tisdag 29 april 2008

Omgång 1-3 - who's hot and who's not

ADVVOS inleder idag sin serie där vi sammanfattar tre omgångar i taget med ett tabell över vilka lag som är heta, vilka lag som är ljumma och vilka lag som är iskalla. När förväntade topplag förlorar poäng mot förväntade bottenlag så ger det avdrag i sammanställningen och när förväntade bottenlag tar poäng av förväntade topplag ger det givetvis en skjuts uppåt i rankingen. När allting går helt enligt planerna så hamnar laget ungefär på samma plats i vår sammanställning som den plats laget har i Superettans tabell. Svårare än så är det inte så nu kör vi...

1. Åtvidabergs FF (3 3 0 0 5-1 9)
Åtvidabergs FF är ett av två lag som ännu inte tappat en enda poäng. ADVVOS är framförallt imponerade över de tjuriga uddamålssegrarna mot LB07 och Örgryte IS. Detsamma kan sägas om defileringen mot J-Södra. Med en funktionell och duglig backlinje, seriens bästa mittfältsuppställning (sett till startelvan) och två riktigt lovande anfallare har ÅFF allt man behöver för att gå långt i årets serie. När laget dessutom klarar av att vinna matcher där man egentligen inte har en enda målchanser visar det att man har ett visst djävlaranamma. Men det är klart om man bara släpper in ett mål på tre matcher så har man alla förutsättningar i världen att plocka trepoängare. ADVVOS kan därmed inte göra så mycket annat än att placera Åtvidabergs FF i topp på sin lista över vem som är het och vem som är iskall.

2. Landskrona BoIS (3 0 0 9-5 9)
Nio poäng på tre matcher är givetvis imponerande men det ska samtidigt sägas att BoIS trepoängare har kommit mot två förväntade bottengäng och ett BP på dekis. ADVVOS imponeras dock av att BoIS vinner två matcher i rad trots att laget släpper in två mål. Det tyder på någon form av styrka och om laget bara kan få ordning på defensiven så kommer man att fortsätta att ånga på mot allsvenskan, där man hör "himma".

3. Mjällby AIF (2 1 0 4-2 7)
Upphämtningen och poängen på bortaplan mot Sirius tyder på ett starkt psyke och en bra sammanhållning inom truppen. De förväntade hemmasegrarna mot Väsby United och Jönköping Södra visar dessutom att årets upplaga av Mjällby är något bättre rustad för toppstriden än vad fjolårets lag var. Så här långt är allt enligt ritningarna, kanske till och med lite bättre för vem hade egentligen trott att Mjällby skulle sno med sig en poäng hem från Studenternas IP i den andra omgången?

4. Assyriska FF (2 1 0 7-3 7)
Så här långt har Assyriska enbart mött förväntade bottenlag och så ett nedkört och skadedrabbat BP. Laget har haft en förhållandevis lätt öppning på årets serie; i de nästkommande tre omgångarna möter Assyriska dessutom enbart ett förväntat topplag - IK Sirius. Att man nu har sju poäng efter tre omgångar ska därmed inte överskattas. Assyriska har ännu inte satts på prov. Samtidigt så kan ADVVOS inte låta bli att imponeras av 2-5 borta mot Enköping SK och det disciplinerade och stundtals finurliga spel som Södertäljelaget visade upp i matchen mot BP. Att vi sedan, precis som alla andra, blir lite meddragna i brassesjukan är en annan sak. Om Assyriska ska hänga kvar här uppe när nästa lista publiceras krävs det att laget klarar av att ta poäng av Sirius och att man vinner mot Väsby United och J-Södra. Med framgång kommer krav - live with it!

5. BK Häcken (2 1 0 8-4 7)
Plumpen i protokollet, och det som motiverar Häckens fall från en tredje plats till en femte plats, är 2-2-matchen mot Qviding. Om man har för avsikt att vara ett topplag i Superettan måste man klara av att hålla en enmålsledning mot ett bonkegäng som Qviding FIF. Att dessutom tappa ledningen två gånger om är lika med omläxa. Gör om, gör rätt. Segrarna mot ett Ängelholm med en man mindre i åttioen minuter och ett Enköping helt under isen ger inga extrapoäng. Dessutom har Häcken nu drabbats av skador på samtliga tre anfallare och det är högst oklart vem som ska spela forward i veckans cupmatch.

6. Falkenbergs FF (2 0 1 5-3 6)
Så här långt är det svårt att veta var man har Falkenberg. Ena stunden manövrerar laget skickligt ut Brommapojkarna och Sirius och andra stunden presterar man svagt och förlorar mot Väsby United. Är det månne så att Thomas Askebrands taktik enbart fungerar mot 4-2-3-1-uppställningar? I sådana fall kommer Falkenberg att dala i tabellen. Så här långt har laget nämligen mött två av de fyra lag som spelar med en sådan uppställning.

7. Örgryte IS (1 1 1 3-1 4)
Hittills har inte Örgryte IS fått offensiven att fungera. I öppningsmatchen mot LB07 var man pinsamt uddlösa och när man mötte Ängelholm på bortaplan lyckades laget inte döda matchen förrän ÄFF lyfte upp hela laget och lämnade stora blottor bakåt. Även i matchen mot Åtvidabergs FF var ÖIS mer än lovligt tama i offensiven, trots rena frilägen lyckades laget inte göra något mål. I defensiven har det stämt desto bättre för laget. Mot LB07 och ÄFF var försvaret bergsäkert. Förlusten mot Åtvidabergs FF kom på ett riktigt skitmål och ÖIS var minst värda oavgjort. Avslutningsvis, ett litet råd till Janne Carlsson, Martin Pringle och deras mannar; ni ska inte tror att ni kommer till allsvenskan genom att spela 0-0 i varje match. Och om laget är för långt efter övriga topplag när Allbäck kommer hem i sommar kan pressen på laget bli allt för tung.

8. LB07 (1 1 1 2-2 4)
Här kan ADVVOS egentligen säga samma sak som i fallet med Örgryte IS. Tätt och säkert bakåt men stora problem framåt. När LB07 mötte Örgryte IS och Åtvidabergs FF hade laget enormt svårt att få in trasan i mål. I säsongens tredje match lyckades LB07 äntligen spräcka nollan, två gånger om dessutom. Att ta en poäng mot Örgryte IS på Valhalla IP tyder på styrka, förlusten mot Åtvidaberg är egentligen inte så mycket att göra åt. Samtidigt är det svårt att säga vilken värdemätare LB07:s vinst mot Degerfors IF är. Men om laget kan fortsätta att spela lika tight i defensiven så kommer nog målen att komma allteftersom.

9. IK Sirius (1 1 1 7-4 4)
När Sirius slog Degerfors i första omgången med 1-5 var det många som höjde på ögonbrynen. Skulle Sirius trots en skakig försäsong bli ett topplag i år? Under inledningen av Sirius match mot Mjällby AIF höjdes ännu fler ögonbryn - vilken fart, vilket fläkt, vilken offensiv. Sedan så dog mer eller mindre allt och Sirius såg ut som vilket mittengäng som helst. Om Sirius kan permanenta det spel som laget hade mot Degerfors och under den första halvleken mot Mjällby AIF så blir laget att räkna med i kampen om uppflyttningsplatserna. Om Sirius däremot uppträder lika håglöst som mot Falkenberg och lika nervöst och tillknäppt som under andra halvlek i Mjällbymatchen då får klubben räkna med att bli ett mittengäng även denna säsong.

10. Väsby United (1 0 2 5-6 3)
ADVVOS har ännu inte sett Väsby United spela och därför vill vi vara lite försiktiga i vår kommentar till laget. Vinsten mot Falkenbergs FF var imponerande. Sedan fanns det nog ingen som hade förväntat sig något annat än att Väsby skulle tappa poäng i bortamatcherna mot Mjällby AIF och Landskrona BoIS. Så här långt ser allting ut att gå lite bättre än kalkylerat.

