söndag 11 maj 2008

Qviding FIF - IF Brommapojkarna 1-1

Både Qviding FIF och IF Brommapojkarna får vänta ytterligare någon omgång på årets första trepoängare. Detta efter att lagens möte under söndagen slutat oavgjort, 1-1. Att det var en match mellan två lag som desperat jagade årets första seger märktes då spelet stundtals var riktigt fult och spelarna extra griniga. Brommapojkarna fick avsluta matchen med nio spelare efter att målvakten Kristoffer Nordfeldt fått en frilägesutvisning och Philip Haglund dragit på sig två gula kort. Sett till matchen som helhet var ett oavgjort resultat helt rättvist då lagen turades om att föra matchen och skapade ungefär lika många klara målchanser.

Ett för dagen laddat och välspelande Brommapojkarna inledde matchen bäst. Innan matchklockan hade passerat tio minuter hade BP haft två ramträffar. Den första ramträffen kom efter att Jon Persson slängt iväg ett inlägg från sin högeryetterposition. Tommy Naurin i Qvidingmålet missbedömde den höga bollen och det såg ut som att Naurin trodde att den ska gå över ribban men bollen damp ner och tog i ribbans underkant. Returen gick sedan till Joakim Runnemo men Naurin var med på avslutet och bollen gick utanför.

Bara några minuter senare var det ånyo dags för Naurin att räddas av sin målställning. Målchansen har sin upprinnelse i ett svagt försvarsspel från Qvidings sida som ger Arash Talebinejad möjlighet att i en position precis utanför straffområde ohotad stå och måtta inlägg mot Sinan Ayranci. Talebinejads lyftning finner Ayrancis huvud perfekt och från någon meter nickar Ayranci bollen förbi en felplacerad Naurin och i stolpen. Det blir inte så mycket närmare mål än så.

Under inledningen av matchen uppträder Qviding oroligt och har svårt att hitta rätt i positionerna mot ett rörligt och kvickt spelande BP. Qvidingspelarna sätter inte riktigt till i närkamperna, spelar med för stora avstånd till motspelarna och har svårt att få tag i bollen. När laget väl erövrar boll och försöker få igång ett ordnat spel lirar man med mycket små marginaler. Trots det lyckas Qviding skapa en riktigt vass målchans under inledningen av matchen när Mauricio Lopez lyfter in en boll i en yta bakom BP:s mittbackar där Hannes Stiller har tagit position. Stiller får dess värre inte ordning på fötterna utan volleyskottet går någon meter utanför Kristoffer Nordfeldts vänstra stolpe. Lopez finstämda smörpass var helt klart värd ett bättre öde och här borde Stiller fått till något bättre än en träfot.

Qviding tar sig in i matchen efterhand och efter dryga tjugo minuter är matchen helt jämn, kanske att Qviding till och med har tagit över matchen något. Under denna period har Qviding till och med en boll i mål efter att Joakim Jensen tryckt in en retur från Kristoffer Nordfeldt. Målet döms dock bort för offside.

När Qviding allt mer tar över spelet skapas ytor för BP-kontringar. I den 33:e minuten utnyttjar BP en av dessa ytor och skapar en riktigt fin kontringschans. Bollen går på det beryktade snöret; Talebinejad till Joakim Runnemo, Runnemo till Ayranci. Ayrancis tunga distansskott går precis utanför Qvidingmålet. Mot slutet av den andra halvleken höjs matchtemperaturen ordentligt. Spelarna börjar uppträda allt mer grinigt och spelet tuffar till sig. På ena kanten har Mattias Gravem och Christer Youssef ett par riktigt heta dueller. Det smäller rejält över hela plan och under slutet av halvleken tvingas domare Johan Hamlin att ta ett långt snack med Mauricio Lopez och Pär Asp efter att det uppstått lite handgemäng strax utanför BP:s straffområde.

I den 44:e minten gör BP 0-1. Målet kommer genom att BP utnyttjar en yta ute på Qvidings högerkant. Runnemo driver upp bollen längs med kanten och strax utanför straffområdet slänger han iväg ett snabbt skott som täcks av en Qvidingsförsvarare. Bollen går ut i en tom yta precis utanför Qvidings straffområde där Philip Haglund, i kamp med Josef Karlsson, vinner boll, avancerar, två tillslag, avslut! Bollen sitter välplacerat intill Naurins högrastolpe.

