torsdag 22 maj 2008

Välförtjänt vinst för ÖIS

Helt plötsligt, som en blixt från klar himmel, så visar Örgryte IS fin form. Igår blev det seger med hela 4-2 mot Falkenberg och enligt de rapporter som ADVVOS fått så var ÖIS tämligen överlägsna och om man bara hade varit lite kallare i avslutslägena hade segersiffrorna kunnat bli ännu större.

ADVVOS får nu äta upp sina ord om ÖIS:s dålig form och oförmåga att döda matcher. Men bara för att stärka vår självkänsla en aning så vill vi uppmärksamma våra läsare på Svenska Fotbollsförbundets rapportering från matchen. Där kan man se att ÖIS hade upp mot 20 avslut under kvällen och att hela 11 av dessa kom i lägen inne i Falkenbergs straffområde. Trots detta lyckades man inte döda matchen förrän på övertid. Till viss del får nog vår kritik mot ÖIS ändå stå kvar då laget faktiskt saknar en målskytt av rang. Å andra sidan så har man ju en som bara väntar på att göra entré.

Efter matchen kommenterade ÖIS:s tränare Janne Carlsson de missade målchanserna på
ÖIS:s hemsida:

– Det är det enda jag inte är riktigt nöjd med idag. Vi skapar många chanser, men vi har förtvivlat svårt att göra mål, nu gick det bra i slutändan ändå i alla fall idag. Vi gör fyra mål idag och det är förstås bra, men vi hade hela 18 avslut och i vissa matcher kanske man inte kommer att få mer än fem chanser och då gäller det att man är effektivare.

Kvällens målskytte inleddes annars av Falkenbergs speciella målskytt, Joel Johansson, som i den 12:e minuten kom helt fri med Dick Last. Johansson missade det första avslutet men tack vare Björn Carlssons slit kunde Johansson få tillbaka bollen och rulla in den i mål. ÖIS:s svar på Falkenbergs ledningsmål lät inte dröja på sig utan redan i den 15:e minuten kvitterade Boyd Mwila efter ett fint förspel av Björn Anklev. För ÖIS:s hemsida berättar Janne Carlsson att det snabba kvitteringsmålet gav ÖIS-spelarna ny energi vilket var viktigt för matchen. Efter kvitteringsmålet tog sedan ÖIS över matchen och började rada upp chanser framför Stojan Lukic i Falkenbergsmålet.

ÖIS fick dock vänta ända till den andra halvleken på ett ledningsmål då Pavel Zavadil, i den 61:a minuten, kunde ge laget ledningen på straff. I samband med straffsituationen visade domaren även ut Falkenbergs Emil Johansson. Bara några minuter efter Zavadils straffmål ökade sedan ÖIS:s på sin ledning till 3-1 efter ett snyggt nickmål från Björn Anklev som flyttats upp som anfallare efter att Patrik Elmander bytts ut.

Falkenbergs 3-2-mål blev kvällens heta samtalsämne på Valhalla IP. Det som diskuterades var om domaren borde blåst frispark till ÖIS eller om han gjorde rätt som friade när Joel Johansson sprang ner Dick Last
i den situation som ledde fram till att Mikael Boman kunde göra 3-2 i öppet mål. Till Göteborgs-Posten säger Falkenbergs tränare Thomas Askebrand att domaren förvisso brukar blåsa i liknande situationer men att han upplever att bollen är fri och att Joel Johansson inte går in i situationen för att skada Dick Last och då kan domaren gott låta bli att blåsa. Janne Carlsson var förstås av en helt annan mening och menade att Johansson går alldeles för bryskt in i situationen och att ÖIS-frisparken är given.

På övertid fastställde sedan Magnus Källander slutresultatet till 4-2. ÖIS-segern innebar att ÖIS och Falkenberg bytte plats i tabellen.

Startuppställningar

Örgryte IS

Dick Last

Christofer Bengtsson Dennis Jonsson Marcus Dahlin Anders Prytz

Björn Anklev Magnus Källander Martin Dohlsten Pavel Zavadil

Patrik Elmander Boyd Mwila
------------------------------------------------------------------------------------------------
Joel Johansson

Tobias Nilsson Ricardo Penella Kristoffer Fagercrantz

Robin Ganemyr David Svensson

Björn Carlsson Markus Thorbjörnsson Jens Gustafsson Tibor Joza

Stojan Lukic

Falkenbergs FF

Mål: 12 min. 0-1 Joel Johansson (Björn Carlsson), 15 min. 1-1 Boyd Mwila, 61 min. 2-1 Pavel Zavadil (straff), 65 min. 3-1 Björn Anklev (Mentor Zhubi), 66 min. 3-2 Mikael Boman, 94 min. 4-2 Magnus Källander
Varningar: Björn Anklev (44 min.), Erik Johansson, rött kort (61 min.), Magnus Källander (89 min.)