11. Qviding FIF (0 2 1 4-5 2)
Qvidings poäng mot BK Häcken var stark. Att två gånger om hämta upp underläge visar på en bra moral. Och med två så pass gedigna slitvargar som Mattias Lundström och Josef Karlsson på mittfältet kan nog Zoran Lukics lag bli att räkna med i år. Å andra sidan, om laget spelar på samma sätt som man gjorde mot Assyriska och Ängelholm så kommer det att bli ett tufft år. ADVVOS har egentligen två frågor; håller verkligen Angelo Vega som spelfördelare i Superettan och är det inte hög tid för Lukic att överge sin 4-3-3-modell och satsa på den 4-4-2-modell som bevisligen passar Qvidings spelartrupp bättre?

12. IF Brommapojkarna (0 1 2 2-5 1)
Inledningen på säsongen såg riktigt illa ut. I första matchen taktiskt besegrade av ett hemåtbackande och omställningsvilligt Falkenberg. Jay-Jay Johansson - pang, boom, tjoff. Förlust 2-0. I andra matchen mot Landskrona BoIS ställde BP till det för sig genom ett slarvigt och rent av svagt försvarsspel. Micke Dahlberg - pjutt, tapp, dräll. Förlust 2-3. I tredje matchen visade BP helt plötsligt att laget kan stå upp bra i försvarsspelet. Diñho, Karlsson, Asp. Oavgjort 0-0. I matchen mot Assyriska var dessutom BP med sitt stolpskott och sina frilägen klart närmast trepoängaren. När man nu fått ordning på defensiven får man bara se till att skaffa en anfallare av klass och/eller låta Joakim Runnemo, Philip Haglund och Kim Odelius öva avslut. ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
13. Ängelholms FF (0 1 2 2-7 1)
Ängelholms FF må bara ha tagit en poäng så här långt men då ska man ha i åtanke att laget mött två av de förväntade topplagen, BK Häcken och Örgryte IS, under de inledande tre omgångarna. När laget väl ställdes mot en annan typ av motstånd visade man också att man klarar av att spela fotboll på superettannivå. Oavgjort med bud på vinst mot Qviding visar att Ängelholm är något bättre än vad den nuvarande tabellpositionen visar. I de tre nästkommande matcherna har Ängelholm Åtvidabergs FF, Enköpings SK och Degerfors IF. Sex poäng där och laget verkligen är på gång.

14. Jönköping Södra (0 1 2 2-5 1)
Enligt ADVVOS sätt att se på det hela så är det inget problem för J-Södra att förlora med 3-1 i en bortamatch mot Åtvidabergs FF eller med 1-0 i en bortamatch mot Mjällby AIF. Det är inte många lag som åker hem med tre poäng, eller ens en poäng, från Kopparvallen och Strandvallen. Vad som är problematiskt är att J-Södra inte klarar av att ta tre poäng hemma mot ett Degerfors på dekis. Ett Degerfors som dessutom kommer till Jönköping efter en demoraliserande 1-5-förlust mot IK Sirius. Näe, J-Södra bättre än så här måste det bli om det inte ska bli bottenstrid i slutet av säsongen.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
15. Degerfors IF (0 1 2 3-8 1)
1-5 mot IK Sirius. 1-1 mot Jönköping Södra. 1-2 mot LB07. Resultaten talar egentligen sitt tydliga språk. Degerfors får det jobbigt även i år. ADVVOS vill dock inte säga för mycket eftersom vi ännu inte hunnit se Degerfors live in action, så att säga, och rapporter gör ändå gällande att laget har något speciellt på gång med Yankuba Ceesay och Dejan Godar.

16. Enköpings SK (0 0 3 4- 11 0)
Med ett försvar som bara läcker, ungefär lika mycket som ett durkslag, kan det inte bli så mycket annat en placering långt ner i potatiskällaren för Enköpings SK. Att släppa in elva mål på tre matcher är inte OK. Nu har laget dessutom drabbats av skador på spelare i backlinjen. Det ser ut som att uppförsbacken bara har börjat. Det är kanske tur för Bosse Petersson att han har ett extraknäck som bisittare på Viasat Sport för om det här fortsätter så finns det en risk att Petersson blir den förste tränaren som försvinner i år. Det enda som Enköping kan glädja sig åt så här långt är väl att Viktar Sokal verkar vara fo' real.


Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Inga kommentarer: