söndag 20 april 2008

Oavgjort Göteborgsderby

Derbymatcher brukar vara tillknäppta och täta historier där målchanserna är lätträknade. Av döma av spelet på Valhalla IP har ingen berättat detta för spelarna i Qviding och Häcken. De båda göteborgslagen bjöd publiken på en öppen och böljande match där målchanserna stundtals stod som spö i backen. Efter full tid hade publiken bjudits på fyra mål och en fyra-fem rena frilägen. Qviding och Häcken delade broderligt på poängen, 2-2.

Efter femton spelade minuter såg det annars ut som att det skulle bli en promenadseger och pingissiffror för Häcken. Hisingslaget tog sig oftast igenom på Qvidings vänsterkant genom Jonas Henriksson och Daniel Larsson. Qvidings mittback Jon Stockhaus och ytterback David Björkeryd hade inledningsvis stora problem att hänga med när Henriksson och Larsson drog up tempot. Häckens första riktigt vassa målchans svarar Daniel Larsson för, fint framspelad av Everton. Helt ren med målvakten borde ettan vara klar för Häcken men Tommy Naurin gör en underbart heroisk parad på Larssons skott. Everton är först på returen och försöker smeka in bollen i Naurins vänstra kryss men Qvidingmålvakten sträcker ut sig i sin fulla prakt och lyckas med yttersta fingerspetsen tippa bollen till hörna.

Innan dess hade Everton hunnit med att bli neddragen i straffområdet av Joakim Jensen. Misstänkt straffsituation men domare Johan Hamlin valde att fria.

Häckens ledningsmål dröjer dock inte länge. I den sjuttonde minuten får Häcken en hörna som Qvidingförsvaret inte lyckats rensa undan. Slitvargen Janne Saarinen arbetar fram bollen till en för dagen tänd och laddad Jonas Henriksson. Med ett snabbt ryck tar sig Henriksson förbi Jon Stockhausen. Bollträffen är klockren och bollen letar sig in vid Naurins vänstra stolpe. 0-1. Helt rättvis och får vi anta helt enligt Häckentränaren Sonny Karlssons plan.

Med en imponerande öppning, spelmässigt övertag och 0-1 som råg i rygger slår sig Häcken till ro och släpper in Qviding i matchen. Qviding är inte sena att utnyttja Häckens lättja utan tar över matchen och trycker ner Häcken på egen planhalva. I den tjugoåttonde minuten kommer också utdelningen när Hannes Stiller når högst på David Björkeryds hörna. Stillers nickskarv sitter perfekt bakom en chanslös, och felplacerad, Christoffer Källqvist. Häcken som under en längre period har haft problem att försvara sig på fasta situationer visar återigen upp brister i luftspelet i eget straffområde.

I och med kvitteringsmålet vaknar Häcken upp ur sin dvala. Spelarna tar sig själva i kragen och lyfter spelet ett par snäpp. Återigen är det Henriksson och Larsson som visar vägen, återigen går vägen via Qvidings vänsterflank. Återigen räddar Tommy Naurin Qviding från ett baklängesmål. Efter ett snabbt väggspel med Henriksson tar sig Larsson in i straffområdet och drar på ett hårt skott som Naurin lyckas styra i stolpen och ut till hörna. På den efterföljande hörnan blir det rörigt i Qvidings straffområde och Häcken har tre-fyra chanser att få in bollen men i myllret av spelarben är det ingen Häckenspelare som som får ordentlig träff på bollen och den rensas undan av en Qvidingförsvarare.

Qviding var inte heller helt ofarliga under den första halvleken. Förutom Stillers mål så jobbade Mattias Gravem till sig ett friläge genom att stressa och pressa sönder Johan Lind. Christoffer Källqvist får dock till en riktig handbollsparaden på Gravems avslut och när Gravem själv försöker slå in returen dyker Johan Lind upp och täcker ut bollen till hörna.

Mer än så bjöds inte publiken på under den första halvleken.

Andra halvleks första målchans är Mattias Gravems. Efter ett fint förspel av Hannes Stiller rycker Gravem sig fri bakom Johan Lind och skär in i straffområdet. Gravems stenhårda skott går dock i stolpens utsida.

Strax efter Gravems chans att sätta Qviding i segerläge får vi se ett alldeles utmärkt exempel på hur Zoran Lukics förkärlek för offensiv fotboll kan ställa till det. I den femtioåttonde minuten ligger Qviding på med hela laget och lämnar i stort sett bara mittbackarna vid mittlinjen för att ta hand om Vinicius och Daniel Larsson. Något som Qviding bittert skall få ångra. Efter ett Qvidinganfall som inte leder till något avslut får Jonas Henriksson bollen av Peter Nyström strax utanför eget straffområde och sätter en pass på läppen på en frentiskt djupledsruschande Daniel Larsson. Jon Stockhausen har inte en chans att hänga med Hisingens främsta speedkula utan Larsson tar sig ensam in i straffområdet, fintar ner en utrusande Naurin, rundar honom, och lägger in bollen i öppet mål.

För ADVVOS som är löjligt svaga för lag som kan ta sig från eget straffområde till eget avslut på tre passningar är målet som manna från himlen. I år kommer förhoppningsvis Daniel Larsson att kunna utnyttja sin snabbhet i fler omställningar av detta slag.

Qviding startar nu en hård press mot Häcken och i den sextiosjätte minuten skapar Mattias Gravem återigen en fin chans, vackert framspelad av Hannes Stiller. I sista sekunden dyker dock Marcus Jarlegren upp och täcker ut Gravems skott till hörna. Precis efter att Gravem haft sin kvitteringschans skapar Häcken två bra lägen att avgöra matchen. Det första läget uppkommer efter att Jonas Henriksson stressat Daniel Björkeryd till ett enkelt misstag. Qvidingspelaren revanscherar sig dock genom att fälla en helt ren Henriksson innan denne kan komma till avslut. En frilägesutvisning där hade inte varit helt fel men domaren nöjer sig med att visa det gula kortet. I den sjuttiosjunde minuten rycker sig sedan Daniel Larsson än en gång fri. Det låga pressade avslutet stryker stolpen och går ut till inspark.

I samma stund som ADVVOS skriver "Qviding har bara plockpotatis" gör Qviding 2-2. Och det är grymt vackert! Ett riktigt klapp-klapp-spel leder fram till att notoriske superettanmålskytten Mattias Gravem kan slå in bollen bakom en totalt överspelad Christoffer Källqvist. Regissörer bakom målet var Tobias Sana och Josef Karlsson som med ett enkelt och kvickt väggspel sågar sig igenom Häckenförsvaret. Karlssons passning från kortlinjen går förbi Markus Jarlegren, förbi Alfonso Rippa, förbi Källqvist, till en helt fri Gravem. Enkelt och effektivt.

Sett över hela matchen var oavgjort ett rättvist resultat. Häcken ägde matchen de första tjugo minuterna och så långt var det klasskillnad mellan lagen. Qviding arbetade sig sedan in i matchen genom Mattias Lundströms, Josef Karlssons och Hannes Stillers idoga slit.

Startuppställningar

Qviding FIF

Tommy Naurin

David Wiklander Jon Stockhaus Joakim Jensen David Björkeryd

Mattias Lundström Angelo Vega Josef Karlsson

Mauricio Lopez Hannes Stiller Mattias Gravem
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Daniel Larsson Vinicius

Everton Peter Nyström Janne Saarinen Jonas Henriksson

Marcus Jarlegren Alfonso Rippa Emil Wahlström Johan Lind

Christoffer Källqvist

BK Häcken

Mål: 17 min. 0-1 Jonas Henriksson (Janne Saarinen), 28 min. 1-1 Hannes Stiller (David Björkeryd), 58 min. 1-2 Daniel Larsson (Jonas Henriksson), 82 min. 2-2 Mattias Gravem (Josef Karlsson)
Varningar: Vinicius (20 min.), Joakim Jensen (44 min.), David Björkeryd (71 min.)
Byten: 63 min. Vinicius (ut), Erik Friberg (in); 74 min. Mauricio Lopez (ut), Tobias Sana (in); 87 min. Angelo Vega (ut), Matias Bulun (in); 89 min. Everton dos Santos Costa (ut), Fredrik Holster (in)