måndag 5 maj 2008

Hur många hedersamma förluster klarar ett lag av?

Under gårdagens match mellan Ängelholms FF och Åtvidabergs FF diskuterade ADVVOS hur många hedersamma förluster ett lag kan ta innan det får nog. Diskussionen uppkom efter att Ängelholms tränare Roar Hansen intervjuats av speakern före match. Hansen menade att Ängelholm under de inledande omgångarna visat att man hör hemma och klarar av att spela i Superettan. Att laget hänger med i tempot och kan bjuda upp till spel även mot de bästa lagen. Att laget stått för bra insatser och att förlusterna varit hedersamma.

ADVVOS, som har sett Ängelholms samtliga matcher så här långt i serien, ställer sig något frågande till om Hansens verklighetsbeskrivning verkligen stämmer. Eller vänta lite, vi håller nog med Hansen om att Ängelholm visat att de kan "hänga med" topplag som Häcken, ÖIS och ÅFF i en halvlek, ibland t.o.m. i en halvlek och en kvart av andra halvlek, och att laget har förmåga nog att spela ut Qviding under en halvlek. Men, och här kommer kruxet, Ängelholm har så här långt under säsongen varit riktigt svaga under matchernas sista tredjedel, d.v.s. från minut sextio och framåt. Laget saknar kick på upploppsrakan.

Med undantag av öppningsmatchen mot Häcken så har Ängelholm förlorat eller tappat poäng genom att släppa in ett eller flera mål under matchernas slutskede. Titta bara på följande statistik:

19:e april, Ängelholm FF möter Örgryte IS, ställningen är 0-1 i halvtid och Ängelholm har hängt med bra under den första halvleken och till och med pressat ÖIS under perioder av matchen. Så kommer då sista tredjedelen av matchen och Örgryte tar över mer och mer. Göteborgarna bygger upp ett rejält tryck mot Ängelholm och bollen lämnar knappt ÄFF:s planhalv. 87:e minuten. Pang! Boom! Tjoff! Mentor Zhubi dödar matchen med sitt 0-2. 91:a minuten. Pang! Boom! Tjoff! Björn Anklev gör 0-3.

28:e april, Ängelholm möter Qviding FIF på bortaplan. Under den första halvleken spelar man i stort sett ut Qviding och skapar ett flertal frilägen och chanser nog för att avgöra matchen. Sedan kommer då sista tredjedelen av matchen. I den 61:a minuten skruvar Josef Karlsson in en boll efter allmänt kaos i Ängelholms försvaret. Pang! Boom! Tjoff! Efter målet ligger sedan Qviding på för ett vinstmål och Ängelholm är stundtals hårt pressade.

4:e maj, Ängelholm möter Åtvidabergs FF, efter jämnt och stundtals bra spel står det o-0 i halvlek. ÄFF står upp bra under den inledande kvarten av andra halvlek. Sedan vet ni vad som händer, inte sant, ...sista tredjedelen börjar... Pang! Boom! Tjoff! I 66:e matchminuten gör Haris Radetinac 0-1 för ÅFF. Pang! Boom! Tjoff! Efter målet har ÅFF sedan bud på åtminstone två ytterligare mål.

Svårare än så är det inte att besegra Ängelholm. Håll matchen jämn till den 60:e minuten, lägg sedan i ytterligare en växel, gå sedan in lite extra hårt i varje närkamperna, tänj sedan ut stegen lite extra, höj sedan tempot en aning, pressa sedan lite högre upp i banan, tackla sedan Björn Westerblad och Mattias Adelstam lite hårdare, utnyttja sedan att ÄFF:s yttermittfältare sjunker allt längre ner i knäet på den egna backlinjen men framförallt se sedan till att utmana Ängelholms centrallinje. Om ni gör det så har ni tre poäng som i en liten presentask med rosa snören.

Som ADVVOS:s gode vän, eller vän och vän vi har sett och hört mannen ifråga prata om simning på teve, Hans Chrunak skulle ha sagt, Ängelholm saknar helt enkelt kapacitet och förmåga att gå hela vägen in i kaklet. Jepp, så är det med den saken.

Om det är någon som undrar hur det gick med ADVVOS:s irritation över bänkgrannarna kan vi meddela att ADVVOS tog "the high road", i paus öppnade det sig ett par platser närmare mittlinjen så ADVVOS plockade ihop sitt pick och sitt pack och flyttade på ett betryggande avstånd från "rasse- och bombamannen". Så gick det med den saken. När ADVVOS blir äldre ska vi ge ut en bok med titeln "Otroligt korkade saker som vi har hört människor säga under våra år på Superettans läktare".