onsdag 14 maj 2008

Mjällby AIF - Örgryte IS 1-1

Inför den femte omgången av Superettan ställde sig ADVVOS frågan vad som händer när seriens bästa defensiv ställs mot ett av seriens bästa anfallsspel. Svaret är att det blir en sjuhelvetes bra superettanmatch. När Mjällby AIF igår tog emot Örgryte IS bjöds publiken på en match i ett härligt tempo och med en frimodig satsning från båda lagen. Slutresultatet skrevs rättvist till 1-1 efter att ÖIS haft ledningen under större delen av matchen. Till slut fick dock det stadiga ÖIS-försvaret ge vika för en vacker upprullning från Mjällby.

Matchinledning är en rätt så tight historia där inget av lagen riktigt släpper till eller får igång något fungerande spel. Av någon konstig anledning envisas Örgryte IS med att spela långt mot jätten Juan Robledo i Mjällbys mittförsvar. Oftast är det dessutom Boyd Mwila som går upp i nickdueller med Robledo vilket givetvis inte leder till något vidare effektivt anfallsspel. När ÖIS väl lyckas få fast bollen på offensiv planhalva så slarvas lägena bort genom att Björn Anklev, vars vänsterfot tydligen vaknat på fel sida, sprider inlägg över hela Strandvallens läktare.

I den 13:e minuten får Mjällby ett farligt frisparksläge en fem meter utanför ÖIS:s straffområde. Marcus Ekenberg steppar upp till bollen men får en ruskigt dålig bollträff och läget rinner ut i ingenting.

Ekenberg är även inblandad i Mjällbys nästa målchans. Den här gången får Ekenberg bollen i ett läge på vänstersidan nere vid ÖIS:s kortlinje. Mot sig har Ekenberg ÖIS:s högerback Christofer Bengtsson som lyckas täcka Ekenbergs första inspel men när Ekenberg får ytterligare en chans hittar anfallaren Johan Svensson med en smart passning. Från cirka sex meters avstånd lyckas dock Svensson inte få till något vettigt avslut utan bollen går ut till inspark för ÖIS.

En inspark som ÖIS:s målvakt Dick Last sätter igång snabbt genom en passning upp på Christofer Bengtsson. På Mjällbys planhalva visar Boyd Mwila att han vill ha bollen och Bengtsson är inte sen att uppfatta läget utan slår en hård boll ner mot Mjällbys straffområde. Mjällbys mittback Robin Cederberg försöker täcka ut bollen till inspark, men Cederberg måste missat taktikgenomgången innan match där Mjällbys tränare, Thomas Andersson-Borstam, sade åt sina mittbackar att vara vakna på Mwilas, även kallad Zambiaexpressen bland ÖIS-fansen, snabbhet. Mwila hinner upp Cederberg och axel mot axel med mittbacken tvekar inte Mwila utan han trycker till Cederberg så att backen tappar balansen, snor bollen och spelar in den framför mål där en av Mjällbyförsvaret helt bortglömd Patrik Elmander väntar. Elmander gör sedan processen kort genom att enkelt rulla in bollen under en lite lamt flaxande Mattias Asper.

Under den avslutande kvarten av halvleken skapar sedan Mjällby ett massivt tryck på ÖIS:s planhalva. Bollen befinner sig nästintill heltid i och omkring ÖIS:s straffområde. Under denna period skapar Mjällby ett antal chanser. Bästa läget får Johan Svensson som i den 35:e minuten avlossar ett tungt skott mot en skymd Dick Last. ÖIS-målvakten har dock tur och skottet går rakt i skopan. Stundtals är dock Mjällby alldeles för omständiga och spelarna tar på tok för lång tid på sig i de avgörande lägena för att lyckas skapa några riktigt vassa chanser. Är det inte så att yttermittfältarna och ytterbackarna tar för lång tid på sig för att komma till inlägg så är det anfallarna som dräller med boll i de avgörande lägena.

Precis innan lagen går till pausvila lyckas ÖIS rycka upp sig en aning och skapa två halvfarliga målchanser. Den första chansen uppstår efter att Martin Dohlsten snubblat sig fram längs med ÖIS:s vänsterkant. Lite turligt får Dohlsten med sig bollen och spelar in den i straffområdet där Mwila möter med ett direktskott. Precis i skottögonblicket hoppar dock bollen till och anfallarens avslut täcks ut till en hörna. Zavadils hörna blir farlig. På den första stolpen skarvar Anders Prytz bollen mot en vilt framrusande ÖIS:are på den bortre stolpen (eventuellt Elmander eller Anklev). Avslutet går dock inte på mål utan täcks av en Mjällbyförsvarare och rinner ut ur straffområdet.

Öppningen av den andra halvleken är chansrik och ÖIS är på hugget direkt. Inom loppet av en kvart skapar laget två riktigt bra lägen att punktera matchen. Först skapar Patrik Elmander ett läge inne i Mjällbys straffområde men Mattias Asper kan rädda skottet till en hörna. I samband med hörnan får sedan Björn Anklev läge strax utanför straffområdet. Skottet touchar på en Mjällbyförsvare och ställer Asper som i sista sekund lyckas få kroppen bakom bollen.

Mjällby å andra sidan har svårt att skapa några klockrena kvitteringschanser. Närmst kommer laget i den 5o:e minuten när bollen efter en hörna dimper ner framför fötterna på den spelare som ÖIS allra minst ska få bollen i ett sådant läge. Marcus Ekenberg snurrar runt på en femöring och drar iväg ett stenhårt skott från nära håll. Lyckligt nog för ÖIS så är Last välplacerad och visar prov på fina reflexer när han boxar undan det det hårda skottet.

Efter den intensiva inledningen av halvleken mattas ÖIS allt mer och varje moment tar väldigt, väldigt lång tid. Insparkar, att sätta igång spelet efter avblåsningar, spelare som ligger ner efter närkamper - särskilt Mwila som vid ett flertal tillfällen ligger och skräpar efter närkontakter med Mjällbys mittbackar - allt tar såååååån tid. ADVVOS måste säga att det är lite trist att se ett lag som börjar maska redan i den 60:e minuten.

I mitten av den andra halvleken skapar ÖIS två bra chanser att öka på sin ledning då Mjällby allt mer går över till att spela med hyperoffensiva ytterbackar. Lagets mittbackar får i stort sett klara sig själva, möjligtvis med lite stöd av inbytte Patrik Osiako.

ÖIS:s första chans kommer efter att Dohlsten vinner boll centralt och dänger iväg en förstklassig djupledningspassning till Björn Anklev. Anklev i sin tur spelar till Patrik Elmander som är helt fri framför Mjällbys mål. Elmander står dock för ett ruskigt svagt avslut och lyckas inte ens få bollen på mål. Med tanke på att Mattias Asper dessutom är i rörelse och att Elmander i stort sett bara behöver få bollen på mål för att göra mål så är avslutning rent horribel. Där borde ÖIS ha avgjort matchen Skämmestamefan!

Nästa läge får Anklev själv efter att Mjällbyförsvaret misslyckats med att ställa mittfältaren offside. Zavadils passning sitter precis och Anklev kommer helt fri med Asper. Mjällbymålvakten tvekar inte en sekund utan kommer direkt ut, gör sig stor och täcker av alla ytor , vilket tvingar Anklev att gå på kraft men Asper står pall och räddar.

Ju längre halvleken går desto mer tillbakapressade blir ÖIS. Mjällby har allt mer boll och skapar hörna på hörna på hörna utan att få till någon riktigt vass kvitteringschans. Är det inte så att hörnorna blir för långa eller slås på ytor där det inte finns några Mjällbyspelare (ADVVOS undrar fortfarande varför Mjällby envisas med att pressa in hundra gubbar framför Last vid den första stolpen när bollarna ändå hela tiden kommer på den bortre stolpen) så står Mjällbyspelarna offside, tar till oschystheter för att nå bollen eller slarvar i avslutslägena.

Omkring den 80:e minuten inleder MAIF en riktigt massiv press mot ÖIS:s försvaret. MAIF-spelarna är nu lite hetare, lite kvickare än sina motståndare, som mest ser ut att vänta på att domaren ska blåsa för full tid, och man skapar ett antal halvchanser. Bland annat tar sig Patrik Osiako sig igenom ÖIS:s högerförsvar och får på ett hårt och skruvat inlägg som dyker ner mittemellan backlinje och målvakt. Fejzullahu möter bollen med pannan men lyckas inte placera bollen utom räckhåll för Last. En bättre placering och det hade stått 1-1. Strax därefter har Fejzullahu ytterligare ett avslut men den här gången går bollen utanför.

Mjällbys kvitteringsmål är fantastiskt vackert, och ett riktigt praktexempel på hur ett samlat och kompakt försvar ska brytas ner. Med ett par enkla passningar och smarta rörelser snurrar Daniel Ivanovski och Johan Svensson upp Prytz och Dohlsten så att det står härliga till. Prytz gick bort sig så till den milda grad att Blekingepolisen senare under kvällen emottog ett flertal "missing persons anmälningar" från oroliga ÖIS-supporters. Väl i läge sätter Svensson ett lågt och hårt inlägg på första stolpen där Adam Berner tränger sig framför Marcus Dahlin och med sin första bolltouch för kvällen skarvar Berner in bollen mellan Dick Last och stolpen. Magnifikt!

Under matchens sista minut får Mjällby ett riktigt bra frisparksläge några meter utanför ÖIS:s straffområde. Ekenbergs frispark är ruskigt nära att gå in men bollen tar på en ÖIS-spelare i muren och slickar Dick Lasts högra kryss. I samband med efterföljande hörnan gör sedan Juan Robledo brutalt ner Last men ÖIS:s målvakt repar mod nog att slå utsparken och strax därefter blåser domaren av matchen.

På sätt och vis var slutreslutatet helt rättvis. ÖIS skapar förvisso de hetaste målchanserna under matchen men under den andra halvleken uppträder laget löjligt defensivt. Laget visar upp en inställning och en räddhågsenhet som inte är klädsam för ett förväntat topplag. Som tur är betalar sig inte taktiken då den ger Mjällby en möjlighet att skapa en enorm press mot ÖIS:s försvar. Sett till slutresultatet gissar ADVVOS att Patrik Elmander och Björn Anklev hade lite extrasvårt att somna under gårkvällen.

I Mjällby gjorde Johan Svensson, Marcelo Sarvas, Marcus Ekenberg och Daniel Ivanovski riktigt bra ifrån sig. Förspelet, där till Ivanovski och Svensson snurrar upp Martin Dohlsten och Anders Prytz så att de ser stjärnor, till Adam Berners kvitteringsmål är bara så vackert att ADVVOS har suttit och tryckt F5 på Fotbollskanalen hela morgonen. Ekenberg var som vanligt oerhört nyttig som bollmotagare och tung centertank. Igår fick Ekenberg i alla fall en värdig motståndare i form av Dennis Jonsson vilket säkert är en anledning till att Ekenberg inte hamnade i målprotokollet. Samtidigt är det grymt att se hur kobrasnabbt Ekenberg hugger så fort det vankas boll inne i motståndarnas straffområde. Läget under den andra halvleken där bollen dimper ner på bortre stolpen och Ekenberg spinner runt på en femöring innan någon ÖIS-spelare ens har hunnit uppfatta att bollen är i ytan är magnifikt, oturligt nog för Ekenberg och Mjällby var Dick Last välplacerad. Juan Robledo och Robin Cederberg hade en trögare kväll och ingen av de två mittbackarna lyckades riktigt komma underfund med Boyd Mwila smålistiga och lättfotade spel eller Björn Anklevs djupledslöpningar. På sätt och vis ska Mjällby skatta sig lyckliga att de kommer undan med 1 poäng efter en så pass svag insats av det annars så stabila mittbacksparet.

För ÖIS gjorde Martin Dohlsten, Magnus Källander och Boyd Mwila gedigna insatser. Dohlsten gjorde förmodligen sin bästa match i ÖIS-tröjan. Med sin underbara inställning där det inte finns en boll som inte är värd att löpa på eller en närkamp som inte är värd att gå in i med full satsning var han igår hjärtat och lungorna i ÖIS. Igår kunde Dohlsten dessutom bidra i offensiven och stod för ett antal fina rusher och framspelningar. Sedan måste ADVVOS berömma rutinerade mittfältaren Källander. En klippa i trängda lägen och en mästare på att positionera sig själv mellan motståndare och boll så att han får motståndaren i ryggen för att sedan söka kontakt och falla framåt över bollen så att domaren inte kan göra att än att blåsa frispark till ÖIS. Under den andra halvleken igår hade Källander ett flertal lägen där han liksom bara fastnar på motståndarens ben trots att motståndaren gör allt i världen för att inte träffa Källander. En oerhört nyttig och viktig spelare för ÖIS. ADVVOS måste även nämna mittbackarna Dennis Jonsson och Marcus Dahlin. OK, att Dahlin missar en aning vid kvitteringen men fram till dess var det centrala försvarsspelet mer eller mindre perfekt.

Startuppställningar:

Mjällby AIF

Mattias Asper

Daniel Ivanovski Juan Robledo Robin Cederberg David Rehn

Erton Fejzullahu David Löfquist Daniel Nilsson Johan Svensson

Marcelo Sarvas Marcus Ekenberg
---------------------------------------------------------------------------------------------
Boyd Mwila Patrik Elmander

Pavel Zavadil Martin Dohlsten Magnus Källander Björn Anklev

Anders Prytz Marcus Dahlin Dennis Jonsson Christofer Bengtsson

Dick Last

Örgryte IS

Mål: 20 min. 0-1 Patrik Elmander (Boyd Mwila), 88 min. 1-1 Adam Berner (Johan Svensson)
Varningar: Juan Robledo (28 min.), David Rehn (57 min.), Marcelo Sarvas (61 min.), Pavel Zavadil (80 min.), Magnus Källander (90 min.)
Byten: 67 min. David Rehn (ut), Joakim Alexandersson (in); 69 min. Boyd Mwila (ut), Mentor Zhubi (in); 72 min. David Löfquist (ut), Patrick Osiako (in); 77 min. Patrik Elmander (ut), Tommy von Brömsen (in); 79 min. Marcelo Sarvas (ut), Adam Berner (in); 89 min. Pavel Zavadil (ut), Anton Holmberg (in)
Publik: 2534 personer