Med en 0-1-ledning backar BP hem under den andra halvleken och laget koncentrerar sig allt mer på att freda det egna straffområdet och att spela på kontring. En taktik som ger Qviding gott om utrymme att etablera ett ordnat anfallsspel och man lyckas skapa ett antal fina kvitteringslägen.

Under inledningen av den andra halvleken skapar Qviding en jättechans efter ett fint kombinationsspel mellan David Wiklander, Stiller och Gravem. Från en bit in på BP:s planhalv slår Wiklander ett inlägg som Stiller, på straffområdeslinjen, kontrollerat nickar ner och fram till en helt fristående Gravem. Nordfeldt i BP-målet gör dock ett riktigt bra ingripande genom att snabbt komma ut och göra sig stor.

Även om det är Qviding som för spelet under den andra halvleken så är inte BP helt ofarliga utan laget sticker gång på gång upp i attacker som ställer till oreda i Qvidings försvar. När dryga kvarten är spelad skapar BP två jättelägen till att utöka sin ledning. Den första chansen kommer efter att Albin Ekdal vinner boll av Tomas Eriksson på BP:s vänsterkant. Ekdal slickar inledningsvis under sin rush sidlinjen, men i höjd med straffområdet viker han av in centralt, i steget släpper Ekdal bollen till Ayranci, som i sin tur kroppsfintar bort Qvidings mittback Jon Stockhaus och spelar till Talebinejad som befinner sig helt utan uppvaktning ute till höger i Qvidings straffområde. Talebinejads avslutning går förbi Naurin, men skottet är inte helt välriktat utan bollen rinner precis utanför mål till inspark för Qviding. Bara någon minut senare driver Runnemo bollen över hela Qvidings planhalva, gör ett par snabba överstegfinter, och i höjd med straffområdet skickar han i väg ett pressat skott som sätter Naurin på prov. I absolut sista stund lyckas Qvidingmålvakten få en hand på bollen och hindra den från av gå in under ribban.

I den 59:e minuten byter Qviding in Angelo Vega. Med Vega på plan hittar Qviding ny energi och i den 65:e minuten står den lille runde mittfältaren för en strålande framspelning som ställer Gravem ensam mot Nordfeldt. Vega tar emot bollen en bit in på BP:s planhalva, vänder upp, har tid på sig så han tittar upp och ser att Gravem smugit sig in mellan BP:s högerback och mittback. Chippen är är alldeles förträfflig och sitter precis på Gravems vänsterfot. BP:s målvakt är dock med på noterna och tajmar sin utrusning perfekt och kan bryta bollen och ta den med sig ut ur eget straffområde för att sedan rensa bort den ända till Qvidings straffområde.

Fram till och med den 65:e minuten fungerar BP:s mittfält alldeles förträffligt. Samspelet och ansvarsfördelningen mellan Ekdal, Haglund och Runnemo stämmer in i minsta detalj och under stora stunder dominerar det unga mittfältet mittens rike. Men från och med den 65:e minuten faller BP allt längre ner på egen planhalva. Man får svårt att hålla ihop lagdelarna och ofta tappar man hela mittfältet. Antigen så blir mittfältarna kvar på egen planhalva när Ayranci eller Runnemo har bollen på offensiv planhalva eller så går man framåt med alldeles för många mittfältare i kontringarna. Zoran Lukic är förstås inte sen att utnyttja en sådan fördel utan byter in speedfenomenet Tobias Sana.

Precis när matchuret går från 74 till 75 spelade minuter utnyttjar Sana en situation där BP gått fram med för många spelare. Efter ett kort ryck skickar Sana iväg en långboll igenom BP:s försvarslinjer. Bollen når Gravem i farten som återigen ställs mot ett utrusande Nordfeldt i BP-målet. Den här gången petar Gravem bollen vid sidan av Nordfeldt och försöker ta sig runt målvakten på andra sidan för att sedan enkelt kunna lägga bollen till rätta i nätmaskorna.

1-1 hänger i luften, det är bara en fråga om sekunder.

Nordfeldt tvekar inte en sekund utan precis när Gravem smiter förbi honom på högersidan sätter han in en rejäl höfttackling. Gravem går i däck medan bollen långsamt, långsamt rullar mot öppet mål. Med Gravem liggande på marken kan Rickard Henriksson enkelt fånga upp bollen innan den passerar mållinjen. Domare Hamlin har inte så mycket att göra än att visa Nordfeldt det röda kortet och blåsa frispark för Qviding. Angelo Vega drar den efterföljande frisparken ut på Valhallabadets parkering. Så mycket för det kvitteringen.

