tisdag 27 maj 2008

Tätt i toppen av tabellen men ADVVOS har svaren

Fotboll Direkt har en artikel som uppmärksammar hur tight det är i toppen av Superettan. I artikeln berättar Assyriskas och Landskrona BoIS:s tränare om hur de ser på toppstriden. Enligt Assyriskas tränare Michael Borgqvist är serien jämnare än tidigare och Borgqvist tror att fem-sex lag har förmågan att dra ifrån och göra upp om de allsvenska platserna. Anders Linderoth, tränare för BoIS, håller med och menar att lagen är relativt jämna och att det inte finns någon hundraprocentig favorit. Om ADVVOS läser artikeln rätt och riktigt håller Borgqvist och Linderoth följande lag som favoriter i serien:

Assyriska - 15 poäng
BK Häcken - 14 poäng och en match mindre spelad
Landskrona BoIS - 14 poäng
Mjällby AIF - 14 poäng
Örgryte IS - 14 poäng
Åtvidabergs FF - 13 poäng

ADVVOS har så här långt sett strax över tjugo superettanmatcher (22 stycken närmare bestämt) och vi måste tyvärr gå i klinch med Borgqvist och Linderoth. Av de lag vi har sett hittills så framstår BK Häcken som det mest kompletta, spelskickliga och taktiskt mest väldisponerade laget. ADVVOS vill därför fortsatt framhålla Häcken som klara favoriter till seriesegern. Trots skadebekymmer och problem med ett hackande spel har poängen trillat in för Häcken och när laget ikväll möter Jönköpings Södra hemma på Rambergsvallen har man en ypperlig chans att göra ett litet ryck i tabellen. Laget har dessutom en outnyttjad potential i Paulinho som snart är tillbaka i spel. Därtill kan läggas att Daniel Larsson bara blir bättre och bättre för varje dag som går och att Sonny Karlsson allt mer framstår som den av Superettantränarna som besitter störst taktisk skicklighet. Nej, vi är ledsen men det finns en risk att Häcken blir en minst lika överlägsen seriesegrare som Snoka blev förra säsongen.

Bakom Häcken framstår Örgryte IS och Mjällby AIF allt mer som klara favoriter till andra och tredje platsen. Båda lagen har visat upp en övertygande defensiv samtidigt som man förfogar över trupper som klarar av att både grisa och lira. I nuläget håller dock ADVVOS ÖIS något framför Mjällby. ÖIS har haft ett tuffare spelschema och i lagens enda möte under säsongen var man det klart bättre laget och det var endast en taktisk feldisposition av ÖIS:s tränarstab som gjorde att Mjällby kunde fixa oavgjort. ÖIS har dessutom grym rutin i laget där i stort sett varenda spelare har lång och gedigen erfarenhet av allsvenskan (den ende spelare som saknar längre erfarenhet från spel i allsvenskan är Christofer Bengtsson) och man förfogar över en hel del spelare med spetskompetens - Boyd Mwilas snabbhet och teknik, Dennis Jonssons spelsinne och placeringsförmåga, Pavel Zavadils känsliga frisparkar och hörnor samt Björn Anklevs enorma vinnarskalle. ÖIS förfogar dessutom över seriens bästa målvakt i form av Dick Last vilket kan komma att bli oerhört betydelsefullt mot slutet av serien.

Hmm, är det nu någon som vi har glömt... det känns som det är något vi har glömt... ja, vänta... ehh... ja, just det, det var ju den där killen som kommer hem efter EM - vi tror han kallas för Mackan - men han är nog förmodligen överskattad och kommer inte att ge ÖIS ett skit. Not!

Mjällbys problem ligger i att man har en riktigt vass startelva men att man där bakom inte har så mycket att hämta. Laget blir på så vis väldigt känsligt för skador. Marcus Ekenberg kommer säkert att vinna skytteligan vilket kommer att betyda mycket för Mjällbys framgångar i serien. Förlusten senast mot Degerfors gör oss dock något förbryllade, kanske att vi har överskattat lagets förmåga.

När det gäller Assyriska så är vi rädda att vi måste påminna alla om "nykomlingsväggen". Vi såg den förra året i Sirius fall. För den minnessvage kan vi berättat att Sirius förra säsongen som nykomling inledde säsongen oerhört starkt men att man sedan under sommar och höst föll från en topposition till en plats i mitten av tabellen. Till slut hade laget 11 poäng upp till uppflyttningsplats. ADVVOS är övertygade om att Assyriska går samma öde till mötes. Lägg dessutom märke till att AFF hittills har plockat sina poäng mot följande lag:

Qviding FIF (3 poäng)
Degerfors IF (3 poäng)
IF Brommapojkarna (1 poäng)
Väsby United (3 poäng)
IK Sirius (3 poäng)
Jönköpings Södra (1 poäng)
LB07 (1 poäng)

Av dessa lag är väl LB07 det enda lag som just nu har ett spelarmaterial med potential nog att nå den övre halvan av tabellen. Nej, ADVVOS är tämligen säkra på att Assyriska förr eller senare kommer dala till en mittenposition i tabellen, till slut har de kanske ett tiotal poäng upp till kvalplats.

ADVVOS har dessutom redan nu räknat bort Åtvidabergs FF. Defensiven må vara hur stabil som helst men laget verkar sakna den där riktiga förmågan att tända till i viktiga matcher. Segern på hemmaplan mot ÖIS visade i och för sig på motsatsen men där hade ÅFF en hel del flyt och Henrik Gustafsson i målet. Faktum är att ADVVOS i nuläget håller Falkenbergs FF framför ÅFF även om vi inte tror att Falkenberg har förmåga nog att blanda sig i toppstriden.

Fotboll Direkts artikel hittar ni här.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

6 kommentarer:

Unknown sa...

Känns som om du har glömt bort Landskrona, vilken plats skulle du tippa dom på?

Joel sa...

Alltid roligt att läsa dessa sammandrag som ni ger ut då och då, även formtoppen efter var tredje omgång..keep it up!

Sen att jag dessutom håller med dig i nästan allt du skrev gör inte saken sämre, har samma åsikter som dig...förutom att Häcken inte kan komma före ÖIS...men jag är ju färgad ;)

Heja ÖIS!

Allt du vill veta om Superettan sa...

Axel, bra poäng, vilken miss!

*tar oss för pannan och skakar uppgivet på huvudet*

Var tusan ska vi göra av Landskrona? Vi fick visst lite bråttom när vi skrev den där texten men vi lovar att uppdatera med en kommentar kring BoIS vid ett senare tillfälle.

En snabbkommentar kan du dock få. BoIS ska givetvis in innan Assyriska, no doubt about it, och de bör givetvis diskuteras i relation till Mjällby. Vi tror nog att Häcken och ÖIS är sure shots för ettan och tvåan och att BoIS gör upp med MAIF om kvalplatsen.

Allt du vill veta om Superettan sa...

Joel> Kanske att du får rätt om ÖIS. Mycket möjligt, mycket möjligt.

Just nu, här idag, så känns dock Häcken som det starkare laget. Dels för att de har ett starkare anfall och mittfält än ÖIS vad ÖIS har men också för att de har en annan tyngd och säkerhet i spelet jämfört med vad ÖIS har visat hittills. Dett fäller avgörandet för oss.

När det gäller försvar och målvakt är dock ÖIS outstanding (just nu). Vi klarar inte ens av att nämna Christoffer Källqvist i samma mening som er lagkapten.

Unknown sa...

Varför skulle du vilja nämna Christoffer Källqvist i samma mening som Anders Prytz? ;o)

Allt du vill veta om Superettan sa...

Javisstihelvete, ni har bytt lagkapten. Vi är sooo last year!