onsdag 7 maj 2008

Imponerande offensiv gav ÖIS-vinst

Hittills har Örgryte IS haft svårt att få det offensiva spelet att stämma men efter gårdagens match mot Degerfors ser det ut som att det kan bli ändring på det. Under den första halvleken radade nämligen ÖIS upp chanser. Man brände en hel del, bl.a. hade Martin Dohlsten, Patrik Elmander och Boyd Mwila varsina avslut som gick precis utanför Simon Nurmes mål. Under den första halvleken hade även Björn Anklev en boll i nät men målet dömdes bort på grund av en offsidestående Anklev.

ÖIS:s första mål för kvällen kom precis innan halvtidsvilan på en intränad hörnvariant. Pavel Zavadils hörna nådde Martin Dohlsten på den första stolpen som skarvade den vidare mot den bortre stolpen där Marcus Dahlin dök upp och bredsidade in 1-0. Målet var givetvis psykologiskt viktigt för ÖIS som under stora delar av den första halvleken spelat propagandafotboll utan att få utdelning.

Den andra halvleken blev något jämnare men efter hand fick ÖIS utdelning för sin tyngd och man kunde åter ta över spelet. I den 74:e minuten avgjorde sedan Björn Anklev, efter en snabb Örgryte frispark och en fin framspelning från inhopparen Mentor Zhubi, matchen med sitt 2-0-mål på nick.

På den efterföljande presskonferensen menade Degerfors tränare Janne Stahre att laget fått en tung inledning på matchen men att man under den andra halvleken arbetade sig in i matchen:

- Vi fick lite mer att säga till om i den andra halvleken, men Örgryte är riktigt bra och det är helt klart det bästa motståndet vi mött i år.

ÖIS:s tränare Janne Carlsson var förstås nöjd med sitt lags spel men tyckte kanske att man borde utnyttjat sina målchanser på ett bättre sätt. För ÖIS väntar nu i nästa omgång Mjällby AIF på bortaplan medan Degerfors har en svår hemmamatch mot Åtvidabergs FF.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

4 kommentarer:

Unknown sa...

Är det korrekt uppfattat att ni inte såg den här matchen själva, utan att texten baseras på rapporter? Ni skrev ju tidigare att ni bara skulle kunna se LB07-MAIF och BP-BKH i den här omgången.

Allt du vill veta om Superettan sa...

Trots vad vi tidigare har sagt såg vi även Ängelholm mot Åtvidaberg i söndags. Ibland blir inte allt som man har tänkt sig.

I övrigt så stämmer det att ADVVOS inte var på plats "in the VIP area" under gårdagens match mellan ÖIS och DIF. Vår text bygger på rapporter från två personer som såg matchen live på plats, Karlskoga-Kurirens liverapportering, och sedan har vi även lånat någon tränarkommentar från "det öppna arkivet", d.v.s. ÖIS:s hemsida, pressen (KK, NWT och GP) och NWT:s webbradio.

Vår blogg heter ju som bekant ADVVOS och det är precis vad vi menar. Bloggen finns lika mycket för våra egen del som minnesanteckningar från årets säsong. Därför kommer det även att förekomma sammanfattningar av matcher som vi inte har sett live men som vi har läst och pratat med människor om. Allt för att vi själva ska veta så mycket om årets säsong som möjligt. Texterna kan ibland finnas där lika mycket för vår egen inlärning och kunskapsinsamlings skull som för er läsare. Vi hoppas att det är OK men vi borde kanske understrukit detta lite tydligare i texten från ÖIS-DIF.

Btw, får man undra varför du undrar?

Unknown sa...

Tack för den utförliga förklaringen!

Det var bara det att jag lite grann saknade ADVVOS väldigt insatta matchanalyser från ÖIS tidigare matcher. Det här kändes mer som en sammanfattning av Degerfors-intryck (som förstås gärna vill framhäva hur bra ÖIS var för att inte framstå som fullt så usla själva) och rapporten på ÖIS officiella sida (vars matchrapportör alltid skönmålar och bör tas med en nypa salt). Men det fick ju sin förklaring av att det var ungefär det det var också. Det är naturligtvis alldeles utmärkt att ni skriver lite grann även när ni inte kan se matcherna - och att se samtliga matcher i SE är ju knappast görbart - men, som sagt, det skadar inte om källorna framgår lite bättre.

För egen del tycker jag att detta visserligen var en bra insats från ÖIS, men att berömmet ändå bretts på för tjockt efteråt. Någon fotbollspropaganda var det definitivt inte fråga om. Bildsköne Bengtsson och Anklev var riktigt bra på sin högerkant, och Zavadil var utmärkt trots sitt något otacksamma utgångsläge, men varken Källa eller Dohlsten på innermitten var särskilt lyckade, och anfallarna är verkligen iskalla (på fel sätt). Att vi ändå kunde dominera så totalt var mest för att Degerfors var förvånande usla, sämre än jag hade trott. Jag är rädd att de åker ur i år (vilket jag som fotbollsnostalgiker tycker vore riktigt synd).

Jag är också rädd att bristerna i ÖIS kommer att framgå med all oönskvärd tydlighet borta mot Mjällby i nästa match, i synnerhet om tränarna själva tror på superlativen och inte gör något åt de svaga punkterna. Det lär hur som helst bli en riktigt intressant match att se, en indikator på var Sällskapet egentligen står just nu. (Hoppas jag kan komma loss och åka dit, vilket tyvärr är tveksamt...)

Allt du vill veta om Superettan sa...

Vi såg nu att ÖIS:s officiella hemsida till och med gått ut och tagit tillbaka sin beskrivning av ÖIS:s spel mot DIF som propagandafotboll. Lite roligt faktiskt. ADVVOS undrar om det i någon annan klubb än ÖIS blir en debatt om huruvida laget spelade propagandafotboll eller inte, möjligtvis inom Bajen.

Vi byggde till viss del vår rapport på andrahandskällor och borde nog varit tydligare med det. Samtidigt så tror vi att det framgår av textlängd och detaljnivån i beskrivningarna om vi varit på plats på en match eller inte.

En sak till, efter att ha läst Tomas Levins rapport på Svenska Fans så tycker vi ändå det låter som att ni hade en rätt trevlig kväll på VIP:en. Nästa hemmamatch för ÖIS hoppas vi att vi återigen är tillbaka på läktaren och då lovar vi ett extralångt matchreferat som plåster på såren, eller så blir det kanske ett kortare referat och en kompletterande lite längre matchanalys.