onsdag 28 maj 2008

En missad chans

Utan en febersjuk Jonas Henriksson lyckades inte Häcken få med sig mer än 1 poäng från hemmamatchen mot Jönköpings Södra. Därmed missade Häcken en ypperlig chans att göra ett litet ryck i en tabell, som i och med det oavgjorda resultatet mellan Häcken och J-Södra blev ännu tätare. Nu skiljer det bara två poäng mellan första och sjätte plats. J-Södra, som tog sin fjärde raka enpoängare mot lag från seriens övre halva, måste däremot vara mycket nöjda efter en fin insats. Laget jagar dock fortfarande första segern men kanske att den kan komma i nästa omgång då man möter Qviding på hemmaplan.

Första halvlek var helt klart Häckens och större delen av halvleken befann sig bollen på J-Södras planhalva. Trots detta lyckades inte Häckens skapa några klara målchanser utan det var snarare bortlaget som stod för en och annan halvchans under en relativt slätstrucken första halvlek. Redan i den 2:a minuten lyckades J-Södra oroa Christoffer Källqvist i Häckenmålet efter att Fredrik Söderbring tjongat in en boll mot straffområdets mörkare delar. Källqvist missbedömer inlägget och tvingar Johan Lind att försöka nicka ut bollen till hörna men istället för att gå ut över kortlinjen når bollen Johan Karlefjärd. Avslutet blir dock helt misslyckat och efter lite om och men kan Källqvist reda ut situationen.

J-Södra kom till spel med en väldigt defensiv grunduppställning där mittfältet under långa stunder hamnade långt ner på egen planhalva. Häckens ytterbackar fick därmed stort utrymme och mycket bollansvar. Något som Marcus Jarlegren framgångsrikt utnyttjade i den 26:e minuten. Efter att ha utbytt några snabba korta passningar med Janne Saarinen och Everton kommer Jarlegren runt på vänsterkanten och får till ett alldeles förträffligt inlägg. Bollen är perfekt och sitter stenhårt i ytan mellan försvar och målvakt där en oattackerad Vinicius går upp men lyckas inte helt komma över bollen och nicken går precis ovanför ribban.

Ett för dagen icke-samstämmigt Häcken lyckas inte omsätta det stora spelövertag i ett övertag även i målprotokollet. Till stor del kan detta förklaras med att laget, eller laget och laget det var väl egentligen Vinicius som var lite väl målkåt för lagets bästa, valde att ta avslut lite för tidigt och ofta kom avsluten från positioner utanför J-Södras straffområde. Och var det inte så att Vinicius tog tidiga avslut så gjorde han en dribbling för mycket eller väntade för länge innan han släppte bollen till en medspelare. Den första halvleken blev därmed en ganska så trist tillställning där det aldrig skapades några ordentliga farligheter.

I andra halvlek spottar J-Södra upp sig rejält och tar tag i spelet på mittfältet. Spelarna börjar dessutom sätta emot i närkamperna och man står upp på ett helt annat sätt än i den första halvleken. Förvandlingen är total när spelarna därutöver får fart och rörelse i det offensiva spelet. Under de inledande 20 minuterna av den andra halvleken behärskar laget matchen och Häcken får mest ägna sig åt att jaga boll och spela på kontring.

J-Södra lyckas under denna period vaska fram ett par skarpa lägen. Det allra skarpaste kommer i den 52:a minuten när Andreas Nilsson får på ett förstklassigt inlägg från vänsterkanten. Inne i straffområdet har Christoffer Källqvist svårt att göra sig hörd och i kamp med J-Södras Mikael Kamhie lyckas Källqvist inte få bort bollen utan den dimper ner framför fötterna på Erik Skrödåker som inte tvekar en sekund utan drar till och Källqvist tvingas till en ypperlig benparad. Även på den efterföljande hörnan har Källqvist svårt att göra sig gällande i luftspelet inne i eget straffområde och misstajmar sin utrusning totalt vilket ger J-Södra mer eller mindre öppet mål men J-Södraspelaren får inte ordning på fötterna utan skottet smiter utanför stolpen med någon halvmeter.

Drygt tio minuter senare är det återigen dags för J-Södra att visa upp ett vackert och vägvinnande spel. Tommy Thelin utnyttjar ett ovanligt misstag från Johan Lind och vinner tillbaka bollen högt upp i plan, spelar ut bollen till Fredrik Söderbring som kommer i fart. Söderbring sätter in en perfekt hård passning i ytan mellan Johan Lind, som hamnat på efterkälken, och Marcus Jarlebring som når Mikael Kamhie. Avslutningen blir inte helt perfekt utan Källqvist i Häckenmålet kan enkelt rädda bollen.

Även om det var J-Södra som kontrollerade spelet och hade mest boll under inledningen av andra halvlek var Häcken på intet sätt ofarliga när man stack upp i kontringar. Laget förfogar över ett antal spelare som klarar av att spela fotboll i ett högt tempo och med få touch. I den 56:e minuten får vi ett ypperligt exempel på detta när Everton driver upp bollen längs med vänsterkanten och spelar en distinkt passning upp på Vinicius som från en position på gränsen till J-Södras straffområde bröstar ner bollen till Erik Friberg. Med en touch fördelar Friberg bollen vidare till Daniel Forsell. Distansavslutet är lågt och pressat, men tyvärr bjuds publiken inte på nätets rassel utan ett dån från reklamskyltarna precis bredvid J-Södramålets vänstra stolpe.

I den 72:a minuten bestämmer sig Häckens tränare Sonny Karlsson för att göra ett dubbelbyte. Ut med Daniel Forsell, som var lyckad i defensiven men inte allt för vass när han fick boll på offensiv planhalva, och Everton, varför Everton skulle gå av är för ADVVOS en gåta då han var en av få spelare som faktiskt försökte dra upp tempot och spela med fart. In med Fredrik Holster och Ghandy Kassanu. Bytet gör att Häcken återigen kan ta över matchen och under de sista tjugo minuterna är det Häcken som ligger på för ett vinstmål. Laget skapar ett bra tryck mot J-Södras men på grund av ett väldigt omständigt och lite i överkant tillkrånglat spel, där man i varje avgörande läge slår en passning för mycket, lyckas man inte skapa mer än en 100-procentig målchans. På övertid springer skytteligaledaren Jonas Henriksson sig fri inne i J-Södras straffområde. Fredrik Holsters passning sitter precis på läppen men Henriksson får inte riktigt till avslutningen utan bollen skruvar sig bort från målet och ut till inspark för J-Södra.

I Häcken måste vi i vanlig ordning nämna Mattias Östberg, Johan Lind och Marcus Jarlegren. De tre backarna stod ånyo för en stabil insats medan deras kollega David Marek hade det lite tuffare och ADVVOS ställer sig frågan om Marek verkligen håller måttet. Östberg och Lind är för tillfället överdjävliga och gör inte många misstag; Lind hade väl kanske ett eller två misstag medan Östberg var prickfri. Östbergs är så vältajmad i luftspelet att ADVVOS ibland undrar vad killen gör i Superettan. Det är dessutom imponerande att se hur Lind och Östberg hela tiden fattar rätt beslut om när man ska stöta och när man ska falla. Dessutom är det ytterst sällan som de förlorar en närkamp eller en en-mot-en-situation. ADVVOS var däremot smått besvikna på Daniel Larssons uppträdande i denna match. Visst, första halvlek var OK, till och med bra, men i den andra halvleken var Larsson totalt osynlig så när som på ett avslut i den 61:a minuten.

När det gäller J-Södra så får vi väl säga att det var kollektivet som tog en poäng men om vi ska nämna några spelare så får det bli målvakten Alexander Nadj, som stod för en stabil insats, Tomas Backman, som slet som ett djur på mittfältet, och Mikael Kamhie, som gjorde ett fint jobb på på topp och som med lite bättre koncentration i den 61:a minuten kunde ha blivit matchhjälte för J-Södra.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Inga kommentarer: