer ut som ett annat lag till andra halvlek. Inte nog med att Lukic förmodligen sagt ett par sanningens ord till sina spelare utan Lukic har även gjort ett byte, ut med Mauricio Lopez och in med Tomas Eriksson, och gått över till en 4-4-2-uppställning.

Taktikdraget gör att Qviding kan ta över mittfältet och dominera tempo och spel på ett annat sätt än vad laget gjorde i första halvlek. Dessutom får Qviding nu ett vassare kantspel, framförallt genom Tomas Eriksson som vid ett flertal tillfällen kommer runt på sin högerkant. Inledningen av den andra halvleken präglas av att Qviding spelar något rakare och mer direkt, men till en början utan att skapa några direkta målchanser.

I den sextioförsta minuten lyckas Qviding, efter en längre tids press, utnyttja ett misstag av Henrik Fribrock. Ängelholms defensive mittfältare tar ner en boll precis utanför eget straffområdet och försöker dribbla sig ur en trång situation men blir av med bollen till Mattias Lundström. Bollen går till Josef Karlsson, efter en snabb sidledsförflyttning drar Karlsson iväg ett lågt lurigt skott som ställer Pär Hansson i Ängelholmsmålet totalt. Bollen skruvar sig in vid den högra stolpen och Qviding har kvitterat.

Efter kvittering fortsätter Qviding att ligga på för ett segermål. Det ser helt enkelt ut som att laget är bättre tränade än ett Ängelholm där spelarna börjar gå på knäna redan i den sextionde matchminuten. Qviding för spelet och Ängelholm sticker enbart upp i en eller annan feltajmad kontring. Hemmalaget har dock svårt att luckra upp Ängelholms försvar. Istället för att komma runt på kanterna försöker man hela tiden att ta sig igenom centralt. Efter att Tobias Eriksson, i den sjuttionde minuten, för tionde gången i rad dribblat in i gröten centralt och blivit av med bollen istället för att söka sig ut på kanten har tränare Lukic fått nog. Han påkallar spelarens uppmärksamhet:

- Tomas, HELVETE!

Mer än så blir inte sagt men det räcker mer än väl för att beskriva hur uddlöst Qviding är mot slutet av matchen. Trots ett massivt spelövertag lyckas laget inte skapa en enda kvalificerad målchans.

I slutet av matchen när Qviding ligger på för ett ledningsmål sticker Ängelholm upp med en kontring. Björn Westerblad tar emot en boll från egen backlinje och spelar tillbaka på Henrik Fribrock. Mittfältaren, som förmodligen vill revanschera sig för sitt misstag vid Qvidings kvitteringsmål, ser att Patrik Larsson tar en löpning och slår bollen mellan Qvidings mittback Joakim Jensen och högerback David Wiklander, som ligger något för högt i relation till övriga backlinjen. Larsson kommer helt fri med Tommy Naurin och försöker lägga bollen mellan benen på målvakten men Naurin täpper till luckan. Returen snappar Larsson upp men Naurin är återigen med och räddar skottet. Det blir dock ytterligare en andra retur som Henrik Fribrock slår in i öppet mål. Men domare Magnus Ahlsén vinkar avvärjande och underkänner målet på grund av en föregående oschysthet. Vad som egentligen skedde lyckades inte ADVVOS uppfatta. Klart är att Qviding undkom med blotta förskräckelsen.

Man of the match var helt klart Qvidings målvakt Tommy Naurin som stod för ett antal riktigt svettiga räddningar. I Qviding måste ADVVOS som vanligt nämna Mattias Lundström och Josef Karlsson. Med ett mittfältspar som aldrig viker ner sig eller som aldrig anser att en närkamp eller match är förlorad kommer Qviding att ta många välbehövliga poäng. Det är få lag som har en så pass bra motor i laget som Qviding har. Matchen igår är bara ytterligare ett bevis på Karlssons och Lundströms betydelse. För andra matchen i rad gjorde Qvidings Tobias Sana ett piggt inhopp och när han kommer in i matchen är det som att Qviding får ny fart. I nästa match vill nog ADVVOS se att Zoran Lukic vågar satsa på ett fyramannamittfält med Sana (och kanske Tomas Ekström) från start.

Bäst i bortalaget var yttermittfältarna Marcus Holgersson och Emil Salomonsson samt anfallaren Björn Westerblad. Om laget bara hade haft lite bättre skärpa i avslutningarna hade man åkt hem till Ängelholm med årets första seger. Som det blev nu fick man nöja sig med årets första poäng.