fredag 16 maj 2008

Hur BP lyckades vinna sin första seger för säsongen

I en händelsfattig, målchanssnål och rent av trist tillställning mellan Brommapojkarna och Ängelholms FF lyckades BP ta sin första seger för säsongen. En välplacerad frispark, signerad Jon Persson, i matchens slutminuter fällde avgörandet. Innan dess hade Emil Salomonsson stänkt upp en rökare i krysset och Joakim Hagernäs stött in en kvitteringsboll för BP under den första halvleken.

Matchen inleddes i ett lågt tempo och det kändes som att båda lagens spelare hade lämnat både lust och uppfinningsrikedom i omklädningsrummet innan de kom ut till spel. Omständigt långsamt passningsspel var till största delen första halvleks melodi och det vara framförallt BP som hade boll och förde spelet. Om man nu kan räkna 202 bortslagna passningar och 62 missade inlägg som att föra en match, men hej, vi är givmilda av oss så här på morgonkvisten. Kanske var det så att Ängelholm under den första halvleken hade listat ut hur man gör BP ineffektiva. Ängelholm spelade hela tiden med en oerhört hög press där BP:s backlinje och defensiva mittfält aldrig fick en lugn stund. Detta medförde att BP inte kunde rulla boll i egen backlinje och spela upp bollen via Albin Ekdal och Joakim Runnemo, istället tvingades BP:s backar att tjonga långbollar upp på Sinan Ayranci.

BP hade som sagt mycket boll under inledning och trots att Ängelholm spelade med en hög och intensiv press lyckades BP skapa en och annan farlighet under den andra halvleken. I den 15:e minuten, efter en lång boll från egen backlinje, får Joakim Runnemo bollen centralt på Ängelholms planhalv. Runnemo tar några steg och spelar sedan bollen diagonalt ut på vänsterkanten där Christer Youssef fått upp farten. Med en ryckig lite småkvick fint bränner Youssef förbi Ängelholms högerback, Max Mölder, och spelar in bollen i straffområdet där Joakim Hagernäs ryckt sig fri från sin bevakning. Hagernäs står dock för ett utomordentligt svagt avslut och bollen går rakt på Ängelholms målvakt Pär Hansson. Returen går sedan ut till Hagernäs, men som på grund av det tidigare avslutet försatt sig själv i dålig balans, som skjuter över målet.

I den 27:e minuten kommer matchens första riktigt farliga läge. Det är Ängelholm som med lite flyt förflyttar bollen som på ett snöre från försvar via mittfält upp till anfall. De hinner dessutom med ett kantbyte innan bollen sitter stenhårt i Johan Liljestrands högra kryss. Situationen uppkommer efter att Max Mölder, lite väl enkelt kan tyckas, snor bollen av Arash Talebinejad på Ängelholms högerkant, och spelar en hård boll upp i ytan mellan BP:s ytterbackar och yttermittfältare där Mattias Adelstam möter och med en-två-tre-kanske-fyra touch skickar in bollen mot mitten av planen. Där lyckas Björn Westerblad, i kamp med Pär Asp, snubbla ut bollen på vänsterkanten till Emil Salomonsson. Och nu kommer det riktigt vackra, Salomonsson tar två steg i sidled och skickar resolut upp en stänkare i krysset. 0-1. Nätet står som en strut. Inledningen och avslutningen må vara magnifik men mellanspelet var otroligt turligt. Å andra sida, även de turliga målen räknas i fotboll.

BP ger sig genast ut på jakt efter kvittering och lyckas genom Richard Henriksson, Christer Youssef och Sinan Ayranci få till ett riktigt mönsteranfall (så när som på avslutningen). Målchansen uppkommer efter att Henriksson tagit sig fram på sin vänsterkant. I höjd med straffområdet slår Henriksson ett lågt inlägg in i ytan mellan målvakt och backlinje. I ytan dyker Youssef upp men lyckas inte få träff på bollen som istället går ut till Ayranci. Skottet är tungt men inte så välriktat, strax utanför. I den 42:a minuten, på ett liknande anfall, kommer dock BP:s kvittering. Återigen är det Henriksson och Youssef som står för förspelet. Efter att ha fintat bort en Ängelholmsspelare spelar Henriksson ut bollen till Youssef på vänsterkanten. Youssef rycker förbi sin back och slår ett lågt inlägg på första stolpen som Joakim Hagernäs stöter in bakom Pär Hansson. När BP spelar på det här sättet har de förmågan att spela riktigt vägvinnande fotboll. Aldrig mer än två touch och bollen spelas hela tiden på spelare i fart. Vackert att se och grymt effektivt när det väl vill sig.

Om spelet var segt och oinspirerat under den första halvleken så vet ADVVOS inte riktigt vad vi ska säga om den andra halvleken, ord som kommer upp är erbarmligt dåligt, ambitionslöst, fullkomligt menlöst och "a complete waste of time and energy". Eller vänta lite, kanske låter vi väl hårda nu, låt oss istället säga så här: BP försökte i alla fall spela fotboll. BP försökte i alla fall att hålla kvar några som helst linjer i anfallsspelet. BP försökte i alla fall att vinna matchen. Det är mer än vad man kan säga om Ängelholms FF. Under den andra halvleken mäktade skånelaget endast med ett enda avslut, och behöver vi säga att det kom ur ett dåligt läge, och gick utanför och över(!).

Nej, BP var som sagt det kvickare laget under den andra halvleken och i den 52 minuten får laget också en riktigt bra chans att gå upp i ledning. Chansen uppstår efter att Max Mölder gör en idiotbrytning i eget straffområde. Bollen går till Joakim Runnemo som med en snygg dragning, ni vet en sådan där underbar lite knixig skakning på axlarna med pet förbi motståndaren och ryck, lurar upp David Svanbäck till korvkiosken, ADVVOS beställde en chorizo med extrastark senap som vi aldrig så röken av, och tar sig till ett avslut som tvingar Pär Hansson till en alldeles ypperlig parad. Några minuter efter Runnemos läge skapar BP ytterligare en chans när Runnemo frispelar Joakim Hagernäs inne i Ängelholms straffområde. Pär Hansson gör dock återigen en idioträddning och bollen går ut till hörna.

Under den andra halvleken har BP sina gäster på repen och Ängelholm går verkligen på ångor. Ängelholmsspelarna klarar inte av något annat än att spela långbollar upp på ett allt tröttare och långsammare anfallspar och när man väl försöker hålla i bollen och dra ner tempot spelar man alldeles för mycket på chans och tappar boll efter högst två passningar. Egentligen är det bara den där sista lilla knockoutpunchen som saknas för BP. Laget har dock ruskigt svårt att vaska fram någon riktigt vass målchans. Närmst kommer laget på en hörna i den 84:e minten när Richard Henrikssons nick rensas undan av en Ängelholmsspelare på mållinjen.

Som den där gamla fina skalåten säger "...better shall come...".

I den 85:e minuten ligger Jacob Augustsson på knä utanför eget straffområdet och ber domaren om förlåtelse, eller är det förståelse(?). Augustsson tycks mena att han spelat på boll och inte på spelare. Domare Patrik Berglund är dock utan pardon - frispark till BP - inget snack om saken. I den 86:e minuten, efter att Jon Persson förvaltat frisparken på bästa tänkbara sätt, ligger bollen i Ängelholmsmålet och BP-spelarna i en lycklig jublande hög. Från en 6-7 meter utanför Ängelholms straffområde knorrar Persson bollen i en fin båge över muren, och in i mål, helt otagbart för Pär Hansson.