torsdag 15 maj 2008

Vilket lag är bäst på att försvara sig?

För er som har undrat vad ADVVOS sysslar med på tågresorna mellan alla matcher i Superettan kan ADVVOS nu avslöja att vi sitter och läser Svensk Fotbolls live-score-fönster. Den senaste veckan har vi ägnat lite extra tid åt att granska samtliga lags försvarsspel. Allt i syfte att försöka utröna vilket lag som just nu har den vassaste defensiven. Vi kan nu presentera en sammanvägd tabell över superettanlagens försvarspel. Hur många avslut tillåts motståndarlagen komma till? Hur många skott mot mål släpper man till? Hur många av dessa skott tillåts motståndaren avlossa inne i straffområdet? Hur många matcher har man hållit nollan? Som ni kan se är frågorna många men nu behöver ni inte fundera längre. ADVVOS har hela listan! Varsågoda...

Förklaring: AMEM - antal avslut tillsläppta mot eget mål, % - andel av totalt antal avslut, IES - antal avslut tillsläppta inom eget straffområde, % - andel av totalt antal avslut, UES - antal avslut tillsläppta utanför eget straffområde, TATA - totalt antal tillsläppta avslut, AMNIM - antal matcher med noll insläppta mål, TAIM - totalt antal insläppta mål.

Inte helt oväntat har vi Örgryte IS och Åtvidabergs FF i toppen av tabellen. Både ÖIS och ÅFF har enbart släppt in två mål och lagen har hållt nollan tre gånger under säsongen. ÖIS toppar dessutom statistiken i tre av kategorierna. Vad som dock är mer överraskande är att Assyriska är det lag som släpper till lägst antal avslut totalt sett. Assyriska har dock vissa problem i och med att en väldigt stor andel av dessa avslut kommer genom att motståndarna får lägen inne i straffområdet.

I botten har vi inte helt oväntat Enköpings SK, IK Sirius, Väsby United och Degerfors IF. Samtliga dessa lag har oerhörda problem med att hålla motståndarna utanför det egna straffområdet. Sirius toppar den statistiken där man har släppt till hela 41 avslut inne i eget straffområde (8,2 avslut per match), tätt följda av Degerfors (37 avslut, 7,4 per match) och Väsby (36 avslut, 7,2 avslut per match).

Vi återkommer med fler kommentarer och en lite djupare analys vid ett senare tillfälle.


Läs även andra bloggares åsikter om , ,

5 kommentarer:

Unknown sa...

Alltid kul med lite eget utöver matchreferaten! Sådan här statistik uppskattas.

Tyvärr var det lite svåröverskådligt med alla krångliga förkortningar men det vet jag inte vad man ska göra åt =)

Allt du vill veta om Superettan sa...

Jo, den blev kanske lite väl svårbegriplig. Så här är det.

Kolumn 1 visar antal avslut som lagets motståndare har fått till mot lagets mål.Ju lägre tal desto bättre.

Kolumn 2 visar samma sak fast i relation till det totala antalet avslut som ett lag haft emot sig.

Kolumn 3 visar antalet avslut som lagets motståndare har tagit inne i lagets straffområde. Ju lägre tal desto bättre.

Kolumn 4 visar samma sak fast i relation till det totala antalet avslut som ett lag haft emot sig.

Kolumn 5 visar antalet avslut som lagets motståndare har tagit utanför lagets straffområde. Vad som är bra här är kanske något vi kan diskutera.

Kolumn 6 visar det totala antalet avslut som laget fått emot sig.

Kolumn 7 visar antalet matcher som laget har hållit nollan.

Kolumn 8 visar antalet insläppta mål.

Vi ska se om vi inte kan utveckla det hela och göra det lite mer överskådligt och lättbegriplig.

Unknown sa...

"...Assyriska toppar statistiken över lägst antal avslut mot eget mål"

Öh? Det gör de väl inte. Det var länge sedan jag läste matte, men på den tiden var 22 mer än 15... :o)
Antar att ni menar TATA, inte AMEM.

Instämmer med arne. Kul med sånt här, bra jobbat! Statistiken blir ju oundvikligen lite missvisande, eftersom den beror mycket på vilka lag man har mött, men det hindrar inte att den har en del matnyttigt att säga.

Allt du vill veta om Superettan sa...

Kamelen, det stämmer så klart. Vi får väl skylla på att vi var trötta eller något när vi skrev och lade ut den där texten.

Allt du vill veta om Superettan sa...

Sedan är det klart att det är beroende på vilka lag man har mött men vi tror ändå att det här säger någonting om hur lagen presterar försvarsmässigt. Särskilt IES-statistiken eftersom det faktiskt visar på hur ofta laget låter sina motståndare komma i högprocentiga lägen.

Å andra sidan, kan man ju i sådan fall även säga att serietabellen blir missvisande eftersom den speglar vilka lag man har mött.

Men det är klart att det vore intressant att dela upp lagen och se hur de preseterar i relation till om de mött offensivt skickliga eller spelförande lag eller om man enbart har mött mindre offensiva lag. Om vi inte minns helt fel så ökade t.ex. ÖIS:s IES och AMEM med 70 procent efter matchen mot Mjällby.