torsdag 17 april 2008

Allt du vill veta inför match #1

Vad vill du egentligen ha ut av ett matchprogram? Idag drar ADVVOS igång en serie där vi tittar lite närmare på lagens matchprogram. Först ut är Åtvidabergs, Falkenbergs och Örgrytes program.



Åtvidabergs FF

Till premiärmatchen 2008 mot Jönköping Södra erbjuder Åtvidabergs FF besökaren ett enkelt och informativt program. ADVVOS gillar dessutom att man har tagit sig tid att sätta ut vilken match som programmet gäller på omslaget. Det är helt klart ett plus i vår bok.

En annan sak som vi gillar med ÅFF:s program är spelarpresentationerna. Vi kräver nästan spelarpresentationer av ett program. Ett program utan spelarpresentationer har vi ingen lust att betala för. ÅFF:s program betalar vi gärna för.

I övrigt har programet, innehållsmässigt sett, i stort sett allt som man behöver inför en match. Det innehåller en kort och koncis men uppmuntrande välkomsthälsning från klubbens ordförande, en informativ genomgång av klubbens historia och tradition, en halvtafflig text av tränare Peter Svärdh, match- och truppinformation, en presentation av klubbens ungdomssatsning och en hel del för kalenderbitaren, bl.a. publiksiffror för perioden 1959-2007 och ÅFF:s samtliga placeringar i seriesystemet från och med säsongen 1928/29. Föredömligt!

Det vi saknar är kanske en taktisk disposition och kanske någon liten del där tränaren kommenterar lagets spelidé. Överlag får dock ÅFF godkänt. Mer än så här behöver det inte vara.

Falkenbergs FF

Här har vi ett program som vi inte ger mycket för. Tunt och trist! Rent av gräsligt ointressant. Om nu klubben firar 80 år så kan man väl satsa lite mer på matchprogrammet!? Vad vi får nu är en avdelning som kallas för "Ordföranden har ordet!" och den delen är väl helt OK. Så långt är allting planenligt. Men det är nu det spårar ur för vad vi får därefter är reklam, reklam, reklam. Det är inte det att vi här på ADVVOS har problem med reklam, nej'rå serru utan vi förstår mycket väl att programmen måste innehålla reklam för att finansieras, men när ett program har 39 sidor reklam och 5 sidor information så tycker vi kanske att det har gått lite för långt. Om klubbarna menar allvar med sina program får de allt anstränga sig lite mer.

På mittuppslaget har FFF åtminstone hållit sig till traditionerna så där får vi den alltid nödvändiga trupp- och matchinformationen. Sammantaget så måste man säga att det här programmet är ett slöseri med papper och besökarnas pengar. Falkenbergs FF ser så här långt ut att vara sämst i klassen.

Örgryte IS

Det börjar bra med ett annorlunda omslag - en bild på en liten söt sjuttiotalist iförd hockeyhjälm, benskydd och rödblå stass - med texten "Fotboll med hjärta". Det är stilfullt och faktiskt lite uppmuntrande och vi tvingas nästan dra på smilbanden. Textmässigt så inleds programmet med ett uppslag där Lars Ranäng, ÖFAB:s ordförande, skriver om sina förväntningar inför säsongen, sina känslor inför och efter försäljningen av Ken Fagerberg samt om arbetet med att få Marcus Allbäck klar för ÖIS. Texten har helt klart själ och vi gillar vad vi läser. Personligt och fundersamt. Det är så här program ska inledas! Starkt jobbat ÖIS!

Efter Lars Ranängs text får vi en krönika av ÖIS:aren Marcus Birro som skriver om kärlek och supporterskap. Ett rätt underhållande inslag men inget utöver det vanliga. En poet är en poet liksom. Samtidigt ska det sägas att om det är tänkt att det här ska bli en serie under säsongen kan vi inte göra annat än att komma med glada tillrop. I övrigt så innehåller ÖIS:s program the basics. Vi får i stort sett vad vi vill ha; match- och truppinformation inför matchen mot LB07, en lagbild och en snabbpresentation av några av de som arbetar i ÖIS:s organisation (kanske inte så där överdrivet intressant men vad fan lite överseende får man kanske vara). Det enda som vi tycker är tråkigt med ÖIS:s programblad är att man inte har tagit sig tid att presentera spelartruppen. Det behöver inte vara så svårt; det räcker med en bild, namn, ålder, position,längd, vikt, moderklubb, antal matcher i Superettan, antal mål och assist samt någon form av kommentar. ÖIS borde kanske titta på IK Sirius som förra säsongen hade ett upplägg där varje spelare blev kommenterad av en lagkamrat vilket fungerade som underhållande läsning innan match.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Inga kommentarer: