tisdag 13 maj 2008

Säker seger för Häcken i Paulinhos comeback

Inför matchen mellan BK Häcken och Väsby United snackades det i Häckenkretsar om att förra årets succeanfallare Paulinho kunde var aktutuell för spel. Paulinho var inte bara aktuell för spel utan till och med en man för startelvan. När Häcken väl stod på plan så stod Paulinho där i rollen som släpande forward bakom Vinicius. I efterhand så måste man säga att det inte var en dag för tidigt. Med Paulinho på plan är Häcken ett helt annat lag. Det är som att man får den tyngd, fart och spelglädje som man saknat tidigare. Trots att Paulinho på något märkligt vis lyckades dra på sig ett rött kort för en eftersläng under den andra halvleken så betalade sig satsningen. Häcken vann matchen med 3-1 och Paulinho gjorde en starkt säsongsdebut som lovar mer.

Det tog egentligen bara någon minut innan Paulinho visade upp sig från sin allra bästa sida. Paulinho får en lång boll från egen backlinje som han tar ner på bröstet, slår över egen axel, vänder upp och slår en stickare ut mot Jonas Henriksson på högerkanten. I höjd med Väsbys straffområde ser Henriksson att Vincius har sökt sig in i straffområdet och slår ett välmåttat inlägg mot straffpunkten. Vincius nickar bollen snettinåtbakåt där Paulinho möter bollen med en direktvolley. Avslutet går precis över.

I spelmomentet direkt skapar Väsby United sin första farlighet när Martin Kayonga-Mutumba efter en utspark från Thomas Thudin springer sig fri på vänsterkanten. Med en serie snabba överstegsfinter tar sig Kayonga-Mutumba förbi Häckens högerback David Marek och vänder in centralt. Strax utanför straffområdet drar yttermittfältaren iväg ett fladdrig skott som sätter Christoffer Källqvist i Häckenmålet på prov.

En intressant sak med Paulinhos närvaro på plan var att det såg ut som att Häckens två andra brassar, Ewerton och Vinicius, spelade med en helt annan glädje och intensitet än vad de gjort tidigare under säsongen. I ADVVOS:s bok har vi annars gjort vissa noteringar om att Everton och Vincius varit lite väl bleka under inledningen av säsongen för att lyfta Häcken till allsvenskan. Men nu, med Paulinho tillbaka på plan och en nytändning i laget, var det en helt annat klang i fågelsången. Ewerton och Vincius spelade i ett helt annat tempo och med en helt annan satsning. Under ett ögonblick under den första halvleken kunde ADVVOS knappt tro sina ögon. Vinicius fick bollen en bit in på egen planhalv, ute till vänster, och drog iväg i ett sjuhelvetes tempo över hela plan, förbi den ena Väsbyspelaren efter den andra. ADVVOS slänger ner en kråka om Paulinhos fart i blocket, tittar upp och inser att det där är inte nummer 10 utan nummer 11(!). Vi vill minnas att vi medan vi fundersamt kliade oss i huvudet hann tänka både en och två gånger:

Hur i helvete blev han så snabb?
Och sen när har han tekniken att ta med sig bollen i en så pass hög fart?

I den 15:e minuten har Vinicius lite show inne i Väsbys straffområde. Situationen har sin upprinnelse i att Paulinho görs ner fult av Väsbys mittback, Omar Jawo, och det blir lite irriterat mellan de två spelarna, något som Jonas Henriksson utnyttjar genom att slå en snabb chipp in i den yta där Jawo borde befinna sig. Vinicius tar ner bollen på bröstet och försöker smeka in bollen i bortre krysset men bollen går precis utanför efter att ha touchat en Väsbyförsvarare.

Denna kväll handlade mycket om Vincius, Paulinho och Henriksson. Trion bjöd stundtals på rena fotbollspropagandan och Väsbys stackars vänsterback, Daniel Johansson, bjöds på den ena åkturen efter den andra. I den 17:e matchminuten visar Vinicius, Paulinho och Henriksson upp ett passningsspel som för tankarna till den gamla ryska superfemman. Klapp-klapp-klapp. Återigen är det Paulinho som, från sin tillbakadragna roll på mittfältet, initierar anfallet. Efter att ha slagit en öppnande passning på en Henriksson i fart söker Paulinho ny position precis utanför straffområdet. På ett tillslag spelar Henriksson in bollen centralt på Vinicius som direkt släpper bollen i djupet bakom Väsbys mittbackar där Paulinho skyndar fram. Väsbys målvakt Thomas Thudin hinner ut och kan rädda bollen precis framför fötterna på Paulinho.

Dryga tio minuter senare har Häckens rörliga och, för kvällen(?), kombinationsrika anfallsspel betalat sig. Efter ett fint samspel mellan Paulinho och Ewerton på vänsterkanten som slutar med ett inlägg från Paulinho får Vinicius två lägen framför Väsbymålet. Thudin räddar Vinicius första avslut men när anfallaren håller sig framme även på returen får Thudin kapitulera.

Under den första halvleken hade Väsby stora problem att hålla i bollen och skapa ett samlat tryck mot Häckenförsvaret. Väsbys anfall blev på tok för korta och ofta tog laget avslut redan efter två-tre passningar. ADVVOS kan förstå om man hade fått instruktioner om att spela på kontring mot Häcken men om bollen hela tiden befinner sig kring det egna straffområdet så får man kanske räkna med att det blir en tung kväll. Visst, Väsby spelade sig ofta ur trånga situationer på egen planhalva men när man väl kom över på Häckens planhalva blev det alldeles för mycket soloräder och för snabba avslut. Det var som att Väsby till viss del bjöd Häcken på den enkla 3-1-segern genom att backa hem och spela allt för mycket på kontring.

Efter målet spottar Väsby upp sig en aning och skapar ett riktigt farligt läge inne i Häckens straffområde. Ånyo är det inte många passningar inom laget innan Väsby tar avslut men den här gången är spelsättet oerhört effektivt. Från mittcirkeln slår Brwa Nouri en läcker boll ut på vänsterkanten, precis mittemellan David Marek och Mattias Östberg i Häckens försvar. Framspelningen sätter Admir Catovic helt fri med Christoffer Källqvist men trots friläget lyckas inte Catovic göra mål utan avslutet går både utanför och över.

I slutet av halvleken bjuder Vinicius och Paulinho återigen upp till en vägvinnande dans. Precis som tidigare startar anfallet med att Paulinho får bollen, i vad som måste vara hans favoritposition, mellan Väsbys mittfält och backlinje. Som så många gånger förr ger det Paulinho tid att vända upp och komma rättvänd och via Peter Nyström når bollen Vinicius ute till vänster. Vinicius inlägg är hårt och lågt och finner Paulinho precis vid straffpunkten men Paulinho får inte riktigt till avslutet utan Thudin kan rädda skottet någorlunda enkelt.

Den andra halvleken bjöd inte riktigt på samma underhållning som det första. En anledning till detta kan vara att Häcken relativt tidigt gör 2-0 och kontrollerar matchen genom en stabil defensiv.

I den 51:a minuten sågar sig Ewerton och Henriksson igenom Väsbys mittförsvar. Anfallet slutar med att Henriksson får ett fint läge inne i Väsbys straffområde. Väl i läge gör Henriksson, kall och rutinerad som han är, inte något misstag utan placerar enkelt in bollen i det hörn som målvakten precis har rört sig från - fullkomligt otagbart för Thudin som ligger och sprattlar i andra hörnet.

Målet får i och för sig Väsby att tända till en aning och det dröjer inte länge förrän man har reducerat. Efter ett fint förarbete, där Peter Motas enkelt tar sig förbi Janne Saarinen på mittfältet och slår en underbar djupledsboll mellan Häckens mittbackar, sätter Mikael Thorstensson distinkt bollen i mål. Christoffer Källqvist är helt chanslös på den vackra avslutning. ADVVOS måste säga att Väsbys mål är ett riktigt mönsteranfall och ett utmärkt exempel på hur man ska spela mot Häckens lite tröga defensiva mittfält.

Tyvärr så lyckas inte Väsby lyfta sig ytterligare utan Häcken fortsätter att kontrollera matchen. Med många spelare på rätt sida boll och ett kvickt, rörligt och stundtals riktigt finurligt kombinationsspel tar sig Häcken upprepade gånger igenom Väsbys mittfält och försvar. I den 61:a minuten spelar sig Paulinho och Saarinen med hjälp av en serie väggspel igenom Väsbys planhalva. Strax utanför Väsbys straffområde görs Paulinho ner av Niklas Backman. Trots den fula tacklingen når Paulinhos passning Saarinen. Fri med målvakten lyckas inte Saarinen få till avslutningen utan bollen går ut till inspark. Under det efterföljande speluppehållet uppstår ett visst handgemäng mellan Backman och Paulinho där Paulinho slänger upp en hand i ansiktet på Backman vilket tvingar domaren att visa det röda kortet för Paulinho.

Med en man mindre på plan väljer Häcken att backa hem och säkra segern. Laget sticker bara upp i enstaka kontringar och när man lyckas skapa fasta situationer i närheten av Väsbys straffområde. I den 70:e minuten får Häcken en frispark från ca. fem meter från kortlinjen. Häcken packar in ett stort antal spelare kring målvakten men när alla förväntar sig en hård lyftning in mot mål spelar Ewerton istället en hård passning in mot straffåpunkten där Peter Nyström, efter att ha sprungit i en vid båge från sin utgångsposition vid den bortre stolpen, dyker upp. Det tunga skottet går dock precis utanför Väsbymålvaktens vänstra stolpe.

I den 71:a minuten avgör sedan Jonas Henriksson matchen på straff. Efter en utmärkt djupledsboll från Vinicius görs Henriksson ner av Jawo. Straffen är egentligen inget vidare och trots att Thudin går åt rätt håll är den tillräckligt hårt slagen för att gå in. 3-1 och matchen är definitivt avgjord.

Mot slutet av matchen var det sedan som att Väsby insåg att det var ett slaget lag. Likt en hund som vet att den är underlägsen och besegrad rullade Väsbyspelarna över på rygg och blottade strupen. I det här fallet betyder det alltså att Väsbyspelarna inte direkt ansträngde sig under matchens slutminuter utan Häcken tilläts skapa ett antal halvfarliga lägen. Bland annat hade Jonas Henriksson, Peter Nyström och Ghandy Kassanu varsina lägen att utöka Häckens ledning till 4-1 men avsluten ville sig inte riktigt. Henrikssons och Nyströms skott gick precis utanför målramen och Kassanus volley från nära håll, som också blev matchens sista spark, smet precis över Thudins ribba.

Bästa spelare i Häcken var helt klart Johan Lind, Jonas Henriksson och Vinicius. Henriksson som aldrig slutar springa gjorde under kvällen sitt sjätte och sjunde mål och toppar nu skytteligan. Johan Lind gjorde en strålande insats i backlinjen och var mer eller mindre omutlig i närkamper och luftdueller. När det gäller Vinicius så var han på ett fantastiskt spelhumör och spelade med ett helt annat tempo än vad vi är vana att se.

I Väsby United är ADVVOS särkilt imponerade av Brwa Nouri, Gabriel Petrovic och Mikael Thorstensson. Nouri och Petrovic gjorde ett jättejobb på mittfältet och det är härligt att se hur pass spelskickliga Väsbys innermittfält är trots att de möter ett bättre och fysiskt starkare lag. De uppträder hela tiden kontrollerat och lugnt även i de mest pressade situationer. Mikael Thorstensson var till vis del osynlig under den första halvleken men ju längre matchen gick desto vassare blev han, med sina smarta löpningar, offervilja och distinkta avslut gör Thorstensson stor nytta i Väsby.

Startuppställningar:

BK Häcken

David Marek Mattias Östberg Johan Lind Marcus Jarlegren

Jonas Henriksson Peter Nyström Janne Saarinen Ewerton

Paulinho

Vinicius
-------------------------------------------------------------------------------------
Admir Catovic Mikael Thorstensson

Martin Kayongo-Mutumba Brwa Nouri Gabriel Petrovic Obi Etie

Daniel Johansson
Omar Jawo Niklas Backman Peter Motas

Väsby United

Mål: 29 min. 1-0 Vinicius, 51 min. 2-0 Jonas Henriksson (Everton), 58 min. 2-1 Mikael Thorstensson, 71 min. 3-1 Jonas Henriksson (straff)
Varningar: Niklas Backman (61 min.), Paulinho, rött kort direkt, (61 min), Omar Jawo (72 min.)
Byten: 62 min. David Marek (ut), Emil Wahlström (in); 69 min. Obi Etie (ut), Viktor Lundberg (in); 75 min. Vinicius Silva Lopes Souto (ut), Fredrik Holster (in); 79 min. Brwa Nouri (ut), Alieu Jagne (in); 80 min. Mikael Thorstensson (ut), Magnus Eriksson (in); 84 min. Everton dos Santos Costa (ut), Ghandy Kassanu (in)
Publik: 717


Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

4 kommentarer:

Spindel sa...

Tack för en mycket bra blogg!

Allt du vill veta om Superettan sa...

We aim to please! Vad annat kan vi göra. Kul att ni gillar det vi sysslar med, det gör alla tidiga morgonar och tågresor lite lättare. :-)

Jonimakaroni sa...

Underbar läsning! :)

Diego M. sa...

Minns att jag tänkte exakt samma sak som du när Vinnie drog upp farten. Fan vad snabb han är ändå Paulinho! What??? Vinicius! Vår nya slöe brasse!!! Vad har han fått i sig???
Hahaha!