torsdag 17 april 2008

Dick Last om målvakten Last och sportchefen Last

I en föredömligt lång intervju på ÖIS.se berättar klubbens sportchef och tilllika förstemålvakt, Dick Last, om sin knäoperation, fjolårssäsongens besvikelser, sin roll som sportchef och årets värvningar. Vi får bland annat veta att ÖIS inför säsongen har satsat en hel del på att scouta hur spelarna är vid sidan av planen så att de även ska fungera inom gruppen och inte bara på plan. ÖIS har vidare värvat spelare med grovarbetarinstinkt och vinnarskalle istället för tekniska lättviktare som viker ner sig i åttiofemte minuten. Som exempel nämner Last Björn Anklev, Dennis Jonsson och Martin Dohlsten. Om Anklev säger Last:

- En liten terrier på högerkanten, som bara springer och springer. Han ger aldrig upp och hatar att förlora.

Enligt Last har laget numera inte kvar så många fler lirare än Simon Chekroun, Boyd Mwila och Mentor Zhubi. Anledningen till det är den fotboll som spelas i Superettan.

- I superettan backar nästan alla lag hem och kontrar bara, det är mycket lättare för sämre lag att förstöra än att vara kreativa. Vi var kanske för naiva förra året. Det har vi jämnat ut i år och försvarsspelet är mycket, mycket bättre. Vi vet vad vi ska göra och vi vet varje spelares roll i laget, säger Last till ÖIS.se.

Förra säsongen bar Dick Last lagkaptensbindeln i ÖIS och i rollen som lagkapten delar Last även med sig av sina känslor från en turbulent fjolårssäsong. Bl.a. upplever Last det som att laget hade svårt att ta de ständiga krisstyrelsemötena på ÖIS-gården och att spelarna inte kände att de hade styrelsens uppbackning. Trots att laget försökte att spela sig igenom denna känsla och gå ut till matcherna med högt huvud så kom till slut kraschen. Säsongen avslutades med sex raka förluster och en målskillnad på 5-22. Stämningen i truppen var allt annat än god, ni som har läst Offsides artikel om Ken Fagerberg vet vad vi snackar om.

Den här säsongen verkar dock Last känna ett visst hopp och en stor del av detta hopp tillskrivs Lars Ranäng, ny ordförande i ÖIS och i Örgryte Fotboll AB. Sportchefen, eller är det målvakten och den föredetta lagkapten, Last skräder inte på orden när han säger att ÖIS ska upp, kosta vad det kosta vill.

- Ranäng gick ju ut ganska tidigt och sa att vi skulle upp i allsvenskan i år, och då får han ju visa musklerna och släppa till så att vi får köpa spelare för att vässa till oss. Och det har man gjort! Vi har ju som målsättning att vi ska gå upp, och om vi kommer etta, tvåa eller får kvala oss upp är skit samma, vi ska upp!

I rollen som sportchef har Last dragit nytta av vännen Håkan Mild, som är sportchef hos storebror IFK Göteborg. Last säger dessutom att han kan tänka sig att fortsätta som sportchef i ÖIS den dagen han lägger handskarna på hyllan men den dagen lär nog dröja.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Inga kommentarer: