onsdag 16 april 2008

Startelvan från första omgången

I vår första startelva för året har vi valt att fomera laget efter de senaste årens kanske mest trendiga formation: 4-5-1, eller kanske är det en 4-2-1-2-1-uppställning, eller vänta, vänta lite vi måste få tänka efter, kanske är det bara en klassisk 4-3-3. I vilket fall som helst så är det här en genomgång av de spelare som ADVVOS bedömer som mest förtjänta av en plats i startelvan efter en spelad omgång.

I vår startelva har vi försökt förena defensiv skicklighet och smartness med teknisk briljans och spelsinne-ut-över-det-vanliga. I backlinjen har vi därför valt att satsa på ett säkert kort, en spelare som på egen hand kan hålla ihop ett försvar och som oftast ligger steget före sina motståndare, både i steg och tanke; Örgryte IS:s Dennis Jonsson. Vid Jonssons sidan har vi valt att placera Emil Wahlström från Häcken som gjorde en exemplarisk match mot Ängelholm förra fredagen. Till sin hjälp har sedan mittlåset, Jonsson och Wahlström, Assyriskas brasseförstärkning Alex och Falkenbergs unge ytterback Tibor Joza.

När det gäller mittfältet ska det sägas att här väger erfarenhet och rutin tungt, om det varit så att vi stått i valet och kvalet mellan två spelare så har vi nästan alltid valt det mer erfarna alternativet. Enda undantaget är Dalil Benyahia som vi valt att placera till höger på mittfältet på bekostnad av Jonas Henriksson och Haris Radetinac. Mittfältet domineras annars av två ruskigt skickliga tvåvägsspelare; Janne Saarinen och Kristian Bergström, samt en man som i alla fall får ADVVOS att skrika: "Hur i helsike visste karln att Hochen skulle komma ångande i den luckan, just här, just nu, vi fattar det inte, hur tusan såg han den öppningen!?!". Vi talar så klart om Sirius Andreas Eriksson.

Dessa tre lite mer rutinerade herrar flankeras sedan av det unga stjärnskottet Dalil Benyahia och, Falkenbergs speedkula numero uno, Joel Johansson. Valet av Jay-Jay som mittfältare kan kanske tyckas lite udda men ADVVOS tror att Johansson, med all sin speed och hårdhet kan fungera alldeles utmärkt i djupledsspelet (tänk dessutom på att uppställningen har väldigt stora likheter med det klassiska 4-3-3 som Djurgården spelade guldåren 2002 och 2003). Grundtanken med modellen är nämligen att laget ska spela bollar upp på vår "target extraordinaire" Mattias Adelstam och att Adelstam sedan ska spela tillbaka på Ante Erikssom, Pligg eller Saarinen samtidigt som Joel Johansson sticker i djupet och drar isär motståndarnas försvar så att det öppnas upp ytor för det finlir som Benyahia besitter. Eriksson, Bergström och Saarinen kan sedan välja att spela bollen i djupet på Johansson eller finlira sig igenom motståndarlaget med hjälp av Benyahia och på så sätt sätta Adelstam och Johansson i lägen inne i straffområdet. Låter det inte bra så säg!

Lagets formeras alltså på följande sätt:

Christoffer Källqvist

Tibor Joza Dennis Jonsson Emil Wahlström Alessandro Silva Perreira

Janne Saarinen Christian Bergström

Andreas Eriksson

Dalil Benyahia Joel Johansson

Mattias Adelstam

Motiveringar:

Christoffer Källqvist, BK Häcken

Målvaktspositionen var helt klart den svåraste positionen i den här startelvan. Det var nämligen inte så många målvakter som sattes på prov under den inledande omgången. Och de målvakter som sattes på prov klarade helt enkelt inte av uppgiften. Valet faller därför på Christoffer Källqvist som åtminstone visade upp ett kyligt målvaktsspel på de två frilägen som Ängelholms FF skapade i Häckens match mot nykomligen. Om ADVVOS ska vara ärliga så gjorde väl Källqvist bara en miss under matchen; den insläppta frisparken, även om han i och för sig såg riktigt borta ut på Mattias Adelstams frispark i ribbkrysset under den första halvleken. Samtidigt ska du som målvakt inte belastas för utomordentliga offensiva prestationer och därför förtjänar Källqvist den här platsen.

Alessandro Silva Perreira , Assyriska FF

Det sägs att det råder brassefeber i Södertälje. Och inte är det konstigt när Assyriska har värvat lirare som Alessandro "Alex" Silva Perreira . Med sin assist och sitt fantastiska frisparksmål frälste Alex Södertäljeborna och bärgade Assyriskas första seger i årets superetta. ADVVOS kan knappt vänta till den tredje omgången när Assyriska möter Brommapojkarna. Då är nämligen ADVVOS i Södertälje för att se superbrassen med egna ögon.

Dennis Jonsson, Örgryte IS

En blåvit ärkeängel i rödblått. Hur många trodde egentligen att det skulle hända? Förmodligen inte många men med sin värvning av Jonsson har ÖIS:s verkligen visat att man menar allvar med sin nysatsning. När ÖIS mötte LB07 i måndags var Jonsson planens bästa spelare. Lugn, stark och steget före. Under sin tid i Norge har Jonsson utvecklats till en spelande och oerhört klok mittback. Sällan ser man nu de klassiska IFK-tjongarna. Nej, nu för tiden plockar Jonsson lugnt ner bollen och spelar sig ur trängda lägen. Det spelar ingen roll om han så har 90 kilo Salif Jönsson hängande som en sandsäck på ryggen. Jonsson är dessutom en ledarfigur utöver det vanliga och i matchen såg det till och med ut som att "hjälptränaren" och superveteranen Magnus Källander fann sig i att ta order från Jonsson.

Emil Wahlström, BK Häcken

Återigen har Häcken fått fram en ung och lovande mittback. Wahlström gick med pondus in och fyllde upp för skadade Mattias Östberg. Trots sin unga ålder styrde Wahlström försvaret med järnhand och när mittbackskollegan Alfonso Rippa gick bort sig fanns oftast Wahlström där och täckte upp. När tränare Sonny Karlsson väl får tilbaka både Daniel Forsell och Östberg så får han svårt att ställa över Emil Wahlström.

Tibor Joza, Falkenbergs FF

Tibor Joza kom inför den här säsongen till Falkenberg från Halmstad BK där han hade svårt att ta plats. Uppgiften var att ersätta Billy Berntsson som rymt till Allsvenskan och GIF Sundsvall. En uppgift som det ser ut som att Joza klarar av med bravur. Där Berntsson kunde var okoncentrerad och slarvig uppträdde Joza sansad och kontrollerad. Klokt positionsspel, smart avvägningar om när han ska med i anfallen och när han ska stanna. Ett par gånger snurrade Joza i samspel med Fagercrantz och Johansson upp BP:s Richard Henriksson så det stod härliga till.

Kristian Bergström, Åtvidabergs FF

Det här lär inte bli första gången som ADVVOS tar ut Kristian Bergström till sin startelva. I matchen mot Jönköping Södra dominerade Bergström matchen totalt med sin kylighet och lugna agerande. I stort sett allt som ÅFF skapade låg Bergström bakom. Passningen fram till Ricardo Santos 2-1-mål var inte av denna värld. Bergström har en blick utöver det vanliga och borde givetvis spela på en högre nivå. Under året kommer Bergström, i par med Christoffer Karlsson, att betyda oerhört mycket för ÅFF om nu laget ska ta det där steget upp i Allsvenskan.

Janne Saarinen, BK Häcken

I sin första match för BK Häcken såg Janne Saarinen fruktansvärt bra ut. Med sin rutin och mångsidighet skänkte han lugn och stabilitet till Häcken. Saarinen bildade innermittfältspar med Peter Nyström och paret fullkomligt dominerade mittens rike. Under sin tid som fotbollspelare har Saarinen hunnit med att spela offensiv mittfältare, ytterback och defensiv mittfältare. I Häcken ser han dock ut att få rollen som klassisk tvåvägare då han ska vinna boll, täcka av ytor i defensiven men också vara med och stå för framspelningarna i offensiven. Inlägget fram till Vinicius första mål hade en precision som man sällan ser i Superettan.

Dalil Benyahia, IF Brommapojkarna

Hur tar man bollen från Dalil Benyahia? Fråga Falkenbergs Björn Carlsson. Svaret blir förmodligen det gör man inte. Eller så blir det "klipp honom över vaderna för bollen lär du aldrig chans att nå". När Benyahia har bollen är det nämligen grymt svårt att ta den ifrån honom. I matchen mot Falkenberg visade sjuttonåringen upp sig från sin allra bästa sida; snabbhet, bollkontroll, lugnt passningsspel och bra skott. Vad mer kan vi begära av en sjuttonåring? Det lilla som BP skapade låg Benyahia bakom. Skottet i den första halvleken var värd ett bättre öde. Ett jättelöfte för framtiden som vi hoppas få se mycket mer av under året.

Andreas Eriksson, IK Sirius

Andreas Eriksson är mannen som aldrig fick det att stämma i AIK. ADVVOS har vänner som håller på AIK och de menar att AIK gav upp Eriksson för lätt. ADVVOS kan inte göra annat än att hålla med för här har vi ytterligare en spelare som egentligen är för bra för att spela i Superettan. Eriksson besitter en gudabenådad blick för spelet och ADVVOS vill hävda att Eriksson själv, möjligtvis tillsammans med Segerström och Hoch, låg bakom Sirius framgångar under fjolåret. Det fina med Eriksson är att han har en besynnerlig förmåga att dyka upp i rätt offensiva ytor. Ni vet de där ytorna som motståndarlagens tränare vet finns i den egna spelmodellen men som de hoppas att Sirius inte ska ha förmågan att utnyttja. Precis de ytorna gillar Ante Eriksson, därifrån serverar han sedan sin medspelare kalaspassningar på guldbricka. Han har kanske inte så mycket assists som man kunde förvänta sig men det kan i mångt och mycket förklaras med att Eriksson nästintill alltid står bakom den nästsista passningen.

Joel Johansson, Falkenbergs FF

Joel Johansson kommer att bli stor i år. Joel Johansson kommer att ligga i topp av skytteligan i år. Joel Johansson kommer att göra 18 mål i år. Joel Johansson borde betala Ricardo Penella och Kristoffer Fagercrantz lunch under veckan som kommer, som tack för smörpassningarna. Samtidigt ska kanske Penella och Fagercrantz..., eller vänta lite, hela djävla Falkenbergs kommun bör bjuda Johansson på lunch för att han faktiskt är så kall i avslutningarna som han är. Och för att han är så pass kvicksilversnabb att Penella och Fagercrantz bara behöver sticka in bollen i djupet så vinner Johansson löpduellerna. Förutom de två målen i matchen mot Brommapojkarn så hade Johansson bud på ytterligare mål. Det kommer bli en fröjd att följa Johansson och Falkenberg i år. I år växer Joel Johanson upp. Believe!

Mattias Adelstam, 27 år, Ängelholms FF

Oj, oj, oj, vad ska vi säga om Mattias Adelstam. För det första så undrar ADVVOS hur det gick till när Bajen värvade Freddy Söderberg. Vi menar, hur kommer det sig att Söderberg, som om vi ska vara ärliga är en rätt medioker lirare, spelar i Allsvenskan medan Adelstam harvar på i ett tippat bottenlag i Superettan. Vi har svårt att förstå det men skit samma för nu får vi njuta av Adelstams härliga inställning och fina frisparkstilslag. När ADVVOS blir äldre ska vi skriva en bok med titeln "Herr Adelstams känsla för boll" som ska handla om de bästa frisparksskyttarna som aldrig spelat i den högsta serien. Vi här på ADVVOS blev så kära i Adelstam att vi genast efter fredagsmatchen sprang ner till Centralstationen i Göteborg och köpte tågbiljetter till Ängelholm. Vi bara måste se mötet mellan Adelstam och Dennis Jonsson.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Inga kommentarer: