söndag 11 maj 2008

ADVVOS tippar omgång 5

Degerfors IF - Åtvidabergs FF, lördag 10 maj, kl. 18.00, Stora Valla, 1 - 0

Eftersom ADVVOS på grund av familjeteknikaliteter inte fick ur sig någon text innan denna match spelades så avstår vi givetvis från att tippa den. Dessutom så hade vi definitivt tippat fel. ADVVOS kan nu avslöja att vi hade 400 spänn på bortaseger. Gissa om vi fick stanna inne i gårkväll.

Assyriska FF - Sirius, söndag 11 maj, kl. 17.00, Södertälje Arena, 2-1

Omgångens knepigaste möte eftersom man aldrig vet i vilken skepnad Assyriska och Sirius dyker upp. Assyriska är förvisso fortfarande obesegrade men lagets spelkvaliten är fortfarande lite ojämn och under korta perioder faller laget ihop totalt, som man exempelvis gjorde under den första halvleken mot Väsby United. När det gäller Sirius så blandar Millqvist grabbar högt och lågt om vart annat, lite så där lagom postmodernt som passar sig i en studentstad som Uppsala. Man vet aldrig om man får det lag som läxade upp Degerfors med 1-5 och som under inledningen av första halvlek spelade ut Mjällby efter noter eller om man får den loja samling träfötter som blev krossade av Landskrona BoIS och utspelade av Falkenbergs FF. ADVVOS tror dock att Assyriska just nu är det starkare av de två lagen. Det känns som att Assyriska har en fin stabilitet i sitt mittfält medan Sirius mittfält har svårare att få spelet att stämma. Efter förlustmatchen mot BoIS klagade Sirius lagkapten Gustav Segerström på att laget hade alldeles för dålig rörelse och med tanke på att Assyriska är ett av de bättre lagen i serien sett till försvarsspelet så blir det nog en svår match för Sirius. Nej, ADVVOS är tämligen säkra på att det blir en hemmavinst och att Assyriskas förlustkolumn fortsätter att vara nollad även efter matchen mot Sirius.

Qviding FIF - IF Brommapojkarna, söndag 11 maj, kl. 17.00, Valhalla Idrottsplats, 2-1

I omgång fem kommer Qvidings första vinst för säsongen. Efter att ha sett tre matcher med Qviding och tre matcher med Brommapojkarna är intrycket att BP är ett lag som passar Qviding. BP spelar 4-2-3-1 med en svag, och stundtals förvirrad, ensam anfallare och ett relativt lättviktigt innemittfält. ADVVOS gissning är att Josef Karlsson och Mattias Lundström käkar upp BP:s unga mittfältare och att Angelo Vega för en gångs skull kommer till sin fulla rätt i sin fria mittfältsroll. Det ska även bli intressant att se hur Qvidings egen iron man, Hannes Stiller, står upp mot BP:s försvar. Qvidings problem under säsongen har legat i att man har haft svårt att hålla tätt bakåt. Med tanke på att BP under säsongen haft stora problem att skapa chanser framåt så ska väl det vara ett något mindre problem för Qviding. ADVVOS kommer med spänning att följa BP:s laguttagning då laget är hårt skadedrabbat och det är knappt så att man får ihop en sextonmannatrupp. Den senaste i raden av skadade spelare är Erik Pilfalk som blir borta i flera veckor på grund av ett benbrott i foten. Betyder det att tränare Kim Bergstrand återigen tvingas starta med en ensam Sinan Ayranci på topp? ADVVOS hoppas inte det.

BK Häcken - Väsby United, måndag 12 maj, kl. 19.00, Rambergsvallen, 2-2

En möjlighet för BK Häcken att få återupprättelse efter den pinsamma insatsen mot Brommapojkarna. För ett lag med Häckens kvalitéer är två avslut mot mål under 90 minuter mot BP alldeles för dåligt och frågan är om inte Väsby United kan tänkas utnyttja denna ineffektivitet och stjäla dyrbara poäng av Häcken. ADVVOS är samtidigt lite tveksamma till hur Häckens defensiv har sett ut under de senaste matcherna. Är det inte dags för Sonny Karlsson att satsa på en backlinje "and stick to it"? Häckens Erik Friberg missar dessutom matchen efter det dåraktiga röda kort som den unge mittfältaren drog på sig i slutet av matchen mot Brommapojkarna. Väsby United har så här långt överraskat i serien med starka insatser mot Falkenberg, Landskrona BoIS och Assyriska FF där man vann mot FFF och pressade BoIS och AFF. ADVVOS tror att Väsby kan utmana och pressa Häcken även om laget nog får svårt att lämna Rambergsvallen med tre poäng.

Enköpings SK - Ängelholms FF, måndag 12 maj, kl. 19.00, Enavallen, 1-1

Som ni kan se så tror ADVVOS att både Enköping och Ängelholm får vänta ytterligare någon omgång på årets första seger. I och med Degerfors vinst mot Åtvidaberg är bägge lagen är i desperat behov av poäng. Det lag som förlorar kommer att bli kvar på tabellens jumboplats. Enköping, som i förra veckan spelade oavgjort med Qviding, dras fortfarande med skadeproblem och har stora problem med defensiven. Även Ängelholms FF har svårt att få defensiven att fungera och tränare Roar Hansen har redan börjat prata om att det kanske är dags för en taktikförändring. Desperat poängbehov, pressat läge för tränarna, dåligt självförtroende i defensiven, det lär med andra ord bli en tillknäppt match där inget av lagen, av rädsla för att släppa in ett skitmål bakåt, vågar gå för fullt i offensiven. Förvänta er därför få målchanserna och ett oavgjort resultat.

Landskrona BoIS - Jönköpings Södra IF, tisdag 13 maj, kl. 19.00, Landskrona Idrottsplats, 3-0

I och med Åtvidabergs förlust mot Degerfors har Landskrona BoIS ett gyllene läge att göra ett litet ryck i tabelltoppen. Motståndet, i form av J-Södra, ter sig heller inte direkt skrämmande och om BoIS fortsätter att ha samma utdelning som under inledningen av säsongen så kan det säkert tänkas bli en ny storseger inför storpublik på hemmaplan. Allsvenskan - här kommer BoIS!? Enda avbräcket för BoIS är att man får klara sig utan Mirza Jelecak som är avstängd efter att ha dragit på sig tre gula kort. J-Södra som harvar på i botten av serien och som fortfarande jagar första vinsten kommer nog att få inrikta sig på att spela försvar och satsa på omställningsspel. Om ADVVOS vore J-Södra-supporter skulle vi hålla tummarna för att J-Södraspelarna sätter de få kontringslägen som laget kan tänkas få och att man sedan backar hem, drar ner tempot, spelar grisigt och fult och gör det trångt för Jörgen Pettersson, Calle Genberg och Pär Cederqvist. Om man gör det har man möjligtvis chansen på att åka hem till Jönköping med en poäng. Å andra sidan, om Degerfors klarade av att spöa Åtvidabergs FF så borde väl J-Södra klara av att ge BoIS en match för poängen, inte sant?

Mjällby AIF - Örgryte, tisdag 13 maj, kl. 19.00, Strandvallen, 0-0

Hur mycket betyder Mjällby AIF:s imponerande, oförfärad och tennissiffrorproducerande offensiv när seriens bästa försvar kommer på besök? ADVVOS har tagit fram ny statistik, som vi har för avsikt att presentera senare under nästa vecka, som visar att Örgryte är tämligen överlägset övriga lag när det gäller det defensiva spelet och nu ställs man alltså mot ett av seriens mest målproducerande lag. ADVVOS hoppas att Mjällby kommer väl förberedda till tisdagens match och att Marcus Ekenberg, David Löfquist och Erton Fejzullahu inser att de inte kan vänta sig samma oceaner av öppna ytor och klara lägen som de fick mot LB07. Örgrytes försvar ställs för första gången under säsongen inför ett värdigt motstånd och det ska bli mäkta intressant att se var ÖIS:s ytterbackar Anders Prytz och Christofer Bengtsson egentligen står. En sak är ADVVOS säkra på och det är att det blir målsnålt, och skeptiker som vi är så tippar vi matchen 0-0.

Matchen sänds i TV4.

Falkenbergs FF - LB07, tisdag 13 maj, kl. 19.00, Falkenbergs Idrotssplats, 2-0

När LB07 på tisdag åker till Falkenberg för att revanschera sig efter 1-6-förlusten mot Mjällby kommer laget återigen att tvingas spela utan mittbackarna Marco Da Silva, som är avstängd efter sitt röda kort mot Mjällby, och Darko Marasovic, som fortfarande har skadeproblem. I matchen mot Mjällby var det totalt kaos i försvaret och lekstuga för notoriske målskytten Marcus Ekenberg. Nu ställs LB07 återigen mot tufft motstånd, Falkenbergs FF på bortaplan är ingen match som helst och ADVVOS har svårt att se att LB07 kan utmana Falkenberg. ADVVOS spår en tämligen enkel 2-0-vinst för FFF som kommer till spel efter att bara fått oavgjort borta mot J-Södra.

I den femte omgången kommer ADVVOS att ha specialbevakning på göteborgslagen. Idag ser vi Qviding FIF mot IF Brommapojkarna, imorgon BK Häcken mot Väsby United och på tisdag blir det Mjällby AIF mot Örgryte IS. Vi utlovar en djuplodande och gedigen rapportering från samtliga matcher som vi specialbevakar.

Inga kommentarer: