tisdag 6 maj 2008

Ekenbergs målkavalkad

Marcus Ekenberg hade en stor kväll när Mjällby AIF besegrade LB07 med hela 1-6 under måndagskvällen. Efter att LB07 fått mittbacken Marco Da Silva utvisad i den 14:e minuten kunde Ekenberg göra lite som han ville mot en dåligt samspelad och rent ut sagt fysiskt klen backlinje. Med sin fyra mål och en assist blev Ekenberg matchens stora behållning. Målen till trots så ska det sägas att det var en rätt trist föreställning som gavs på Malmö IP. Med Darko Marasovic skadad och Marco Da Silva utvisad blev matchen på tok för ojämn för att egentligen väcka publikens intresse. Mjällby skördade stora framgångar genom att utnyttja den svaga backlinjen hos LB07 och gång på gång tog sig Marcus Ekenberg och Johan Svensson sig igenom på LB07.s högerkant.

Mjällby startade matchen klart bäst och låg på LB07 högt upp i banan, vilket skapade stora problem för Malmölaget som aldrig fick någon riktig ordning på spelet. Under de inledande tio minuterna skapade Mjällby ett par halvchanser, bl.a. nickade Marcus Ekenberg precis över ribban på en hörna i den 8:e minuten.

I den 14:e minuten brister det av någon lustig anledning för LB07:s mittback Marco Da Silva. Helt i onödan, i en helt ofarlig situation på mittplan, slänger sig mittbacken in med dobbarna före i en duell med en Mjällbyspelare. Domaren har inget annat att göra än att gå direkt till rött utan att passera gult. Med Da Silva utvisad går LB07 över till ett tremannamittfält vilket gör att Mjällby med sitt fem man starka mittfält kan ta över ännu mer av spelet.

Mjällby är inte sena att utnyttja sitt numerära övertag. Två minuter efter utvisningen dräller Erol Bekir med boll under uppspelsfasen. Marcus Ekenberg vinner bollen av Bekir ungefär vid mittlinjen och sätter fart mot mål. LB07-försvaret som inte hunnit samla sig efter utvisningen har svårt att hänga med. Rutinerad som han är drar Ekenberg iväg in mot mitten av planen, allt för att skapa utrymme för Erton Fejzullahu som kommer ångande på kanten. Ekenberg tvingar LB07:s mittback Magnus Carlsson att flytta in för att försöka stänga Ekenbergs löpväg. Precis när Carlsson gör sitt val mellan att falla eller stöta, han väljer stöta, så släpper Ekenberg bollen på Fejzullahu som hunnit in i straffområdet. Fri med Ola Hansson i LB07-målet gör inte Fejzullahu något misstag utan bredsidar bollen retfullt mellan benen på Hansson och in i mål.

0-1-målet ger Mjällbyspelarna råg i ryggen och direkt efter målet ligger man på för att utöka sin ledning. I den 17:e minuten tar sig Daniel Löfquist igenom LB07:s försvarslinjer och från kortlinjen spelar han in en boll till Daniel Nilsson, som befinner sig strax utanför straffområdet. Nilsson spelar vidare bollen till Johan Svensson som tagit sig till avslutningsläge på högerkanten. Smekningen mot bortre krysset från Svensson smiter precis utanför.

LB07 hade för dagen stora problem med sin högerkant. Johan Svensson och Marcus Ekenberg kunde gång på gång dra nytta av ett uruselt positionsspel och barnsligt klent närkampsspel från Anders Ekelund, Daniel Svensson och Richard Henriksson. Till stor del kan det kanske bero på att LB07:s tränare Anders Grimberg valde att spela med tre man på mitten efter utvisningen och att man därmed släppte högerkanten.

Situationen som föranleder Mjällbys 0-2-mål uppkommer efter att Ekenberg i kamp med Anders Ekelund tagit sig fram på LB07:s högerkant. Inne i straffområdet utnyttjar Ekenberg att han får en liten knuff i ryggen av Ekelund och går i däck. Domaren tvekar inte en sekund utan pekar på straffpunkten. Tveksamt!

Straffen sitter klockrent - hårt och högt i målvaktens vänstra hörn. 0-2

Ekenberg känner sig dock inte riktigt färdig med målskyttet och i den 29:e minuten kommer matchens tredje, och Ekenbergs andra, mål. Det är återigen ett misstag i LB07-försvaret som orsakar målet. Lite halvt på chans drar Mjällbys högerback, Daniel Ivanovski, iväg ett inlägg från mittlinjen. Inne i LB07:s straffområde missbedömer Anders Ekelund inlägget, feltajmar upphoppet och bollen går förbi och över honom. Bakom Ekelund står Ekenberg helt ren och tror knappt att det är sant. Kyligt placerar sedan Ekenberg sin nicklobb i Ola Hanssons vänstra kryss. 0-3

Mjällby verkar nu tro att de kan göra lite som de vill för efter 0-3-målet slår man av på takten och släpper in LB07 i matchen. Man sjunker ner med mittfältet och har inte alls samma intensitet i presspelet. LB07 är inte sena att utnyttja denna lättja utan i den 34:e minuten håller sig Daniel Svensson framme i Mjällbys straffområde och petar in 1-3.

Även om den andra halvleken bjöd på tre mål så var det ingen stor fotbollsunderhållning som de två lagen bjöd på. Istället var det som att Mjällby bestämt sig för att saken var biff och att man inte skulle anstränga sig särskilt mycket under den andra halvleken. I paus gjorde Mjällbytränaren, Thomas Andersson-Borstam, två byten, där Marcelo Sarvas och Joakim Alexandersson kom in istället för Patrik Osiako och William Leandersson, och efter det gick laget helt över till att bevaka sin ledning och att spela på kontring. Något som betalade sig ganska bra i form av ytterligare tre mål.

Matchen var i stort sett död fram till den 76:e minuten då en för dagen mycket pigg Daniel Löfquist bestämmer sig att pröva lyckan från 30-35 meter. Efter ett slarvigt uppspel från LB07:s mittback Magnus Carlsson fiskar Löfquist upp bollen ungefär vid mittcirkeln, tar två tillslag och laddar stora kanonen - stenhårt rakt upp i Ola Hanssons högra kryss. 1-4 och matchen är verkligen död.

Under matchens sista 10 minuter gör förvisso Marcus Ekenberg ytterligare två mål efter att ha utnyttjat en erbarmligt svag högerkant hos hemmalaget. I den 84:e minuten drar Ekenberg nytta av ett missförstånd mellan Anders Ekelund och Ola Hansson. De två LB07-spelarna kan inte bestämma sig om vem som ska gå på boll. Ekelund försöker stänga Ekenberg för att Hansson ska hinna ut och plocka en lyra in i straffområdet från Mjällbys mittfält men Hansson tar sig inte ut tillräckligt snabbt och Ekenberg vräker sig fram och försöker peta bollen förbi Hansson. I avslutningsögonblicket blir Ekenberg dragen i armen av Ekelund och domare Antti Kanerva tvekar inte en sekund, för andra gången under kvällen sätter han pipan till munnen, blåser en ilsken signal, och pekar på straffpunkten. Ekenbergs andra straff för kvällen är inte lika fint slagen som den första men bollen lyckas ändå leta sig in i Ola Hanssons högra hörn.

Bara någon minut efter att han har gjort 1-5 på straff är det dags för Ekenberg att avsluta kvällens målkavalkad med ett typiskt Ekenbergmål. Urstark sliter Ekenberg sig ur en brottningsmatch med Anders Ekelund, Ekelund faller och slår ut med armarna och ber om lite förståelse från Kanerva, som vinkar avvärjande. Ekenberg tuffar dock på som att ingenting har hänt, förbi ytterligare en LB07-spelare, in i straffområdet och väl där sätter han bollen kyligt invid närmaste stolpen, otagbart för Hansson i LB07-målet. 1-6!

Den enda som överhuvudtaget kan få godkänt i Lb07 är målvakten Ola Hansson. Visst, killen släpper in 6 mål men han räddade även ett antal frilägen och gjorde överlag en bra insats. Inget av målen, mer än situationen som föregår straffen till 1-5, kan skyllas på Hansson. Övriga spelare i LB07 var under all kritik. Virrigt och mesigt mittfältsspel, menlöst och uruselt backspel samt ett anfallspar som mest sprang offside. Näe, LB07 vill nog mest ha matchen mot Mjällby ogjord.

I Mjällby måste vi givetvis nämna Marcus Ekenberg. 4 mål och 1 assist är riktigt bra och nu ligger Ekenberg återigen i topp av skytteligan. Även Daniel Nilsson, David Löfquist och Johan Svensson måste nämnas i Mjällby. Med sitt starka och intensiva mittfältsspel lade de grunden för Mjällbys 1-6-vinst. I backlinjen gjorde även Juan Robledo en riktigt fin insats. Det är alltid skönt att se en mittback som försöker lira sig ut svåra situationer eller som istället för att bara nicka bort alla långbollar tar ned dem på brösten för att istället spela vidare längs med marken