söndag 4 maj 2008

Fjärde raka för Åtvidaberg

Efter en jämn och relativt händelsefattig första halvlek och en något mer ensidig och chansrik andra halvlek kunde Åtvidabergs FF i eftermiddag ta sin fjärde raka vinst. Laget befäster därmed sin position som topplag och det är nu upp till övriga lag att hänga på. För Ängelholm betyder förlusten att laget får vänta ytterligare någon omgång på årets första vinst och åtminstone två veckor på årets första poäng på hemmaplan.

Första halvlek präglades av två riktigt jämna och bra mittfält. Inget av laget hade förmåga nog att skapa något större spelmässigt övertag och matchbilden blev därefter. Nästintill perfekt försvarsspel med få målchanser som följd.

Ängelholms anfallare Björn Westerblad fick matchens första riktigt vassa målchans när han, lite turligt undvek en av ÅFF-försvarets offsidefällor, och frispelades av Mattias Adelstam. ÅFF:s mittback Johan Niklasson reparerade dock snabbt den misslyckade offsidefällan genom att i förstaläget ligga på Westerblad och tvinga ÄFF-anfallaren att ta med sig bollen någon meter i sidled innan avslut. Westerblads avslutning var distinkt men ÅFF:s målvakt, Henrik Gustavsson, lyckades få en hand på bollen och få den precis över ribban.

Åtvidaberg skapade endast två farligheter under den första halvleken. Den första av dessa kom efter att Ricardo Santos och Haris Radetinac ställt om snabbt på högerkanten. Efter en tempoväxling och ett fint kombinationsspel når bollen Alexander Zaim långt ut på vänsterkanten. Zaim bjuder upp ÄFF:s ytterback Jonas Nilsson till dans och efter snabbt ryck får Zaim till ett fint inlägg. Inne i straffområdet möter Santos, som efter att ha deltagit i förspelet har smugit sig fram till straffpunkten, med en direktvolley men träffen blir inte perfekt och avslutet går utanför.

Några minuter senare är Santos på gång igen - den här gången på vänsterkanten. I duell med David Svanberg vinner Santos boll och sätter fart mot straffområdet. På straffområdesgränsen blir Santos upphunnen av Svanberg. ÅFF-anfallaren är iskall, tunnlar Svanberg och rycker förbi en tillskyndande Jonas Nilsson och drar iväg ett skott som touchar på Jacob Augustsson och går ut till en resultatlös hörna.

I Ängelholm gjorde de båda innermittfältarna Antonio Rojas och Henrik Fribrock en riktigt bra första halvlek. I den andra halvleken tappade Rojas och Fribrock något i intensitet, samtidigt som yttermittfältarna Emil Salomonsson och Marcus Holgersson kroknade rejält. I den andra halvleken kunde därmed ÅFF ta över och föra spelet på ett helt annat sätt än under den första halvleken.

Ett litet axplock av ÅFF:s målchanser under den andra halvleken:

56:e minuten, en sopren Ricardo Santos får bollen precis framför Pär Hansson i ÄFF-målet. Hansson gör dock en helt obegriplig räddning och lyckas, fråga oss inte hur, få Santos avslutning över ribban.

57:e minuten, Kristian Bergström skruvar en frispark mot Hanssons högra kryss som Hansson i duell med Santos och Oscar Möller lyckas plocka ner.

63:e minuten, ÅFF:s mittfältsterrier Christoffer Karlsson plockar upp en rensning från ÄFF-försvaret och drar till med storsläggan. Bollen touchar på en ÄFF-spelare vilket ställer Pär Hansson. Bollen går precis över ribban och ut till hörna.

79:e minuten, Haris Radetinac kommer helt ren med Hansson efter ett synnerligen vackert förspel från Mats Haglund och Santos. Radetinac tar tyvärr för lång tid på sig för att komma till skott och en ÄFF-försvarare hinner emellan.

83:e minuten, efter en fantastisk frispelning av Bergström misslyckas Haglund med att runda en utrusande Pär Hansson.

Och då har vi inte nämnt målet som kom i den 66:e matchminuten. Som så många gånger för låg seriens vassaste vänsterfot bakom målet.

Efter att under en längre period etablerat ett bastant tryck på Ängelholms planhalv får ÅFF en hörna från höger. Kristian Bergström springer som vanligt ut för att slå hörnan och inne i straffområdet ställer ÅFF-spelarna upp i den bortre delen av straffområdet. Bergström höjer armen för att markera att han startar sin ansats. Inne i straffområdet blir det öppen holmgång om positionerna vid den bortre stolpen. Bergströms hörna går dock på den första stolpen där Haris Radetinac möter den perfekt slagna bollen. Nickskarven går, lite så där lagom retligt, över en sprattlande Pär Hansson och en ÄFF-försvarare och in i bortre krysset.

ÅFF has done it again! 0-1 i slutet av andra halvlek.

Även om Ängelholm var numret för litet under den andra halvleken så lyckades laget ändå skapa en rejäl kvitteringschans under matchens skälvande slutsekunder. Och det genom att Patrik Larsson kämpar till sig en boll inne i ÅFF:s straffområde. Larsson släpper bollen till en annan inhoppare, David Bennhage, som snurrar upp en ÅFF-försvarare och får till ett bra inlägg som går förbi Gustavsson i ÅFF-målet och alla ÅFF-försvarare. På den bortre stolpen slänger sig Björn Westerblad fram men bollen går över ribban, och återigen fråga oss inte hur fan Westerblad lyckades med det i det läget. Om man ska hänga med i Superettan håller det inte att bränna öppet mål från en meter.

I Åtvidaberg stod Kristian Bergström, som vanligt, för en stark insats. För fjärde matchen i rad gör Bergström åtminstone en assist. Om han fortsätter i den här takten kommer det inte att vara något snack om vem som tar hem poängligan i årets superetta. Även Oscar Möller och Christoffer Karlsson stod för gedigna insatser i ÅFF. Möller sliter som ett djur på topp och är fruktansvärt nyttig för ÅFF med sin höga press. Karlsson spelar mer smart och täcker upp för Bergström på mittfältet, kanske något ovårdad i sitt passningsspel. Haris Radetinac bör också ha beröm för sin offensiv men är alldeles för slö i defensiven för att få godkänt. Att inte jobba hem utan istället stå kvar och hänga på offensiv planhalva är inte OK. Frågan är om inte Peter Svärdh borde markerat här och plockat ut Radetinac under slutet av matchen. Det första lag som utnyttjar denna lilla brist hos Åtvidaberg kan bli första lag att plocka poäng av östgötarna. Klarast av alla ÅFF-spelare lös dock Ricardo Santos. Med en härlig förmåga att täcka boll och ett skönt driv i steget när han kommer rättvänd utmanade Santos gång på gång ÄFF:s mittförsvar. Var helt klart värd ett mål men det ville sig inte riktigt den här gången. Pär Hanssons utomjordliga reflexräddning i den andra halvleken snuvade Santos på konfekten denna eftermiddag.

Pär Hansson kan inte lastas för ÅFF:s mål och stod i övrigt för en alldeles strålande insats. Efter en rad briljanta räddningar och ett härligt aggresivt driv gentemot det egna försvaret måste det nog sägas att Hansson var matchens lirare. Som ADVVOS sagt tidigare så gjorde även Antonio Rojas och Henrik Fribrock riktigt bra ifrån sig i den första halvleken men när orken tröt i den andra halvleken föll Ängelholms spel ihop. Övriga Ängelholmsspelare nådde inte riktigt upp till superettanklass idag.

Matchens höjdpunkt var annars Ricardo Santos blick när Ängelholms speaker missade att läsa upp anfallarens namn under de inledande spelarpresentationerna. Mina vänner, bara i Superettan, bara i Superettan.


Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

2 kommentarer:

Rickard Björling sa...

Jag måste säga att det här LÄTT är den bästa fotbollsbloggen jag känner till! Då konkurrerar den ändå med Peter Mildaeus på Corren och ÅFF-supportern Ouikards blogg. Tack för en underbar och otroligt givande blogg!

Allt du vill veta om Superettan sa...

Som vanligt tackar och bockar vi för berömet! Kul att du gillar det vi gör.

Och tack för lästipsen. Hade ingen direkt koll på varken Mildaeus eller Ouikard.