I och med utvisningen blir BP ännu mer försiktigt och efter utvisningen blir det i stort sett spel mot ett mål. Trots det numerära övertaget skapar inte Qviding så där överdrivet många chanser. Angelo Vega har ett skott utanför efter en snettinåtbakåt nick från inbytte Matias Bulun. Qviding får dock till slut till ett kvitteringsmål efter att Mattias Gravem kämpat till sig en boll ute till höger i BP:s straffområde. Gravems fint avvägda inlägg går mot den bortre stolpen där Bulun knoppar in bollen bakom precis inbytte Anton Cederling.

Precis efter Qvidings kvittering skapar BP ett visst tryck mot Qviding. Ett tryck som utmynnar i tre raka hörnor. Vid den andra av dessa hörnor misslyckas Naurin med en utboxning och Kim Odelius får en utomordentlig möjlighet att avgöra matchen. Odelius skott från straffområdesgränsen täcks dock ut till ytterligare en hörna. Efter denna hörna blir det rejält kaos inne i Qvidings straffområdet och efter lite allmän förvirring tappar Philip Haglund huvudet och gör ner Joakim Jensen. Haglunds andra gula kort och BP får avsluta matchen med nio spelare.

BP:s andra utvisning leder till att Qviding är närmst segern i slutet av matchen. Med 5 tilläggsminuter pressar Qviding BP hårt. Zoran Lukic ger order till Joakim Jensen om att gå upp på topp och man börjar spela lite fler långbollar in i BP:s straffområde. Qvidingspelarna uppträder dock lite för fegt och försiktigt i de avgörande lägena. Det är som att det saknas pondus och självförtroende. Som att spelarna var lite för måna om att vårda bollen, som att de hade en önskan om att värdera varenda läge perfekt, som att man levde med villfarelsen att man skulle kunna finlira och smeka sig förbi ett vilt kämpande BP-försvar. Inte en jalle. Frågan är om detta är ytterligare ett uttryck för Lukic naiva idé om att vi anpassar inte spelet efter motståndarna? Istället blev det så att Qvidingspelarna uppträdde på tok för försiktiga i både framspelningar, närkamper och avslutningar under den sista pressen. Med lite tyngd, mer djävlar anamma och en ordentlig satsning mot slutet av matchen hade Qviding kunnat plocka tre poäng, istället fick man nöja sig med sin fjärde raka enpoängare.

Med sitt hårda slit och eviga löpande skapade Mattias Gravem och Hannes Stiller många fina chanser för Qviding. Tyvärr ville det sig inte riktigt för Gravem under kvällen, trots ett antal fina lägen fick anfallaren nöja sig med en assist. Stiller brände som sagt ett fint läge i början av matchen men fick under resterande tid mest agera target- och framspelare. I Qviding svarade även backlinjen för ett stabil insats. Qvidings problem i denna match fanns på mittfältet där laget hade svårt att få spelet att stämma. Josef Karlsson och Mattias Lundström gick inte riktigt att känna igen och BP drog vid ett flertal tillfällen det längsta strået på mittfältet. Lukic hade dessutom valt att sätta Angelo Vega på bänken och istället satsa på Mauricio Lopez. Något som inte riktigt föll väl ut då Lopez under långa perioder försvann helt ur matchen. När Vega kom in i den andra halvleken fick Qviding lite bättre ordning på sitt spel.

I Brommapojkarna gjorde mittbacksparet Pär Asp och Markus Karlsson en heroisk insats under den andra halvleken. Med hjälp av ett klok positionsspelet, starkt närkampsspel och en fantastisk kommunikation med både målvakt, ytterbackar, mittfält och bänk styrde Karlsson och Asp BP:s försvarslinjer alldeles utmärkt. BP:s unga centrala mittfält med Joakim Runnemo, Albin Ekdal och Philip Haglund förtjänar även beröm. Albin Ekdal uppträdde med en grym auktoritet och med sin spelförståelse stod den unge mittfältaren för ett gäng vältajmade och klockrena brytningar. Philip Haglund slet ordentligt i kampen med Mattias Lundström och/eller Josef Karlsson, vann mycket boll, spelade klokt och belönades med ett mål. Joakim Runnemo var som vanligt oerhört nyttig med sin förmåga att hålla i boll och skapa ytor för både sig själv och sina medspelare.